TrendForce, 2020 ’nin ilk ceyreğinde kuresel akıllı telefon uretiminin, binden fazla insanı olduren corona virusu salgını nedeniyle yıllık bazda yuzde 12 duşuşle 275 milyon adede gerilemesini beklediğini soyledi.
Apple, Samsung ve Huawei gibi markalar, ucuz işgucu sebebiyle uretim tesislerini Cin ’de kuruyor. Fakat ulkede ortaya cıkan olumcul salgın, pek cok fabrikanın işleyişini bozmuş durumda. Haliyle bu durum şirketlerin, planladığı uretim hedeflerinin gerisinde kalmasına neden oluyor.
[h=2]Corona virusu salgını, akıllı telefon uretimine balta vuruyor[/h]
Gectiğimiz ay Apple ’ın tedarikcileri, ana uretim merkezlerinin bulunduğu Henan ve Guangdong eyaletlerinde, 100'den fazla corona virusu vakası bildirmiş ve bu nedenle uretim hızının duşebileceğini acıklamışlardı. Cupertinolu şirket, tedarikcilerinden bu yılın ilk yarısında 80 milyon civarında iPhone uretmelerini istemişti.
Dunyanın en buyuk akıllı telefon ureticisi Samsung ’un, ilk ceyrekte 71,5 milyon akıllı telefon uretmesi bekleniyor. TrendForce ’a gore Guney Koreli teknoloji devinin ana uretim merkezinin Vietnam'da olması, virus salgınından diğer ureticilere gore daha az zarar gormesini sağlayacak. Raporda, Samsung ’un akıllı telefonlarının Cin'deki ic pazarın sadece yuzde 2'sini oluşturduğu hatırlatılıyor.
TrendForce'a gore pazarın iki numaralı akıllı telefon markası olan Huawei, 2020 ’nin ilk ceyreğinde yuzde 15 duşuşle 42,5 milyon akıllı telefon uretecek. Ote yandan 2020 ’nin tamamı icin kotu bir projeksiyon sunmayan TrendForce, corona virusu salgının kontrol altına alınması ile birlikte uretim hacminin artabileceğini ongoruyor.