Teknolojinin gelişmesiyle hızla yaygınlaşan ve akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle beraber gunumuzde neredeyse hepimiz icin olmazsa olmaz haline gelen navigasyon uygulamaları bu gunlerde farklı bir iddia yuzunden konuşuluyor. Yaşadığmız şehirde ya da hic bilmediğimiz yerlerde GPS desteği alarak internet veya uygulamaya onceden indirilen harita bilgisi yardımıyla yon bulmamızı ve rota oluşturmamızı sağlayan uygulamalar bu kez de TBMM gundemine girdi.
Sozcu ’den Ali Ekber Erturk ’un aktardığı habere gore CHP Uşak Milletvekili Ozkan Yalım, TBMM ’de yaptığı acıklamada navigasyon hizmet sağlayıcılarıyla ilgili onemli bir iddiada bulundu. Yalım soz konusu konuşmasında dinleyicilere "Otoyol ve kopruleri işletici olan firmalarla navigasyon hizmeti sağlayıcıları arasında işbirliği anlaşması mı var?" sorusunu yoneltti. Milletvekili Yalım, ozellikle İstanbul'da vatandaşların sıklıkla kullandığı navigasyon programlarının, kullanıcıların bulunduğu noktadan hedeflenen yere yonelik verdiği ulaşım guzergahlarının, ucretli ve geciş garantisi verilen yollar olduğunu soyledi.

Yalım ’ın konuşmasında, “Suruculer, geciş garantisi verilmiş ucretli yol, kopru ve tunellerin bulunduğu rotalara yonlendiriliyor. Otoyol ve kopruleri işletici olan firmalar ile navigasyon hizmeti sağlayıcıları arasında işbirliği anlaşması mı var? Şimdi de bu yontemle mi millet soyuluyor?” diye sorması ceşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Bir kısım milletvekilinin karşı cıktığı soruya destek verenler de oldu. Ozkan ’ın ortaya attığı bu onemli iddia kafalarda soru işaretlerine sebebiyet verdi.
[h=2]Navigasyon nasıl calışır?[/h]
Navigasyon sistemini oluşturan bileşenlerin; Yazılım, donanım ve harita olduğunu soyleyebiliriz. Donanım, GPS sinyallerini kullanarak Dunya uzerindeki konumumuzu tespit eden ve bu tespit ile gitmek istediğimiz noktaya ulaşmamızı sağlayacak olan yazılım ve haritanın calıştığı sistemdir. Yazılım, cihazdan aldığı koordinat bilgisini harita uzerinde gosterir ve yine harita bilgisi ile gidilmek istenen noktaya en uygun olan rotayı cizerek goruntulu ya da sesli yonlendirme yapar. Harita ise navigasyon sisteminde en onemli birim olarak bilinir. Normal haritadan farklı olarak yolların yon ve hız bilgileri, yasakları, kısıtlamaları gibi bilgilerini icerir.