Bilgisayarlar, insan hayatının ayrılmaz bir parcası haline geldi. Tuketiciler, sahip oldukları masaustu veya dizustu bilgisayarlar sayesinde hayatlarını onemli olcude kolaylaştırabiliyorlar. Bu bilgisayarların buyuk bir coğunluğunda ise Windows işletim sistemi kullanılıyor. Ancak piyasada Apple tarafından oluşturan macOS işletim sistemli ve bir cekirdek işletim sistemi olan Linux ile calışan bilgisayarlar da bulunuyor.
Tuketiciler, zaman zaman işletim sistemi değişikliği yapmak isteyebiliyorlar. Boyle bir durumda kalan kullanıcılar, bilgisayarlarını daha cok Windows'tan Linux'a ceviriyorlar. Cunku Linux, daha hafif bir işletim sistemi ve Windows'ta istenilen performansı vermeyen bilgisayarlar, Linux kullanıldığında beklentileri fazlasıyla karşılayabiliyor. Şimdi sizlere, duşuk seviye bilgisayarlara yeniden hayat verecek ozel bir Linux dağıtımından bahsedeceğiz.
[h=2]Karşınızda Intel Clear Linux[/h]
Intel Clear Linux, adından da anlaşılabileceği uzere Intel imzası taşıyan bir cekirdek işletim sistemi. Intel bu ozel Linux surumunu kendi işlemcileri icin optimize etmiş ancak yapılan testler, Intel Clear Linux'un AMD tabanlı sistemlerde de başarılı bir iş cıkardığını ortaya koyuyor. Ozellikle de teknik ozellikleri duşuk olan AMD tabanlı bir bilgisayarınız varsa, Intel'in Clear Linux projesi iyi bir tercih olabilir.
Phoronix isimli bir platform, ceşitli kombinasyonlardaki bilgisayar donanımlarının testlerini yapıyor. İlgili donanım icin en iyi işletim sisteminin hangisi olduğunu oğrenmek icin yapılan bu testler, coğu zaman tuketiciler tarafından da dikkate alınıyor. Platform şimdi ise AMD Ryzen 3200U işlemciye sahip bir dizustu bilgisayarı test etti. 199 dolar değerindeki bilgisayar, Windows ve Ubuntu'da isteneni veremezken Intel Clear Linux'ta şaşırtıcı derecede iyi bir performans sergiledi.

Test edilen bilgisayar, Motile olarak isimlendirilen bir teknoloji ureticisine ait. Bu bilgisayar; AMD Ryzen 3200U işlemci, 4GB RAM, 120 GB de depolama alanına (SSD) sahip. Sadece AMD Vega 3 entegre ekran kartından beslenen bilgisayar, 14 inc ekranında 1080p cozunurluk sunuyor. Yani soz konusu bilgisayarın Windows 10'da iyi bir performans sunmasını beklemek pek de mumkun değil.
Ekip, donanım ozelliklerini aktardığımız bilgisayarı Windows 10, Ubuntu ve Intel Clear Linux ile test etti. Yapılan testin sonucunda ise en performanslı kullanımın Intel Clear Linux ile olduğu sonucuna ulaşıldı. Eğer sizler de bir kenara attığınız ve donanım ozellikleri yetersiz olan bir bilgisayara sahipseniz, Intel tarafından ozel olarak oluşturulan Clear Linux'u kullanmayı deneyebilirsiniz.