Gunumuzde bizimle ilgili elde edilen en ufak bir bilgi bile tum hayatımıza bir ışık tutabiliyor. Peki daha once bu bilginin tamamen fiziksel olarak bizden cıkabileceğini duşunmuş muydunuz? Elbette DNA ’dan bahsediyoruz. Sizce DNA, bizimle ilgili nasıl bilgiler ortaya cıkarabilir? Gelin, bir uzmanın ağzından dinleyelim.
Tukuruğumuzle alınan bir DNA parcası bile bizim gecmişimiz hakkında oldukca detaylı bilgiler ortaya koyuyor. Peki bu DNA ’yı inceleyen kişiler kotu amaclı bireyler olurlarsa başımıza ne gelebilir? KSDK ’nin yaptığı haber, DNA ’nızın yanlış kişilerin eline gecmesi durumunda neler olabileceğine ışık tutuyor.
[h=2]DNA'larımızın kullanılmasını engelleyen bir yasa yok:[/h]
Bugun bir işveren, orneğin bir calışanının DNA ’sında kansere dair bir işaret bulunuyorsa onu işten kovma hakkına sahip değil. Ancak bu calışana bu korumayı sağlayan yasa, diğer bircok alanda bulunmuyor. Bu konuda Consumer Reports editoru Cathy Roberts ’ın KSDK ’ye aktardığı sozlere bir bakalım:
“Bu yasa, diğer ortamlardaki ayrımcılığa karşı koruma sağlamıyor. Buna ornek olarak hayat sigortası şirketler, uzun sureli bakım sigortası ve sakatlık sigortası verilebilir. Bu sigorta şirketleri primleriniz ve kapsama alanınız hakkında genetik bilgilere dayanarak karar verebilirler.”
Cathy Roberts ’ın bu sozlerine bakacak olursak muşterileri koruyan yasaların DNA testlerinin gelişim hızının gerisinde kalmış olduğunu soyleyebiliriz. Hatta oyle ki Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, tum calışanlarına herhangi bir DNA testi yaptırmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Gunumuzde DNA ’dan elde edilen bilgiler, en basitinden her insanın etnik kokenini ortaya cıkarabiliyor. Bunun yanında ailenizde daha once gorulmuş bazı hastalıklar da DNA ’nıza yer edindiğinden bu hastalıkların sizde de olma ihtimalini artırıyor ve DNA ’nızı inceleyen kişiye bu bilgiyi sağlıyor. Bu da elbette kotuye kullanıldığı takdirde pek de hoş olmayan sonuclar doğurabiliyor.