Kulaklarımız, vucudumuzun tartışmasız en onemli organlarından biri. İşitme gorevini ustlenen kulaklar, bunun yanı sıra insanın aklına gelmeyen bir dizi işleve daha sahip. Denge sağlama ve yurume yeteneğimiz icin onemli olan kulaklar, yuz ozelliklerimizi ve hatta tat alma duyumuzu bile kontrol edebilmemize yardımcı oluyor.
Orneğin orta kulakta, yuzumuzdeki kasları kontrol eden bir sinir bulunuyor. Yuz siniri olarak da bilinen bu sinirin zarar gormesi, ciddi bir kulak iltihabı gibi durumlarda yuzumuzdeki kasların kontrolunu kaybetmemize neden olabilir. Aynı zamanda bu yuz sinirinin yanında tat siniri de bulunuyor. Chorda tympani adı verilen bu sinir de orta kulaktan geciyor. Bu sinirin zarar gormesi hÂlinde tat alma duyumuz bozulabiliyor ya da tat alma duyusunu tamamen kaybedebiliyoruz.
[h=2]Kulak kiri sağlığınız icin iyi:[/h]
Besinlerin tadını almada yalnızca kulaklarımız değil, aynı zamanda dinlediğimiz şeyler de etkili oluyor. Orneğin beyaz gurultu, tuzlu tat almayı koreltirken gevreklik algısını zenginleştiriyor. Bir araştırmada, tavuk sesi dinleyen kişiler yemeğin daha lezzetli olduğunu algıladılar.
Kulağımıza giren sesler, ic kulaktaki salyangoza gider. Salyangozun icinde tuye benzeyen 16 binin uzerinde hucre, kulağımızda ses dalgalarının oluşturduğu titreşimleri sinir sinyaline cevirir. Bu sinyaller beynimize gider ve beynimiz bu sinyalleri ses hÂline getirir. Bu nedenle bu hucreleri bakterilerden, viruslerden ve macerayı seven boceklerden korumak hayati onemde cunku bu hucrelerin zarar gormesi durumunda işitme engelli olabilirsiniz. Bilim insanları, bu nedenle kulak kirinin kulak icin fazlasıyla onemli olduğunu vurguluyorlar.
Kulak kiri, sadece bakterilere karşı ozelliklere sahip olmakla kalmıyor; nemli ve yapış yapış olması sayesinde kulaklara giren işgalcilerin yoluna cıkıyor. Kulak kirinin yanı sıra burnumuzun arkasıyla kulaklarımızı birleştiren ve kastan yapılma bir boru bulunuyor. Ostaki borusu, dışarıdaki atmosfer basıncıyla kulağımız arasındaki basıncı dengeliyor. Ostaki borusu, basınc yukseldiğinde icine hava dolduruyor ve basıncı dengelemeye yardımcı oluyor.
İc kulağımızdaki vestibuler sistem de sıvıyla dolu kanalları kullanarak dengemizi sağlamamıza yardımcı oluyor. Bu kanallar, vucudumuza yuruduğunu haber vermekten sorumlu. Yine bu kanallardaki tuy benzeri ve adına stereocilia denen yapılar, sıvının calkalanmasıyla birlikte beynimize sinyal gonderilmesini sağlıyor. Nezle olduğumuzda bazen başımızın donmesinin nedeniyse vestibular sinirlerdeki iltihap.
İnsan Kulaklarının İşitme Dışındaki Bazı İlginc İşlevleri
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- İnsan Kulaklarının İşitme Dışındaki Bazı İlginc İşlevleri