Hyundai ’nin Guney Kore ’de yer alan devasa Ulsan tesisi, dunyanın en buyuk uretim kapasitesine sahip otomobil uretim kompleksi olarak biliniyor. Tesis icerisinde beş ayrı fabrika yer alıyor. Tesiste yılda 1,4 milyon arac uretilebiliyor.
Tesis, cuma gununden bu yana oldukca sessiz durumda. Cin ’de ortaya cıkan Corona virusu yuzunden ulkenin sanayi uretimi ağır yara aldı. Bu nedenle parca tedarik edemeyen fabrika, gecici olarak da olsa kapandı.
[h=2]En buyuk fabrikada uretime ara verildi:[/h]
Tesiste yer alan 4 fabrika, yılda toplam 1,4 milyon arac uretebiliyor. Hyundai, en populer otomobil firmalarından biri ve bu nedenle de oldukca yuksek bir uretime ihtiyac duyuyor. Burada uretilen araclar dunyanın dort bir yanına ithal ediliyor.
Bu kadar buyuk bir uretimde tedarik zinciri de onemli yer tutuyor. Limanlara yakın olan tesise gelen parcalar, burada monte edilerek arac hÂline getiriliyor ve bu araclar yine deniz yoluyla satılacakları bolgelere doğru yola cıkıyor. Cin ’deki salgın ise uretim icin gereken parcaların tedarik zincirinde buyuk sorunlara yol acıyor.
Sonuc olarak Hyundai ve Kia, tedarik sorunları nedeniyle araclarda kullandıkları elektronik sistemler icin gerekli kabloları edinemiyor. Bu da aracların uretiminin durması anlamına geliyor.
[h=2]5 gunluk kapalı kalmanın faturası: 500 milyon dolar[/h]
Guney Koreli firmanın calışanları ise bu durumdan hic de memnun değil. Calışanlar zorunlu olarak izne cıkarıldı ve maaşlarında da kesintiye gidildi. Tesislerdeki toplam calışan sayısının ise 25.000 civarında olduğu belirtildi. Ulsan ’daki bir fabrika calışanı, “İşe gidememek ve maaş kesintisini kabul etmek utanc verici. Bu cok rahatsız edici bir his” dedi. Analistlere gore ise bu kapanmalar dunya capındaki vakanın ilk etkilerinden biri olacak.
Hyundai ’nin 5 gunluk kapalı kalma surecinin firmaya en az 500 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor. Bu da oldukca ciddi bir masraf anlamına geliyor. Tesisten gunde ortalama 50.000 arac cıkabiliyor.
Analistlere gore Pekin, Cin Ay Yeni Yılı Tatili ’ni uzatırsa ve şu ana kadar 31.000'den fazla kişiyi etkileyip 636 olume sebep olduğu soylenen virus de yayılmaya devam ederse pek cok firma zor zamanlar yaşayacak. Ozellikle uretim icin Cin ’e guvenen firmaların art arda kapatma kararları alabileceği soyleniyor.
Dunyanın En Buyuk Otomobil Fabrikası Corona Virusu Yuzunden Kapandı
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Dunyanın En Buyuk Otomobil Fabrikası Corona Virusu Yuzunden Kapandı