Sual: Guslun farzı kactır?
CEVAP
Hanefi mezhebinde guslun farzı uctur:
1- Ağzın hepsini iyice yıkamak.

2- Burnu yıkamak. Burundaki kuru kir altını ve ağızdaki, ciğnenmiş ekmek altını yıkamazsa gusul sahih olmaz.

3- Bedenin her yerini yıkamaktır. Bedenin, ıslatılmasında harac olmayan yerlerini yıkamak farzdır. Yıkanan yerleri ovalamak lazım değil ise de, mustehaptır.

Gobek icini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki sacları ve ferci yıkamak farzdır. Gozleri, kapalı kupe deliğini, sunnet derisi altını yıkamak farz değildir, mustehaptır.

Kadın, gusulde, sacların dibine, yani başındaki deriye su ulaşabiliyorsa, sacındaki orguyu cozmez. Yani, orulu sacın dibi ıslanınca, cozmeden orgunun ustunu ıslatmak yeterlidir. Sac dibi ıslanmazsa, orguyu acmak gerekir. Orulmemiş sacların her tarafını da yıkamak farzdır.

Tıraş olursa, kesilen sacları [ve diğer kılları ve tırnakları] yıkamak lazım değildir.

Sunnet uzere gusletmek
Sual: Sunnet uzere nasıl gusledilir?
CEVAP
Gusletmek cok kolaydır. Ağzını ve burnunu su ile yıkayıp, denize veya gole girip cıkan yahut duş altında butun vucudunu ıslatan gusletmiş olur. Once abdest alıp, sonra butun vucut yıkanırsa sunnete uygun olur. Gusletmek icin niyet, Hanefi’de sunnet, diğer mezheplerde farzdır. Guslederken niyeti unutanın da guslu sahih olur.

Sunnet uzere gusul abdesti almak icin, once, temiz olsa bile, iki eli ve avret yerini yıkamalıdır. Sonra bedeninde necaset varsa yıkamalı, sonra, gusle niyet ederek tam bir abdest almalı. Sonra butun bedene uc defa su dokmelidir. Once uc defa başa, sonra uc defa sağ omuza, sonra uc defa sol omuza dokmeli, her dokuşte, o taraf tamam ıslanmalı. Birinci dokmede ovmalıdır. Gusulde, bir uzva dokulen suyu, başka uzuvlara akıtmak caiz olup, orası da temizlenir. Cunku, gusulde butun beden, bir uzuv sayılır. Abdest alırken bir uzva dokulen su ile, başka uzuv ıslanırsa, yıkanmış sayılmaz. Gusul tamam olunca, tekrar abdest almak mekruhtur. Gusul ederken abdesti bozulursa, gusle zararı olmaz, fakat namaz kılmak icin bir daha almak lazım olur.

Sual: Abdestte ve gusulde, luzumundan fazla su kullanmak israf mıdır?
CEVAP
Evet.

Guslu geciktirmek
Sual: Yatsıyı kıldıktan sonra cunup olan, ne vakte kadar cunup dursa gunah olmaz?
CEVAP
Yatsı namazını kıldıktan sonra cunup olanın sabah namazına kadar guslunu tehir etmesi caiz ise de hemen yıkanması elbette cok iyi olur. İmam-ı Gazali hazretleri, (Cunup olup gusletmeden bir namaz vaktini gecirene, ateşten gomlek giydirilecektir) buyuruyor. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cunup gecirirse, cok azap gorur. Mesela, oğle ezanından sonra cunup olanın oğle namazını kılmamış ise, ikindi vaktine oğleyi kılacak kadar zaman kalınca gusletmesi farz olur. Farzı yapmak cok sevap, yapmamak buyuk bir gunahtır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Cunup olunca, cabuk gusletmeli! Cunku kiramen katibin melekleri, cunup gezenden incinir.) [Ey Oğul İlmihali]

(Canlı resmi, kopek ve cunup bulunan odaya rahmet melekleri girmez.) [Nesai]
(Cunube, sarhoşa rahmet meleği yaklaşmaz.) [Bezzar]

(Gusletmek icin kalkana, uzerindeki kıl sayısınca sevap verilir, o kadar gunahı affolur, Cennetteki derecesi yukselir. Guslu icin ona verilecek sevap, dunyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahu teÂl meleklerine, "Bakın bu kulum, gece uşenmeden kalkıp emrime uymak icin guslediyor. Şahid olun ki, bunun gunahlarını af ve mağfiret eyledim" buyurur.) [Gunye]

Sual: Guslu terk eden dinden cıkar mı?
CEVAP
Guslu terk eden dinden cıkmaz ise de buyuk gunah işlemiş olur. Gusulsuz gezen, namaz kılamaz. Namaz kılmamak insanı kufre surukleyen buyuk gunahlardandır. Boyle bir kimsenin de imanını kaybetmesi cok kolay olur. Onun icin guslu geciktirmemelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahu teÂl buyuruyor ki:
Şu uc şeye devam eden, gercek dostumdur. Bunları terk eden de, gercek duşmanımdır. Bu uc şey, namaz, oruc ve cunuplukten gusuldur.) [Beyheki]
Allahu teÂlÂnın duşmanım dediği ve rahmet meleklerinin uzak durduğu bir kimsenin evinde huzur, bereket diye bir şey kalır mı?

