Sony ’nin yeni nesil konsolu PlayStation 5 hakkında bugune kadar epey fazla şey duyduk. Cihazın tasarımı henuz kesinlik kazanmamış olsa da gunumuz bilgisayarlarında bulunan ust duzey ekran kartlarına kafa tutabilecek bir performansa sahip olacağını biliyoruz.
Fakat PlayStation 5 hakkında yeni ortaya cıkan bir patent, bu konsolun cok daha fazla ozelliğe sahip olacağını ortaya koydu. Patentte yer alacak ozellik Siri ve Alexa gibi bir yapay zeka asistanına işaret etse de bu asistanın gorevi fazlasıyla tartışmalı olacak gibi duruyor.
[h=2]Sony'nin tartışma yaratacak asistan patenti:[/h]
World Intellectual Property Organization ’da (Dunya Fikrî Mulkiyet Orgutu) keşfedilen patent, Sony ’nin yapay zeka asistanı uzerine yaptığı calışmaları ortaya koydu. Sony ’nin ortaya cıkarmayı planladığı yapay zeka, bir oyun konsoluna yakışacak cinsten olsa da bazı ozellikleri gelecekte fazlasıyla eleştirilebilir.
Sony ’nin PlayStation 5 ’e koyması beklenen yeni yapay zeka asistanı, oyuncuların takıldıkları kısım hakkında yardım istemeleri durumunda hemen devreye girerek onlara tavsiyede bulunuyor. Ancak bu asistan, gorselde de yer alan “Eighty percent of players like you defeated the boss using resource X. (Senin gibi oyuncuların %80 ’i boss ’u X kaynağı kullanarak yendi.)” şeklinde tavsiyelerde bulunacak.
Evet, PlayStation 5 ’teki asistan oyunculara bir anlamda yardım ediyor. Peki ya bu ‘X kaynağı ’ sizde olmasaydı ne yapacaktınız? Yine patentte yer alan gorselde ekrandaki “Resource X, Buy Now! (X Kaynağı, Hemen Satın Al!)” yazısına dikkat cekmek istiyoruz.

Bu noktada asistanın bir para tuzağı olduğunu duşunebilirsiniz. Ancak iş burada da bitmiyor. Patentte oyle bir acıklama var ki gelecekte oyunların yapısını bile tamamen değiştirebilecek bir ozelliği anlatıyor. O acıklama şu şekilde yer alıyor:
“Zaman zaman kullanıcının karakteriyle bir gorevi başarması icin oyun ortamında ona yardım edebilecek oyun ici bir kaynak yer alabilir. Bu oyun ici kaynak indirilebilir icerik (DLC), eklenti, yukseltme, ekipman, ipucu ve strateji olabilir. Ancak kullanıcı, boyle bir kaynağın bulunduğundan haberdar olmayabilir.”
Sony ’nin patentini aldığı bu yapay zeka asistanının PlayStation 5 ’te karşımıza cıkıp cıkmayacağı hakkında kesin bir şey soyleyemeyiz. Ancak boyle bir asistan bir konsolda yer alırsa oyuncular ne duşunur, bunu oğrenmek icin sizleri yorum kısmına davet ediyoruz.