Bir uzay aracını 160.000 km/sa hızda itebilecek, plazmayla guclendirilmiş bir roket motoru geliştirildi. Mars ’a olan yolculuk suresini yarı yarıya kısaltacak olan roketin prototipinin test calışmaları Birleşik Krallık ’ta başarılı bir şekilde gercekleştirildi.
Motoru geliştiren Pulsar Fusion ’ın hedefi ise roketleri 804.000 km/sa hızında itebilecek bir motor uretmek. Pulsar Fusion ’ın geliştirdiği bu motorun test sureci, ucuk seviyedeki menzil ihtimallerini de daha gercekci hÂle getirmeyi başardı.
[h=2]Geliştirilen yeni motor:[/h] Pulsar CEO ’su Richard Dinan, yaptığı acıklamada “Bizler Pulsar ’da umut vadeden teknolojiler ve bileşenler geliştiriyoruz, yatırımlar yapıyoruz. Her birinin kalbinde nukleer fuzyon var” ifadelerini kullandı. Operasyonların başında bulunan Dr. Frank Lambert ise testin ilk aşamasının, elektrikli itişin durumunu keşfetmek icin tasarlandığını soyledi. Geleneksel roketlerin maksimum hızı, 64.000 km/sa ki bu da Mars ’a tek yonlu bir yolculuğun 6 ay surmesi anlamına geliyor.
Nukleer fuzyon motorları, bu yolculuğun suresini yarı yarıya indirebilecek kapasiteye sahip. Ayrıca bu, Guneş sisteminin otesine yapılacak yolculuklar icin de buyuk bir adım anlamına geliyor. Pulsar ’ın geliştirdiği motor, standart kimyasal roketlerin verimliliğini 10 katına kadar cıkarabiliyor.
Richard Dinan, haziran ayında Express ’e verdiği roportajda “Fuzyon, yanmalı roketlerde muhtemel olandan cok daha yuksek hız ve iyon iticilerden cok daha fazla guc sunuyor. Bu, Mars ’a gercekleştirilecek gorev suresini yarı yarıya indirebilir” ifadelerini kullanmıştı. Dinan, Guneş sisteminin otesine gidilmek isteniyorsa fuzyon roketlerine ihtiyac olduğunu da dile getirdi.
Geliştirilen motorun hangi uzay calışmalarında kullanılacağını ya da uzay yolculuklarının suresini gercekten yarı yarıya indirip indirmeyeceğini gormek icin bir sure daha beklememiz gerekecek. Gelişmeleri takip ederek sizlerle paylaşıyor olacağız. Kacırmamak icin takipte kalın.