Sual: Cunup iken, kasıkları tıraş etmek, sac, tırnak kesmek caiz midir?
CEVAP
Mekruhtur. Hayzlı iken mekruh değildir.

Sual: Deriye yapışmış, hamur, mum, sakız, katı yağ, balık pulu, ciğnenmiş ekmek oje gibi su gecirmeyen şeylerin altını yıkamak da lazım mıdır?
CEVAP
Evet yıkamak farzdır.

Sual: Dişlerin arasında ve diş cukurunda bulunan yemek artıklarının altına su gecmezse, altı yıkanmazsa gusul caiz olmaz mı?
CEVAP
Evet caiz olmaz.

Sual: Kupe deliği kapanmışsa deliği acmak mı gerekir?
CEVAP
Hayır.

Sual: Kupe deliğinde, kupe yoksa ve delik acıksa kulağı ıslatırken, delik ıslanırsa, yetişir mi? İplik falan takmak gerekir mi?
CEVAP
Evet yetişir, iplik takmak gerekmez.

Sual: Ağzını veya başka yerini yıkamayı unutup, namaz kılsa, sonra yıkamadığını hatırlasa, orasını yıkayıp farzı tekrar mı kılar?
CEVAP
Evet.

Sual: Havuzda, nehirde, denizde veya yağmur altında ıslanan, ağzını ve burnunu da yıkasa, abdest ve gusul almış olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Guslu ne gerektirir?
CEVAP
Cunup olmak guslu gerektirir. Uc şekilde cunup olunur:
1- Zekerin [penisin] ucu, sunnet derisi altındaki yuvarlak kısım, ferce [hazneye] girince erkek de, kadın da cunup olur.

2- Erkekte koyu beyaz ve kadında akıcı sarı meni, ilişki, masturbasyon gibi her ne suretle olursa olsun yerinden şehvetle kopup cıkarsa cunup olunur.

3- İhtilam ile, yani ruyada şehvetlenip uyandığı zaman, meni akmış olduğunu goren erkek ve kadın cunup olur. Ruyada ilişkide bulunduğunu gorur, fakat uyanınca meni akmamışsa, meni yoksa gusletmek gerekmez. Bazı Âlimler kadının menisi iceri akar, ihtiyaten yıkanması iyi olur demişlerdir.

Sual: Cunup olup, idrar yapmadan guslettikten sonra meninin geri kalan kısmı cıksa tekrar gusletmek gerekir mi?
CEVAP
Evet. İdrar yaptıktan sonra cıkarsa gusul gerekmez.

Sual: Guslettikten sonra kadından kocasının menisi cıksa gusul gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez.

Sual: Uyanıp, camaşırında meni goren, ihtilam olduğunu hatırlamasa da gusul gerekir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Parmak ferce sokulunca, lezzet duyulursa, gusletmek gerekir mi?
CEVAP
Evet gerekir. Lezzet duyulmazsa, gusletmesi iyi olur.

Sual: Kadın doktoruna muayene olan kadının gusletmesi gerekir mi?
CEVAP
Lezzet duymuşsa gusleder. Yani parmak girince zevk almışsa gusul gerekir, zevk almamışsa gusul gerekmez.

Sual: Rahim hastalıklarında hazneye bir aletle ilac sokuluyor, genelde bu işten zevk alınmadığı icin gusul gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez. Zevk alan cıkarsa gusul gerekir.

Guslu gerektirmeyen haller
Sual: Guslu gerektirmeyen haller nelerdir?
CEVAP
1- Bir erkek, bir kadını yahut bir erkeği cıplak gorse, gusul gerekmez.
2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını cıplak gorse gusul gerekmez.
3- Karı-koca oynaşırken, acık resme bakarken veya duşunurken mezi gelse, gusul gerekmez.
4- İdrar yaptıktan sonra gelen yapışkan prostat sıvısı ve vedi guslu gerektirmez. Ağır bir şey kaldırmak gibi bir sebeple meni cıkarsa, gusul gerekmez. Şafii’de gerektirir.
5- İhtilam olduğunu hatırlayanın, uyanınca camaşırında meni gormezse gusletmesi gerekmez.
6- Kadınların taktıkları spiral gusle mani değildir.
7- Kadın veya erkek, etek tıraşı olsa gusul gerekmez.

Sual: Diğer hak mezheplerimize gore neler guslu gerektirir veya gerektirmez?
CEVAP
Ağır bir şey kaldırmak veya bir yerden duşmek gibi bir sebeple meni cıkınca, Şafii’de gusul lazım olur, diğer uc mezhepte lazım olmaz.

Gusulde ağız ve burnu yıkamak Hanefi ve Hanbeli’de farz , Maliki ve Şafii’de sunnettir.

Hanefi , Şafii ve Maliki’de vedi ve mezi guslu gerektirmez, Hanbeli’de bir kavle gore, guslu gerektirir.

