Epic Games ’in CEO ’su Tim Sweeney, DICE Summit oyun etkinliğinde oyun dunyasının gelecek on yıldaki vizyonu hakkında bir konuşma yaptı. Sweeney, gelecek on yılda oyun dunyasının nasıl olması gerektiğini anlatırken Google ’ın mobil işletim sistemi Android ’i ve Apple ’ın mobil işletim sistemi olan iOS ’i uygulamaları nedeniyle eleştirdi.
Epic Games, Fortnite ile buyuk bir başarı elde etti. Fortnite ’tan elde edilen buyuk gelir Epic Games ’e oyun platformları karşısında buyuk bir finansal ozgurluk tanıyor. Sweeney, DICE Summit ’te yaptığı konuşmada, Google ’ın oyuncuların Fortnite ’ı Play Store yerine Epic Games ’in sitesinden yuklemelerinin onune gecmek icin engeller cıkardığını soyledi.
Sweeney, Google ’ın Epic Games ’ten indirilen Fortnite ’ın kotu amaclı yazılım olabileceği konusunda uyardığını soyledi. Epic Games CEO ’su bu uygulama nedeniyle Android ’i “sahte bir acık sistem” olarak tanımladı.

İşletim sistemlerinin her gecen gun daha da kapalı hale geldiğini soyleyen Tim Sweeney, bu kapalılık durumunun platformlara zarar verdiğini soyledi. Sweeney bu sozlerine ornek olarak Microsoft ’u verdi. CEO, son 10 yıllık deneyiminde Windows ’u MacOS gibi kapalı hale getirmeye calışan Microsoft ’un ilerlemesinin yavaşladığını iddia etti.
Epic Games ’in yaşadığı tek zorluk bu olmadı. Epic Games, Fortnite ’ı oyuncuların capraz olarak oynayabileceği bir oyun haline getirmek istediğinde Sony, Microsoft ve Nintendo ile zorlu bir anlaşma sureci gecirdi.
Tim Sweeney, yaptığı konuşmalarda oyunlarda yapılan odemeler konusunda da iOS ve Android ’i eleştirdi. Sweeney, oyunlar icin yapılan odemelerde Visa ve Mastercard gibi şirketlerin yuzde 2.5 ile yuzde 3.5 gibi komisyon uyguladığını soyledi. Sweeney, Steam, Apple ve Google ’ın ise bu odemelerden yuzde 30 oranında bir pay aldığını belirtti.

Epic Games ’in CEO ’su eleştirilerinin yanında aynı zamanda onerilerini de sundu. Sweeney, oyun dunyasının artık kendine ait bir sosyal medya deneyimini hakettiğini soyledi. Oyuncuların Discord ve TikTok gibi bir sosyal medya platformunda bir araya gelerek daha sonra ne oynayacaklarına karar verebileceklerini soyledi.
Sweeney, boyle bir sosyal medya deneyiminin geliştirilmesi icin daha fazla iceriğin uretilmesinin teşvik edilmesini onerdi. Unlu CEO, milyarlarca dolarlık bir sektor olan oyun sektorunun bu alanda destekleyici olması gerektiğini de sozlerine ekledi.