Erzurum esnafı, son gunlerde yaşanan deprem, teror, cığ ve ucak kazası gibi olayların bir daha meydana gelmemesi icin Pir Ali Baba Turbesi'nin bulunduğu dağlık alana yaban hayvanlar icin 2001 ekmek bıraktı.
Din adamı ve esnaf olan Muhittin Olcun (47), "Ulkemizin doğal afetlerden korumak icin 487 yıl once Pir Ali Baba tarafından başlatılan 'Binbir Hatimler geleneği kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da doğaya 1001 ekmek bırakmıştık. Fakat son gunlerde ulkemizde yaşanan talihsiz olayların "def" olması icin bu kez doğaya yaban hayat icin 2001 ekmek bıraktık ve dualar ettik" dedi.
[h=3]GELENEK 487 YIL ONCE BAŞLADI[/h] Erzurum'u doğal afetlerden korumak icin 487 yıl once Pir Ali Baba tarafından başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği 13 Aralık'ta başladı. Bir ay boyunca ceşitli camilerde okunan 45 bin 835 hatim duası yaklaşık 5 bin kişinin katılımı ile 17 Ocak Cuma gunu Ulu Cami'de yapıldı. Hatimler surduğu gunlerde Muhittin Olcun, Pir Ali Baba'nın merkez Palandoken ilcesine bağlı Dutcu koyundeki turbesinin bulunduğu dağa yaban hayvanlar icin araclarla goturduğu 1001 ekmek bıraktı. Olcun, son gunlerde yaşanan deprem, cığ, ucak kazası ile birlikte terorun de 'def' olması, Cin'de yaşanan 'koronavirus'un de ulkemize gelmemesi icin yine Pir Ali Baba'nın turbesinin bulunduğu yere giderek bu kez 2001 ekmek bıraktı.
[h=3]BU KEZ 2001 EKMEK BIRAKTILAR[/h] Esnaflığın yanı sıra din adamlığı ve televizyon programcılığı da yapan Olcun, "Pir Ali Baba, 'Eğer her yıl binbir hatim okursanız, Allah bu memleketi ozellikle zelzeleden (doğal afetlerden) korur' sozu ile başlayan gelenekte bende yıllardır yaban hayat icin doğaya 1001 ekmek bırakıyorum. Ama son gunlerde art arda yaşanan felaketler nedeniyle Pir Ali Baba'nın turbesinin bulunduğu dağlık alana gelip dua ederek doğaya bu kez 2001 ekmek bıraktık. İnşallah yaşadığımız bu olayları bir daha ne biz ne de bir başkası yaşamaz" diye konuştu.
[h=3]"HAYVANLARA HUZUR VERMEYEN BİR TOPLUMUN..."[/h] Yaban hayata sahip cıkılması gerektiğini sozlerine ekleyen Muhuttin Olcun, "Doğada yiyecek bulamayan vahşi hayvanlar değil koylere şehre bile iner. Ac kurtlar koylere kadar inip kopekleri olduruyor. Bursa'da domuzlar markete girdi. Hayvanlara huzur vermeyen bir toplumun inan ki kendisi de huzur bulamaz. Doğada yaşayan hayvanlar aslında bize birer emanettir. Bu nedenle onlara sahip cıkmamız gerek" dedi
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Son gelen doğal afetlerden sonra Erzurum esnafı doğaya 2001 ekmek bıraktı