Hanefi’de ve Hanbeli’de gusulden once, idrar cıkararak, idrar yolunda kalmış olan meni parcasını cıkarmak, sonra gusletmek gerekir. Şafii’de, idrar etmiş ise de, meni cıkarsa, tekrar gusletmek gerekir. Maliki ’de, idrar etmemiş olsa da, tekrar gusletmek gerekmez.

Hanefi’de hayzın azami muddeti 10, diğer uc mezhepte 15 gundur. Temizlik muddeti ise, uc mezhepte 15, Hanbeli’de 13 gundur.

Olen hamile kadının karnını yarıp canlı cocuğu cıkarmak Hanefi ve Şafii’de caiz, diğer iki mezhepte caiz değildir.

Erkek, olen hanımını Hanefi’de yıkayamaz, diğer uc mezhepte yıkar.

Kaplıca suyu ve gusul
Sual: Denize veya gole girip, her tarafı ıslanan, gusletmiş olur diyorlar. İhlas Kuzuluk Kaplıca Evlerinde, kuvetteki suya girip cıkmakla da gusletmiş oluyor muyum?
CEVAP
Once genel bir bilgi verelim. Yuzeyi 23 m2’den kucuk olan havuza kucuk havuz denir. Kuvetler boyledir. 23 m2’den buyuk olanlarına buyuk havuz denir. Gol ve deniz 23 m2’den buyuk olduğu icin buyuk havuz hukmundedir.

Necaset, buyuk havuza duşerse, pisliğin uc eserinden biri, yani rengi, kokusu veya tadı belli olmayan her tarafından abdest ve gusul caiz olur. Mesela gole idrar yapılmışsa, aşağı tarafında bir eseri gorulmezse caiz olur.

Halic gibi necis olan deniz haric, denizin her tarafından abdest alınır. Temiz olan denize veya gole girip cıkan, ağzına ve burnuna su verince, gusletmiş olur.
Yağmurdan ıslanan da, ağzına ve burnuna su verince, gusletmiş olur.

Abdestte ve gusulde kullanılan suya mustamel su denir. Mustamel su, imam-ı a’zama gore kaba necasettir. İmam-ı Ebu Yusuf’a gore de hafif necasettir. İmam-ı Muhammed’e gore de temizdir; fakat hadesi temizleyici değil, yani bu su ile tekrar abdest alınmaz, gusledilmez ve icilmez.

Mustamel suyu temiz kabul eden Âlimlere gore, kucuk havuza, mesela kuvete karışan mustamel su miktarı, sudan cok veya eşit ise, abdest ve gusul caiz olmaz. İcine su akmayan kucuk havuzdan abdest alanın, derisine değen su miktarı, yarısı olduğu ve havuza, az da olsa, necaset duştuğu bilinmedikce, buradan abdest almak caiz olur.

Her gun suyu değiştirilen kucuk havuzda bircok kimse abdest alsa ve mustamel sular havuza tekrar duşse, abdest sahih olur. Fakat, bu havuza, pek az da necaset duşse, abdest almak caiz olmaz.

Bazı Âlimlere gore, kucuk havuza, bir uzuv sokulup yıkanınca, butun havuz, mustamel su olur. Bunun icin, su bol olan yerlerde, uzuvları havuzda yıkamamalı, havuzdan avucla su alıp, dışarda yıkamalıdır! Suyu olmayan yerlerde caiz diyen Âlimlere gore, havuzda abdest ve gusul alınabilir.

Butun Âlimlere gore guslun sahih olması icin, kuvetteki suya girip yıkanmamalı, girilmişse, o suyu boşaltmalıdır! Tas ile dokunerek veya duşla yıkanmalıdır! Mustamel sular akıp gitmeli, bedene dokulmemeli. Dokulen yer olursa, orayı temiz su ile yıkamalıdır!

Sual: Kına gibi oje de gusle mani midir?
CEVAP
Kına, murekkep gibi boyalar gusle ve abdeste mani olmaz. Cunku altına su gecirir. Fakat yağlı boya, oje, zamk gibi şeyler altına su gecirmediği icin gusle ve abdeste manidir.

Sual: Sac boyaları gusle mani midir? Cok kimse mani olur diyor.
CEVAP
Sac boyası kına gibidir, altına su gecirir ve gusle mani olmaz. İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
(Savaşta yaşlı gorunmemek, genc gorunmek icin sakalı kırmızı veya sarıya boyamak caizdir. Dindar gorunmek icin boyamak kotudur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sarı boya, muslumanların boyasıdır.) [Hakim]

Bazı Âlimler, savaşta sakallarını siyaha boyamışlardır. Boyle bir maksatla siyaha boyamakta bir mahzur yoktur. Gorulduğu gibi her boya, gusle mani olsaydı, sakalın boyanmasına caiz denmezdi. Ancak altına su gecirmeyen yağlı boyalar bu hukme dahil değildir.

