İnsanlık tarihi boyunca teknolojiyi ilerletmek icin calışmalar yapıldı. Bu calışmalar, hemen her seferinde geleceğin hayaliyle başladı. İnsanlar, Ay ’a gitmeden onlarca yıl once Jules Verne, 'Ay ’a Seyahat' adlı kitabında bu geleceği hayal etmişti.
1989 yılında İngiliz BBC kanalında yayınlanan 'Tomorrow ’s World' (Yarının Dunyası) adlı program da geleceği hayal ediyordu. Christine MacNaulty tarafından sunulan programda gelecek ve gelecekteki teknolojiler masaya yatırılıyordu.
[h=2]Kaybolan pencereler, duğmesiz ışıklar:[/h]
Programa ait video goruntuleri BBC arşivlerinden cıkarıldı. 2020 yılının teknolojilerinin ele alındığı kısa videoda oldukca ilginc tahminler var. Bazı tahminler pek gercekle alakalı olmasa da bazı ongorulerin tuttuğunu soyleyebiliriz. Videoda; duğmesi olmayan ışıklar, kaybolan pencereler gibi teknolojilerden bahsediliyor. Ayrıca 'gelecekte' sadece sesli komutlar kullanılarak muzik dinlenebileceği belirtiliyor. Gunumuzde Amazon Alexa ve Google Home bunu gercekleştirebiliyor.
Programda sunucu,“İnsanlar; modern teknolojinin butun faydalarına, bugunku gibi karışık ve dağınık teknoloji kalabalığı olmadan sahip olmak istiyor” ifadelerini kullanıyor. Bu ifade, gunumuzdeki teknoloji donuşumunun temelini oldukca iyi ozetliyor.
Programda siz odalar arasında hareket ederken otomatik acılıp kapanan ışıklar da yer alıyor. 2019 yılında IKEA Smart Home, bize ampullerden perdelere her şeyin uygulamalar ve Wi-Fi uzerinden kontrol edildiği bir evin ilk orneklerinden birini gostermişti.
[h=2]Butun tahminler tutmadı:[/h]
Programda bazı tutmayan tahminler de bulunuyor. Orneğin programdaki uzmanlara gore gunumuzde duvarların tamamen dijital olması gerekiyordu. Bunu gercekleştirdiğimizi tam olarak soylemek mumkun değil. Ayrıca tahminlere gore duvarlar, istendiğinde transparan olabilecekti. Hatta duvarlarda film izlemek mumkun olacaktı.
Strateji ajansı Futureal ’ın kurucusu Tamar Kasriel, videoyla ilgili olarak yaptığı yorumlarda pek cok tahminin isabetli olduğunu belirterek uzmanların ozellikle ses kontrol konusunda haklı cıktıklarını belirtti. Kasriel ’e gore Birleşik Krallık ’taki hanelerin %25'inde sesli asistan kullanılıyor ve akıllı telefon kullanıcılarının buyuk kısmı da sesle yazma ozelliğini tercih ediyor.
[h=2]30 yılda ne değişti, ne değişmedi?[/h]
30 yıl once Excell firması, ilk cep telefonlarını uretmeye başlamıştı. Kişisel bilgisayarlar yeni yeni yayılıyordu ve dudak ucuklatan fiyatları vardı. O donemde bir kişisel bilgisayar 2.500 pounddu (yaklaşık 19.400 TL). O donem o paraya sıfır kilometre bir araba alınabiliyordu.
Programda cevre ve kuresel ısınma konularına da dikkat cekiliyor. Bu konular, bundan 30 yıl once de gundemde onemli yer tutuyormuş ancak bugun durum daha riskli ve daha acil olarak hareket etmeyi gerektiriyor.
[h=2]İşte BBC arşivinden cıkan o ilginc video:[/h]