Sivas'ta oturan emekli oğretmen Fuat Turkay (67), 2017 ve 2018 yıllarında 8 ay boyunca halk eğitim merkezinde oğrencilere ve yetişkinlere bağlama kursu verdi. Sosyal Guvenlik Kurumu (SGK) bir sure sonra gonderdiği bildirimle, Turkay'dan o tarihte 65 yaşını doldurduğu halde kamu işinde calıştığı gerekcesi ile kurs suresince aldığı emeklilik maaşının toplamı olan 24 bin 451 TL'yi geri odemesini istedi. Kurstan toplam 4 bin TL gelir elde ettiğini ve hastalığı olduğunu soyleyen Turkay, taksitlerle SGK'ya borcunu odemeye calışıyor.
Kent merkezindeki Ahmet Turan Gazi Mahallesi'nde oturan evli 4 cocuk babası sınıf oğretmeni Fuat Turkay, 1996 yılında Celal Bayar Ortaokulu'ndan emekli oldu. Turkay'a 2017 yılında Kangal Halk Eğitim Merkezi'nce 'hayat boyu oğrenme kursları' kapsamında bağlama eğitim vermesi icin teklif goturuldu. Teklifi değerlendiren Turkay, 2017 ve 2018 yıllarında toplamda 8 ay oğrencilere ve yetişkinlere bağlama kursu verdi. 2019 yılının Ocak ayında SGK tarafından gelen yazıda emekli maaşının kesileceğini oğrenen Turkay, SGK'ya giderek nedeni hakkında bilgi istedi. Turkay, SGK'dan '65 yaşını doldurmuşsun ve o yuzden kamu işinde calışamazsın' cevabı ile karşılaştı. Turkay'dan o tarihte 65 yaşını doldurduğu halde kamu işinde calıştığı gerekcesi ile kurs suresince aldığı emeklilik maaşının toplamı olan 24 bin 451 TL'yi geri odemesi istendi. Kurstan toplam 4 bin TL gelir elde eden Turkay, yaptığı girişimlerden sonuc alamayınca SGK'ya borcunu aylık taksitler halinde odemeye başladı. Kalp ve bobrek yetmezliği rahatsızlığı bulunan emekli oğretmen mağdur olduğunu dile getirdi.
[h=3]'HALK EĞİTİM BUNU BİLMELİYDİ'[/h] Mağdur olduğunu ve zor durumda kaldığını ifade eden Turkay, şoyle konuştu: "Yaklaşık 27 yıl devlet okullarında, 5 yıl da yine devlet okullarında dışarıdan dersler vermek uzere oğretmenlik yaptım. Şu anda hicbir işim yok. SGK ile bir problemim var. 2017 yılında Kangal ilcesinde oturduğumda halk eğitim merkezi bana bağlama kursu vermem icin teklif yaptı. Bağlamada usta oğreticiyim. Daha once de ceşitli kurslar verdim. Daha sonra gidip başvurdum ve kabul edildi, onaylandı, kursa başladım. Bana 4 bin TL'ye yakın ucret odendi. Daha sonra 2019'un Ocak ayında bana SGK'dan bir yazı geldi. Emekli maaşımın kesileceğine dair bir yazıydı. Ben şaşkınlıkla sordum ve cevap istedim. Bana, '65 yaşını doldurmuşsun ve o yuzden kamu işinde calışamazsın' denildi. Ben de cevaben bu konuda bilgim olmadığını soyledim. Bu konunun bilincinde olduğu halde beni gorevlendiren devlet kurumu bunu bilmeli ve reddetmeliydi. Bundan onların sorumlu olduğunu duşunuyorum. Maaşım yine 6'ncı ayda bilgim dahilinde olmadan kesilmeye başlamış. Aylık 800 TL benden kesinti yapılıyor."
[h=3]'DEVLET İNSAN İCİN VARDIR, MAĞDURİYETİM GİDERİLSİN'[/h] Mahkemeye başvurduğunu belirten Turkay, "Bu konuda İdare Mahkemesi'ne gittim. Mağduriyetimi anlattığım bircok belge var. Başvurum reddedildi. Şimdi de Ankara Bolge İdare Mahkemesi'ne başvurdum. Sonuc cıkar mı cıkmaz mı belli değil. Devlet insan icin ve vatandaş icin vardır. Ben zaten her ay maaşımdan para yatırmak zorundayım. Bunu da akrabalarım ve yakınlarımın desteği ile yapabiliyorum. Ayrıca kirada oturmaktayım ve aylık 400 TL kira oduyorum. Eşimden ayrı yaşıyorum ve boşanma aşamasındayız, aylık 1200 TL de nafaka oduyorum. Bir de aylık 1400 TL kredi borcu oduyorum. Her ay eksideyim. Mağdur durumdayım. Kalp ve bobrek yetmezliği hastasıyım. Sağlığım da cok bozuk. Hastalıklarım nedeniyle de ayrıca masraf oluyor ve ben bunları kaldıramıyorum. Mağduriyetimin giderilmesini bekliyorum" diye konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: SGK, emekliyken kamuda calışan oğretmenden maaşını geri istedi