Sıvı yağların altına su gecer. Yağın rengi kalsa da mahzuru yoktur. Katı yağların altına su gecmez. Zamk, oje gibi maddelerin altına su gecmez.

Sual: Abdest aldıktan veya guslettikten sonra bir yerinde, su gecirmeyen bir madde gorulurse, o madde kaldırılır, altı ıslatılsa yeter mi?
CEVAP
Evet. Yeniden abdest almaya ve gusletmeye gerek yoktur

Sual: Meni, vedi, mezi, prostat salgısı nedir? Guslu gerektirir mi?
CEVAP
Meni, kirli beyaz renkte, yapışkan, jel kıvamında, dış ortamda kaldığında 10 dakika icinde sulu hÂl alan bir sıvıdır. 4-10 cc kadar olur. Erkek menisine sperm deniyor. Kadından gelen meni sarımtıraktır.

Vedi, idrardan sonra cıkan beyaz, bulanık, koyu bir sıvıdır.

Mezi, zevk zamanında cıkar. Şehvetlenince, acık resimlere bakınca veya şehvetle opuşunce ve surtununce veya boyle şeyler duşununce gelen birkac damla renksiz sunucu sıvıdır.

Prostat salgısı, erkekte spermin esas kitlesini teşkil eder.
Şehvetle gelen meni haric, hicbirisi guslu gerektirmez.

Sual: Cunup kimse neler yapamaz?
CEVAP
Cunup, Besmele ceker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir ceker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena Âtina gibi Âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Sadece Mushafı tutamaz ve Kur’an okuyamaz. Camiye giremez. Tırnak kesmesi, tıraş olması mekruh olur. Hayzlının tırnak kesmesi mekruh olmaz.


Gusulle ilgili ceşitli sorular

Sual: Guslu muteakip bir yerinde zamk gibi bir madde goren, kaldırıp altını yıkasa kÂfi midir?
CEVAP
Evet kÂfidir. Maliki’de de boyledir.

Sual: Cıplak gusul alınsa sahih olur mu?
CEVAP
Evet sahih olur. Ancak peştamal ile gusletmelidir. Gobek ile diz arasını ortmelidir, acık gusledince mekruh olur. Bazı Âlimler banyo cok kucukse mekruh olmaz demişlerdir. İhtiyata riayet edip kapalı olarak gusletmelidir. Hic değilse Hanbeli mezhebi taklit edilerek kısa kilot ile yıkanmalıdır.

Sual: Gusul abdesti alırken namaz (kucuk) abdesti bozacak haller olursa (mesela yellenme vs) gusle kalınan yerden devam mı edilir yoksa tekrar baştan mı başlanır?
CEVAP
Abdesti bozan şey guslu bozmaz. Devam edilir.

Sual: Gusul abdestine niyet ederken Allah rızası icin demek uygun mu?
CEVAP
Evet, her ibadeti yaparken Allah rızası icin demek iyi olur. Zaten her ibadet Allah rızası icin yapılır. Allah rızası icin demek şart değildir.

Sual: Guslederken besmele okunur mu?
CEVAP
Okunur. Hatta kelime-i şehadet de getirmek iyi olur.

Sual: Trafik kazası gecirmiş, bacakları kırık ve kalkamayan biri nasıl gusleder?
CEVAP
Abdest uzuvlarından hepsinin yarıdan coğu veya dort abdest uzvundan ikisi sağlam ise, abdest alıp, yaralı yerleri mesh eder. Mesh zarar verirse, sargı uzerine mesh eder.

Abdest uzuvlarının yarıdan coğu yaralı ise teyemmum eder. Teyemmum edenin, bazı yerleri yıkaması caiz değildir.

Namaz abdesti ile gusul abdesti icin teyemmum aynıdır.
Teyemmumu kendi yapamazsa başkasına da yaptırabilir.

Sual: Tup bebek suretiyle cocuk sahibi olmak istiyoruz. Şırınga ile dollenmiş yumurta rahme konunca eşimin gusletmesi gerekiyor mu?
CEVAP
Gebe kalırsa gusletmesi gerekir. Fercden başka yerine surtmekle cıkan erkek menisi, rahme girse, kadın gusletmez. Bu suretle hamile kalsa, gusleder ve o gunden beri kıldığı namazları kaza eder.

Sual: İlişkiden sonra kadın gusul etmeden once bir sure beklemeli midir?
CEVAP
Hayır. Gusulden sonra akıntı olur ise tekrar gusletmesi de gerekmez.

Sual: Başa sac ektirmek caiz mi? Gusle mani mi?
CEVAP
Caiz, gusle mani değil. Altındaki deriyi yıkamak kÂfi.

Sual: Ultrasona giren kadının gusul abdesti alması gerekir mi?
CEVAP
Ultrason dediğiniz bir aletin hazneye girmesidir. Kitaplarda diyor ki:
Hayvan pipisi veya yapay pipi yahut parmak veya onun gibi bir şey hazneye girdiği zaman, lezzet duyarsa, gusul lazım olur. Lezzet duymazsa, gusul lazım olmaz. Fakat gusletmek iyi olur. Lezzet almak, şehvet duymak demektir.

