Leeds Universitesi ’nden araştırmacılar, yeni bir araştırma kapsamında buyuk bir veri aktarım hızı sağlayacak bir teknoloji uzerinde calışıyorlar. Araştırmacılar, Nature Communications ’ta yayınladıkları makale ile terahertz kuantum kaskad lazerleri kontrol etmenin bir yolunu bulduklarını acıkladılar. Terahertz kuantum kaskad lazerler, 100 Gbps veri aktarım hızı ile 100 Mbps veri aktarım hızı sağlayan ethernetleri 1000 ’e katlama potansiteline sahip.
Terahertz kuantum kaskad lazerleri diğer lazerlerden ayıran şey, bu lazerlerin terahertz aralığında elektromanyetik spektrum yaymalarıdır. Bu nedenle kimyasal analizlerin spektroskopi alanında da bu lazerler kullanılıyorlar.
100Gbps hızda veri gonderebilmek icin lazerler saniyede 100 milyar kere acılıp kapanmalıdır. Araştırmacılar, cok iyi module edilmesi gereken lazerde bu acılıp kapanma sayısını, akustik ve ışık dalgalarının gucunu kullanarak elde ettiler.

Araştırmacılardan Profesor John Cunningham, “Şu anda bir kuantum kaskad lazeri module etmek icin sistem elektrikle calışıyor. Ancak bu sistemin kendi sınırları var. Modulasyonu sağlayan elektronik parcalar, genellikle modulasyonun hızını yavaşlatıyor. Geliştirdiğimiz mekanizma sayesinde bunun yerine akustik dalgalar kullanılabiliyor” dedi.
Bir kuantum kaskad lazerinin optik bileşeninden gecen elektron, enerji seviyesini kaybedeceği ve bir foton veya ışık enerjisi darbesi yayan bir dizi kuantum kuyusundan geciyor. Bu durum, harici elektronların işlemden cıkarılabileceği ve yerini başka bir lazerin aluminyum bir filme darbesinden ortaya cıkan akustik dalgalarla değiştirilebileceği anlamına geliyor. Bu da filmin genişlemesine/buzulmesine neden olurken, kuantum kaskad lazerin mekanik bir dalga gondermesini sağlar.

John Cunnigham, akışı tamamen durdurabilecekleri bir noktaya henuz gelemediklerini acıkladı. Ancak ışık cıkışını belli yuzdelerde kontrol edebildiklerini soyledi. Cunnigham, “Bu harika bir başlangıc” dedi.
Jonh Cunnigham, calışmanın geleceği konusunda da bir acıklama yaptı. Cunnighman, “Daha fazla ayrıntılandırma ile lazerden gelen foton emisyonlarının tam kontrolu icin yeni bir mekanizma geliştirebileceğimize ve hatta ses ureten yapıları terahertz lazerlee entegre edebileceğimize inanıyorum” dedi.