İklim değişikliği farkındalığının altın cağını yaşadığı fakat hÂl bu farkındalığın yeterli olmadığı gunumuzde bircok ulke dunyayı korumak adına onemli adımlar atıyor. Bu onemli adımlardan biri, fosil yakıt tuketimini azaltmak. Bunun icin de artık bircok taşıtın elektrikle calışan modelleri uretiliyor. Bu duyarlılıkla hareket eden ulkelerden biri olan Turkiye, gectiğimiz aylarda elektrikli yerli arabasını tanıttı. Şimdi de ulkemizde uretilecek olan milli elektrikli tren uzerinde calışmalar yurutuluyor.
Kamu-Sen Genel Başkanı Onder Kahveci, milli ve elektrikli tren setlerinin uretiminin başladığını belirtti. Saatte 225 kilometre hıza sahip olacak trenlerin uretiminin yakın zamanda sonuna gelinmesi amaclanıyor.
[h=2]Kullanıma sunulması cok vakit almayacak:[/h] Turkiye Vagon Sanayisi Anonim Şirketi (TUVASAŞ), 2013 yılında milli elektrikli tren setlerinin uretimi icin gorevlendirildi. Şirket, yılda 240 adet aluminyum govdeli arac uretmeye hazır hÂle geldi. Bunun uzerine Turkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Onder Kahveci ve Turk Ulaşım Sen Genel Başkanı Nurullah Albayrak, TUVASAŞ ’ı ziyaret etti. Kahveci, ziyareti sırasında aluminyum govdelerin uretileceği tesisin tamamlandığını bildirdi. Genel başkan, aynı zamanda elektrikli tren setlerinin proje calışmalarının da sonuna gelindiğini kamuoyuna duyurdu.
[h=2]'Sahip cıkılması gerek'[/h]
Onder Kahveci, TUVASAŞ ’ın artık ureteceği araclarda tamamen yerli yontemlerle elde ettiği malzemeleri kullanacak durumda oluğunu soyledi. Yerli uretim adına buyuk adımlar atıldığını bildiren ve bu calışmalara sahip cıkılması gerektiğinin altını cizen Kahveci, acıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Burada şunu ozellikle ifade etmek istiyorum; burada bir başarı hikÂyesi yazılıyor. Bu hikÂye, temenni ederim ki husranla sonuclanmasın. Devlet yoneticileri, ulke yoneticileri, siyasetciler, sivil toplum orgutleri bu meseleye sahip cıksın. Milli bir değer var, milli bir katma değer oluşturuyoruz; belki ilerleyen surecte dunya pazarlarında ciddi bir yer bulacak ve Turkiye ’nin ekonomisine katkı sağlayacak, istihdama katkı sunacak ve aynı zamanda cari acığın kapatılmasında onemli bir vazife edinecek.
Bugun gorduk ki hakikaten Turk insanı isterse, irade koyarsa ciddi başarılara imza atabilir. Yeter ki siz bu konuda destek sağlayın, yeter ki Turk muhendisinin, Turk işcisinin, Turk memurunun onunu acın, biz hedefe ulaşmakta hicbir gucluk cekmeyiz. Bu konuda buradan Turkiye Kamu-Sen olarak şunu ifade ediyorum; milli, yerli uretim konusunda uzerimize duşen ne gorev varsa hem Sakarya hem de Turkiye genelinde her turlu desteği vermeye biz hazırız.”