Sual: Cunup iken hanımla beraber olmak gunah mıdır?
CEVAP
Gunah değildir, caizdir. Abdestli olmak iyi olur.

Sual: Cingene ile evlenince, tuğla eriyinceye kadar yıkanılsa cunupluk cıkmaz diyorlar, doğru mu?
CEVAP
Hayır, aslı yok. Cahillerin uydurduğu cirkin bir iftiradır. Bir kimse nasıl cunup olursa olsun, gusledince, yıkanınca temiz olur.

Sual: Surunduğumuz kokuyu erkekler koklarsa gusul gerekir mi?
CEVAP
Koku surunene de, koklayana da gusul gerekmez. Abdesti bile bozmaz.
Ancak bayanların kocalarından başka kimseler icin koku surunmesi doğru değildir. Bu konudaki hadis-i şeriflerden birkacı şoyledir:
(Bir kadın, guzel koku surer ve erkekler de ona bakarsa, evine gelinceye kadar Allah’ın gazabında olur.) [Taberani]

(Allah icin koku surunen, misk gibi kokar halde, başka maksatlarla koku surunen de leşten daha pis kokarak Mahşer yerine gelir.) [İ.Gazali]

(Kadın kocasından başkası icin guzel koku surunurse, bu Cehennem ateşi olur.) [Taberani]

(Bir kadın, koku surunup dışarı cıkar ve erkeklerin yanından gecerse, ona da, bakana da, zina gunahı yazılır.) [Nesai]

(Her goz zina edicidir, kadın koku surunur, erkeklerin yanından gecerse o da zaniyedir.) [Tirmizi]
Hani goz zinası, el zinası denir ya, bakmak, kokusunu almak da o ceşit gunah oluyor. Yoksa gercek zina ayrıdır

Sual: Lens abdeste ve gusle mani midir?
CEVAP
Lens abdeste ve gusle mani değildir. Gozun icini yıkamak gerekmez.

Sual: Erkeklerin altın kaplama yaptırması caiz mi?
CEVAP
Caizdir.

Sual: Tuvalette gusul sahih olur mu?
CEVAP
Tuvalette gusletmekte mahzur yoktur.

Sual: Banyoya sağ ayak ile mi girilir?
CEVAP
Evet sağ ayakla girilir.

Sual: Dovme, gusle abdeste mani midir?
CEVAP
Dovme yaptırmak gunahtır. Ancak gusle abdeste mani değildir. Cunku dovme deri altından yapılmaktadır. Deri ustunden yapılsa ve cıkmayan bir boya olsa, altına su gecmezse, zamanla vucut onu atar. Onun icin zamanla atan boya surulmez. Peki cıkmayan yağlı boya yapılsa ne olur? Cıkmadığı icin zaruret olur ve yine gusle mani olmaz. Yani dovme kesinlikle gusle mani değildir.

Sual: Cunubun bir şey yiyip icmesi sokağa cıkması, cunup kadının cocuğunu emzirmesi uygun mudur?
CEVAP
Ağzını yıkadıktan sonra yiyip icmesi caizdir. Sokağa cıkmak da caizdir. Kadın goğsunu yıkadıktan sonra cocuğunu emzirebilir. Namaz vakti cıkmadan once yıkanmalıdır. Daha fazla cunup durmak haramdır. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cunup gecirirse, cok azap gorur.

Sual: Kolu alcıda olan nasıl abdest alır, nasıl gusleder?
CEVAP
Alcılı koluna su gecmesi gerekmez. Alcının uzeri veya sargının uzeri mesh edilir.

Sual: Ellerimde siğil var. Bunun icin ilac kullanıyorum. Fakat ilac tıpkı yapıştırıcı 404 gibi. Altına su da gecirmiyor. Gusul ve namaz abdesti icin bir mahzuru var mı?
CEVAP
İlac temizlenince cıkmıyorsa, 404 gibi ise, yani cıkmasına imkan yoksa, zararı olmaz, mahzuru yoktur. Ozurlu olmadan abdest alıp namaz kılarsınız.

Sual: Guslederken abdest bozulunca yeniden mi gusletmek gerekir?
CEVAP
Kan cıksa, yellenilse de, idrar cıksa da mani olmaz. Sadece bu abdestle namaz kılınmaz, sonra namaz abdesti almak lazım, yoksa gusul abdesti tamamdır.

Sual: Kupe takmıyorum. Kupe deliklerim kapandı veya kapanmak uzere, bazıları ip tak, guslun olmaz diyor. Doğru mu?
CEVAP:
Doğru değil. Kapanırsa kapandığı icin mahzuru olmaz. Acıksa zaten elinizle azıcık ovsanız delik varsa su girer. Guslunuz olur. Endişelenecek bir durum yok. İplik takmanız gerekmez.

Sual: Saca yağlı boya yapışsa, gusle mani olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Kocamı duşunurken, şehvetle titremeden sonra sarımtırak bir akıntı geliyor. Gusul gerekir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Gusulde, avret yerleri kapalı iken de, kıbleye donmek mekruh mu?
CEVAP
Hayır.

