Sual: Efendim, gencim ama ben olumden cok korkuyorum. Bana ne tavsiye edersiniz?
CEVAP
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Olmek felaket değildir. Oldukten sonra başına gelecekleri bilmemek, tedbirini almamak felakettir.

Senin yaşta iken gunahı azken olmek elbette buyuk nimet olur. Bizim her gun gunahımız artıyor. Olumu gunde yirmi kere duşunen şehid olarak olur. Hep olumden bahsetmek sunnettir. Olumden kacış olmaz. Olum, sevgiliyi sevgiliye kavuşturan koprudur.

Olum muslumana hediyedir. Olum, olmemek uzere doğuştur. Olum olmasaydı bu hayat hic cekilir miydi? Olum, muslumanın teselli kaynağıdır, hasretidir. Hatta bir evliya zat buyurur ki, (Ben Azrail aleyhisselamı Cebrail aleyhisselamdan daha cok seviyorum). Derler ki efendim hikmeti ne? (Cunku o beni Rabbime kavuşturuyor) cevabını verir.

Seyyid Abdulhakim Arvasi hazretleri buyuruyor ki:
Allahu teÂlÂya kavuşturduğu icin, olum sevilir. Sevdiğim kimsenin kalmasını da, olmesini de severim. Dost dosta kavuşmak istemez mi? Azrail aleyhisselam, İbrahim aleyhisselamdan ruhunu almak icin izin istediğinde, (Nasıl olur, Dost, dostun canını alır mı hic?) dedi. Allahu teÂlÂ, Azrail aleyhisselam ile haber gonderip, (Dost dosta kavuşmaktan kacınır mı?) buyurunca, (Ya Rabbi, Ruhumu hemen al!) diye dua eyledi

Aynı şeyler icin ya Cennete ya Cehenneme gideceksin
[Buyuklerin sozleri]

* Dunya, zıll-i zÂildir, yani yok olan bir golge, bir goruntudur. Aynadaki goruntu gibi. Bu goruntu ahiretin goruntusudur. Ahirette ne var, Cennet, Cehennem. İbadetlerimiz, iyiliklerimiz, Cennetin dunyadaki goruntusudur. Gunahlar, kotu yerler, karanlık sıkıntılı izbe yerler de Cehennemin goruntusudur.

* Cennetlik, Cennetlik işleri, Cehennemlik olan da Cehenneme goturucu işler yapar. Demiri curuten, kendi pası olduğu gibi, insanı Cehennemlik eden de kendi gunahlarıdır. Mıknatıs demiri nasıl kendine cekiyorsa, haramlar Cehenneme, ibadetler Cennete ceker. Kıyamette nereye gitmek istiyorsak, ona gore hazırlık yapmalıyız. Ahirette Cennet ve Cehennemden başka yer yoktur. Cennete girmek icin, doğru iman sahibi olmak ve dine uymak gerekir. Cehenneme goturucu tuzaklara yakalanmamalı. Bu tuzaklar şoyle bildiriliyor: (Dunya hayatı ancak bir laib [oyun], lehv [eğlence], ziynet [sus], aranızda tefahur [ovunme] ve mal ve evlÂdı coğaltma isteğinden ibarettir.) [Hadid 20] Bunların bir tanesine yakalananın gonlu olur. Calışın ve nefslerinizi, icinde yer alacakları olum otesi icin hazırlayın.

Onunuzde cozumu zorlaşan şeyleri Allah'ın ilmine havale edin. Obur Âleme gecmeden once bir şey hazırlayın ki, oraya vardığınızda karşınıza cıksın. Cunku Allahu teÂlÂ, buyuruyor ki: (O gun [kıyamette] herkes, dunyada ne hayır yapmışsa, onu karşısında hazır bulacak, ne kotuluk yapmışsa, onlarla kendi arasında uzun bir mesafe olmasını arzu edecektir. Kullarına karşı şefkatli, esirgeyici olan Allah size kendinden korkmanızı emreder.) [Al-i imran 30]

O halde, Allah'tan korkun, yani Onun emir ve yasaklarına riayet edin. Sizden once gelip gecenlerden de ibret alın. Unutmayın ki, yarın kucuk buyuk butun davranışlarınızın karşılığını bulacaksınız.

* Rızk mukadderdir. Yani herkesin rızkı bellidir, artmaz eksilmez, rızkını almadan dunyadan ayrılmaz. İsteyene helalden gelir, isteyene haramdan. Gelen miktar aynıdır. Ecel mukadderdir. Yani herkesin omru bellidir, uzamaz kısalmaz, vakti dolunca dunyadan ayrılır. Kaza ve kader, hayır ve şer, zaten imanın şartlarındandır. Peki, daha ne diye isyan ediyorsun, daha ne diye şukretmiyorsun? Rızkın belli, omrun belli, başına gelenler Allah'tan. İster isyan et, ister şukret. Değişen bir şey yok. İsyan edenin yeri Cehennem, şukredeninki Cennet. Yani aynı şeyler icin, ya Cennete gideceksin ya Cehenneme.

* Dunya misafirhanedir. Dunyayı ele gecirmek icin ahireti vermek ve insanlara yaranmak icin Allahu teÂlÂyı bırakmak ahmaklıktır. Goğsunu kıbleden cevirenin namazının bozulduğu gibi, yuzunu İslamiyet'ten cevirenin hem dunyası hem ahireti bozulur.

* Laf ile Muslumanlık olmaz. Dinin emir ve yasaklarına onem vermeyenin imanı gider. Onem vermemek, işlediği gunaha uzulmemek demektir.

* Dinin en buyuk duşmanı cehalettir. Cahillik Cehenneme goturur.

* Kıyamet derdini bilseydiniz, dunyada dert diye bir şey tanımazdınız. Butun gecimsizlikler, olumu unutmaktandır.

* İnsanların cokluğu, dilediklerini yapmaları, gaflet icinde yaşamaları sakın seni de gaflete duşurmesin. Sen tek olarak oleceksin, tek olarak kabre gireceksin, tek olarak hesabını vereceksin. Sen dini, imanı, Allah’ın emir ve yasaklarını unuttun. Sen unuttun ama unutulmadın.