Sual: Bir muslumanın diğer musluman uzerindeki hakları nelerdir?
CEVAP
Musluman, diğer musluman kardeşini en az kendisi kadar duşunur. Kendisine yapılmasını uygun gormediği şeylerin başkalarına da yapılmamasını ister. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kendisi icin sevdiğini, din kardeşi icin sevmeyen kÂmil mumin olamaz.) [Buhari]

Musluman, başkalarına guzel oğut verir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Siz, din kardeşinizin aynasısınız. Onda gorduğunuz lekeyi siliniz!) [Ebu Davud]

Musluman, herkesin gonlunu hoş etmeye, uzuntusunu gidermeye calışır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir mumini sevindireni, Allahu teÂl kıyamet gunu sevindirir.) [İbni Mubarek]

(Bir kimsenin uzuntu ve sıkıntısını gidereni veya bir mazluma yardım edeni, Allahu teÂl yetmiş uc defa mağfiret eder.) [HarÂiti]

(Allah indinde en makbul amel, bir mumini sevindirmek, kederini gidermek, borcunu odemek veya karnını doyurmaktır.) [Beyheki]

Musluman, baştan sona faydalı kimse demektir. O halde, diğer muslumanlara elinden gelen yardımı yapmalıdır! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Şu iki şeyden daha kotusu yoktur: Allah’a şirk koşmak ve Onun kullarına zararlı olmak. Şu iki hasletten de daha ustunu yoktur: Allah’a iman etmek ve Onun kullarına faydalı olmak.) [Deylemi]

(Din kardeşinin işini bir muddet takip eden kimse, o işi gorsun veya goremesin, iki aylık itikÂftan daha cok sevap alır.) [Hakim]

Peygamber efendimiz, (Mazlum da, zalim de olsa din kardeşinize yardım ediniz) buyurunca, (Ya Resulallah zalime nasıl yardım ederiz?) dediler. Cevabında buyurdu ki:
(Onun zulmune mani olmak suretiyle yardım etmiş olursunuz.) [Buhari]

Bir kimse, muslumanlara her gun dua ederse, makbul insan olur. Namaz kılan mumin tehiyyatta salih kullara dua etmektedir. Onun icin namaz kılmayan kimse, muminleri bu duadan mahrum bırakmaktadır.

Aksırınca Elhamdulillah demeli, bunu duyan musluman da, Yerhamukellah yani (Allah sana rahmet etsin) demelidir! Ucuncu biri varsa Yehdina ve yehdikumullah demelidir! Ucuncu bir kimse yoksa, aksıran cevap olarak aynı şeyi soylemelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Aksırınca "Elhamdulillah" diyen goz ağrısı gormez.) [Taberani]

İnsanların haklı işlerinde vasıta olmak, onlara yardım etmek, imkan nispetinde ihtiyaclarını gormek gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(İnsanlardan bana gelip ihtiyac talebinde bulunanlar oluyor. O anda yanımda bulunanlar, onlara yardım etmeli ki, ecir kazansınlar. Allahu teÂlÂ, sevdiği şeyi peygamberlerin eli ile verir.) [Muslim]

(İhtiyacları icin bana gelenlere, siz de yardımcı olun! Ben yapmayı murad ettiğim şeyleri, sizlerin vasıta olup, ecir kazanmanız icin biraz geciktiririm.) [Nesai]

(Dil ile yapılan yardımdan daha faziletli bir sadaka olamaz. Aracı olmak sayesinde kan davası onlenir, menfaat sağlanır ve zararın onune gecilmiş olur.) [HarÂiti]

Muslumanlara yapılacak iyiliklerin en buyuklerinden biri de selam vermektir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahu teÂlÂya yemin ederim ki, mumin olmadıkca Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikce de mumin olamazsınız. Size bir amel bildireyim onunla birbirinizi seversiniz: Aranızda selamı yayınız!) [Muslim]

(Abdeste devam et ve guzel abdest al ki, omrun uzasın. Karşılaştığın herkese selam ver ki, hasenatın coğalsın! Evine girince, ev halkına selam ver ki, evin iyiliği ve bereketi artsın!) [HarÂiti]

Selam vermek sunnet, almak farzdır. Selam almayan muslumana melekler cok hayret eder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Selam verip musafeha eden iki muslumanın arasına yuz rahmet iner. Bunun doksanı, once selam verip elini uzatana, onu ise otekine verilir.) [Bezzar]

Bir kimse selamsız, izinsiz girince, Resul-i ekrem efendimiz buyurdu ki:
(Geri don, selam ver, sonra iceri gir.) [Ebu Davud]

Muslumanın gorevleri
Sual: Muslumanın kac ceşit gorevi vardır?
CEVAP
Uc ceşit gorevi vardır:
1- Şahsi gorevi:
Her Musluman, kendini iyi yetiştirmesi, sıhhatli, edepli, iyi huylu olması, ibadetlerini yapması, ilim ve guzel ahlak oğrenmesi, helal lokma kazanmak icin calışması şahsi gorevidir.

2- Aile icindeki gorevi:
Eşine, ana-babasına, cocuklarına, kardeşlerine olan haklarını yerine getirmesi aile icindeki gorevlerindendir.

3- Toplumdaki gorevi:
Komşularına, hocalarına, oğrencilerine, ailesine, emrinde olanlara, hukumete ve devlete, butun vatandaşlara, dini ve milleti başka olanlara karşı gorevleridir.

Herkese iyilik etmesi, eli ile, dili ile kimseyi incitmemesi, kimseye zarar vermemesi, hıyanet etmemesi, herkese faydalı olması, devlete, kanunlara karşı isyan etmemesi, herkesin hakkını odemesi toplumdaki gorevlerindendir.

KAYNAK