Sual: Cunup, tırnaklarını yıkayıp kesse, tenzihen mekruh olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Kir cıkarmak, sabun artıklarını yıkamak ve kışın uşumemek niyetiyle, gusulde fazla su kullanmak caiz mi?
CEVAP
Bunları gusulden once veya sonra yapmalıdır!

Sual: Ameliyatla meni kanalı idrar torbasına bağlandı. İhtilamda meni idrar torbasına akarmış. İdrarda meni goremiyorum. Gusul lazım mı?
CEVAP
Meni gorulmezse gusul gerekmez.

Sual: İstiharede yedi gun ust uste gusletmek gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez.

Sual: Sedef hastalığından meydana gelen kepek gusle mani mi?
CEVAP
Hayır. Cunku ozurdur.

Sual: Gusledince, hastalanan kadının sacını kısaltması caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Nezle iken burun delikleri kapalı oluyor. Gusle mani olur mu?
CEVAP
Meşakkat olmayan miktarı temizlemek kÂfidir.

Sual: Sabah ihtilam olarak kalktığımda gusul almam gerekiyor. Fakat okula gec kalmamak icin guslu namaz vakitleri gecse dahi okuldan geldikten sonra almam mumkun mu?
CEVAP
İki dakikada gusletmek mumkundur. Namaz vakitlerini cunup gecirmek haramdır. Namaz kılmamak da ayrıca haramdır. Cifte haram işlemek daha buyuk gunahtır.

Sual: Gusletmeden uyunabilir mi?
CEVAP
Namaz vaktini gecirmemek şartı ile uyunabilir.

Sual: Genelde koylerde suyu ateşte veya ocakta ısıtıyorlar. Tencerede ısıtılan suyu ellemek mekruh diyorlar doğru mu. O su ile boy abdesti alınmaz mı?
CEVAP
Oyle bir şey yok.

Sual: İnsan bir gecede 2 kere ihtilam olsa, tek gusul yeter mi?
CEVAP
On kere de cunup olsa hepsi icin bir kere gusul yeterlidir.

Sual: Cunup olunca, bir şeye dokununca onun pis olacağını zannediyor, bu yuzden sıkıntı cekiyorum. Bu vesvese mi?
CEVAP
Evet vesvesedir. Cunup kimse nereye dokunursa dokunsun pis olmaz.

Sual: Gece cunup olan uyanınca, sabah namazının vaktinin cıkmasına cok az bir vakit olduğunu gorse, ne yapması lazım?
CEVAP
Gunaha girmemek icin hemen gusletmeye calışır, isterse vakit cıksın yetiştiremesin. Nasıl olsa yetiştiremem diye guneşin doğmasını beklemek uygun olmaz.

Sual: Yurtta belli saatlerde sıcak su veriliyor. Sıcak su verilmediği zaman soğuk suyla da gusletme imkanı yok, cunku banyoları kilitliyorlar. Gusletmek icin başka imkan da olmadığına gore teyemmumle namaz kılabilir miyiz?
CEVAP
Şehirde su bulamamak ozur olmaz. Memba suyu alıp yine tuvalette falan yıkanılır. Teyemmum icin ozur olmaz. Hic su bulunmazsa o zaman teyemmum caiz olur.

Sual: Tırnak yememek icin tırnaklarıma oje sursem, abdeste ve gusle engel olur mu?
CEVAP
Evet engel olur. Tırnağınız ojeli olsa da ısırırsınız. Oje surmek tırnak ısırmamaya engel olamaz. Bir psikolog doktora gitmek iyi olur. Doktora gidene kadar, kucuk bir tırnak torpusu alıp, tırnağınızı torpulerseniz, tırnak ısırma alışkanlığınız azalabilir.

Sual: Spiral gusle mani midir?
CEVAP
Hayır mani değildir. Gusulde vucudun sadece dışı yıkanır.

Sual: Annemle babam, benim sık sık banyo etmeme mani oluyorlar. Cunup geziyorum. Cunup olen, kÂfir olarak mı olur?
CEVAP
Cunup gezmek buyuk gunah ise de, cunup gezerek gunah işleyene kÂfir denmez. Namaz kılmamak cok buyuk gunahtır. Cunup gezen namaz da kılamaz. Uygun bir şekilde yıkanmanızın gerektiğini bildirmeniz gerekir.

Sual: Erkek veya bayan kadın doktoru veya ebe, Ramazanda, abdestli iken bir kadına doğum yaptırsa, orucu, guslu veya abdesti bozulur mu?
CEVAP
Hanefi mezhebindeki kadın doktorunun veya ebenin, Ramazan-ı şerifte doğum yaptırmakla orucu, abdesti ve guslu bozulmuş olmaz. Zaruretsiz erkek doktora doğum yaptırmak caiz olmaz.

Sual: Evde hic kimse yoksa cıplak yıkanmak caiz mi?
CEVAP
Bu konuda uc kavil vardır:
1- Cıplak yıkanmak mekruhtur.
2- Ancak kucuk yerde caiz olur.
3- Mekruh olmaz, caiz olur.

Salih kimse, daima ihtiyata riayet eder. Ruhsat yolunu değil, azimet yolunu tercih eder. Bunun icin erkek olsun, kadın olsun gobek ile diz arasını peştamal gibi bir şey ile kapatıp yıkanmalıdır. Duruma gore ucuncu kavil de tercih edilebilir. Yani peştamal falan bulunmazsa veya başka sebepler varsa caiz olan kavle gore hareket etmek de caiz olur.

Sual: Âdetli iken diş dolgusu yaptırılır mı? İlla abdestli olmak mı gerekir?
CEVAP
Âdetli veya abdestli olunsa da fark etmez. Gusulde, abdestte ve namazda Maliki veya Şafii mezhebi taklit edilirse, mesele kalmaz.

Sual: Bir akıntıdan dolayı Maliki’yi taklit ediyorum. Maliki’de ağzın icini yıkamak farz değil diye, gusulde ağız ici yıkanmasa mahzuru olur mu?
CEVAP
Evet gusul sahih olmaz. Cunku Hanefi’den cıkmadığımız icin ağız icini yıkamak gerekir.

Sual: Hanefi mezhebindeyim. Senelerdir namaz kılıyorum. Ancak şimdi iş yerinde bir arkadaş, ağzında dolgu kaplama olanların Maliki mezhebini taklit etmeleri gerektiğini anlattı. Ben de kabul ettim. İşten ayrılamıyorum, burada da gusul imkanı yok. Eve gidene kadar oğle ve ikindi namazlarımı nasıl kılacağım?
CEVAP
İlk fırsatta Maliki'ye gore gusletmeniz gerekir. İnsan tuvalette bile gusleder. Gerekirse oğle ile ikindi takdim ve tehir edilerek kılınır. Mukimken iki namazı cem edebilmek icin Hanbeli'ye gore kılmak gerekir. İzin alma ve tuvalette bile gusletme imkanı yoksa, zaruret olduğu icin, mevcut guslumu Maliki'ye gore aldım denir. Namaz da Maliki’ye gore kılınır. Gusul imkanı bulur bulmaz da Maliki'ye gore gusledilir.

Sual: Dişlerdeki tartar denilen diş taşından dolayı mezhep taklidi yapılır mı?
CEVAP
Tartardan dolayı mezhep taklidi yapılmaz. Tartar gusle mani değildir.

Sual: Şimdi hazır dişler, damağa vidalanmaktadır. Bunlar da diş dolgusu hukmune mi girer?
CEVAP
Cıkarıp altını yıkamak imkanı olmadığı icin diş dolgusu hukmune girer. (S. Ebediyye)

Sual: Salih bir tabibin yıkanmasını yasakladığı hasta, gusul icin teyemmum eder mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Hanefi mezhebinde olan bir kişi dolgu yaptırmasının hemen ardından (Maliki mezhebini taklit ederek) gusul abdesti almasına gerek var mıdır?
CEVAP
Cunup olana kadar luzum yoktur. Ancak hemen taklit etmesinde de mahzur olmaz.

Sual: Diş dolgusu olan yaşlı dul kadın ve hadım olan kimselerin mezhep taklidi gerekir mi?
CEVAP
Cunup olmadıkları icin taklide ihtiyac yoktur.

Sual: Dolgu yaptıran, ilk gusulde mi mezhep taklidine başlar?
CEVAP
Evet.

Sual: Dolgu sebebiyle Şafii’yi taklit ederken, daha kolay diye, Şafii’yi bırakıp, Maliki’yi taklit uygun mu?
CEVAP
Evet uygundur.

Sual: Dolgu dişini sokturen taklide devam etmesi gerekir mi?
CEVAP
Tekrar gusledinceye kadar taklide devam etmelidir.

Sual: Diş dolgusu olan Maliki mezhebini nasıl taklit eder?
CEVAP
Maliki’nin bu husustaki şartlarına uyar, mufsitlerinden kacar. Sadece gusulde değil, gusul ile yaptığı işlerde de bu şartlara uyması lazımdır. Yani hem namazda, hem de abdeste Maliki’nin şartlarına uyup mufsitlerinden kacması gerekir. Aksi takdirde telfîk yapmış olur ki, telfîk haramdır.

Sual: Guslederken, guslettiğim suya bazen ustumden damla duşebiliyor. Bu su necis oluyor mu? Aldığım gusul sahih midir? Cunup iken elimiz bu temiz suya girse, o su ile gusul caiz olur mu?
CEVAP
Abdest veya gusulde kullanılan suya mustamel su denir. Temiz suya karışan mustamel su miktarı temiz sudan az ise, bu su ile abdest ve gusul caiz olur. Mesela 5 litre suya 2 litre mustamel su karışsa bununla abdest veya gusul sahih olur.

Mustamel suyun kucuk havuza akması ve abdestsizin elini sokması da aynıdır. Cunup olan kimse veya kÂfir, necaset bulaşmamış olan avucunu bir yere sokup su alsa veya kolunu sokup, icindeki tası alsa, o yerdeki su dort mezhepte de pis olmaz. Necaset uzerinden akan suyun yarıdan fazlası necasete temas ederse, bu su pis olur. Azı değerse ve necasetin uc sıfatı suda bulunmazsa, pis olmaz. Mustamel su, Maliki’de hem temizdir, hem de temizleyicidir. Yani mustamel su ile abdest alınır ve gusledilir. (Menahic-ulibad)

Sual: Guslederken sabunlanmak, keselenmekte mahzur var mıdır? Maliki’yi taklit eden icin durum nasıl olur?
CEVAP
Guslederken sabunlanmak, keselenmek uygun olmaz. Kirden yıkanma işini ya gusulden sonra yapmalı veya once yapmak gerekir. İkisinin aynı anda yapılması uygun olmaz. Gusulde fazla su harcanmış olur, mekruh olur. Maliki’de ise muvalata mani olursa gusul sahih olmaz.

Banyoya girince once gusledilir. Sonra kir icin yıkanılır. Kir icin yıkanırken ihtiyac kadar fazla su sarf etmenin mahzuru olmaz.

Sual: Kadın, kadın hastalıklarından dolayı, erkek doktora, rahminden muayene olsa, gusletmesi gerekir mi? Ultrasonla muayene olunca gusul gerekir mi? Kadın on veya arkasına parmak sokunca gusletmesi gerekir diyenler var, gerekmez diyenler var. Hangisi doğrudur?
CEVAP
İkisi de doğru sayılmaz, acıklamaya ihtiyac vardır. İceri parmak girince, lezzet duymazsa gusul gerekmez. Lezzet duyarsa gusul gerekir. S. Ebediyye’de Redd-ul muhtar’dan alarak diyor ki:
Cocuk zekeri, hayvan zekeri, olu zekeri, zeker gibi her şey veya parmak kullanınca iceri girdiği zaman, lezzet duyarsa, gusletmesi lazım olur. Lezzet duymazsa, gusletmesi iyi olur.


Cuma gunu gusletmek
Sual: Cuma gunu gusletmek vacib diyorlar. Bu konuda hadis de varmış. Doğru mu? Bir de Cuma gecesi cunuplukten gusleden de Cuma guslu sevabı alır mı?
CEVAP
Hadis-i şerifleri, muctehid Âlimlerin acıklaması olmadan okumak yanlışlıklara sebep olur. Cuma gunu gusletmek muekked sunnettir. O hadis-i şerifin meali şoyledir:
(Cuma gunu gusletmek vaciptir [yani luzumludur].) [Buhari, Muslim, Ebu Davud, İ.Ahmed, İ. MÂlik, Taberani, Deylemi, İ. Hibban, Ebu Nuaym]

Başka bir hadis-i şerifin meali de şoyledir:
(Cuma gunu gusletmek bana farz, size nafiledir [sunnettir].) [Deylemi]

Bu hadis-i şerif, onceki hadis-i şerifi acıklamaktadır. Peygamber efendimizin farzdan başka yaptığı amellerin hepsine nafile denir. O işlediği icin bize sunnet oluyor. Beş vakit namazın sunnetleri ve diğer butun sunnetler nafiledir.

Cuma gunu gusletmek cok onemlidir. Resulullah efendimizin bu konuda bir cok hadis-i şerifleri vardır. Birkacının meali şoyledir:
(Cumaya gelen gusletsin!) [Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]
(Cuma gunu gusletmek, bir haftalık gunahlara kefarettir. Uc gun fazlası ile.) [Taberani]

(Bir Cuma diğerine kadar, beş vakit namaz da, diğer namaza kadar işlenen gunahlara kefarettir. Cuma guslu de oyledir. Cumaya gitmek icin atılan her adım, yirmi yıllık amele bedeldir. Cumadan cıkınca da, 200 yıllık amel mukafatı verilir.) [Beyheki]

(Cuma gunu gusledenin gunahları affolur.) [Taberani]
(Cuma gunu gusledenin gunahları temizlenir, ona “Ameline yeniden başla” denir.) [Deylemi]

(Cuma gunu ehline yakın olana iki sevap vardır. Biri kendi, diğeri de eşinin guslunun sevabı.) [Beyheki]

(Kim Cuma gunu gusledip, mescide erken gider, hutbeyi dinler ve sukut ederse, onun attığı her adım icin kendisine bir yıllık [nafile] oruc ve bir yıllık [nafile] namaz sevabı yazılır.) [Taberani]

(Cuma gunu gusledip ilk saatlerde giden, bir deve kurban edip sadaka olarak dağıtmış gibi sevaba kavuşur. Daha sonra gelene bir inek; ondan sonra gelene bir koc, bundan da sonra gelene bir tavuk kesip sadaka olarak dağıtmış kadar sevap verilir. En son gelene de yumurta sadaka sevabı yazılır. İmam hutbeye cıkınca, melekler de, sevap yazmayı bırakıp hutbeyi dinler.) [Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

Cuma gecesi cunuplukten gusleden de Cuma guslu sevabına kavuşur.


__________________