Doğalgaz ve petrolde buyuk oranda dışa bağımlı olan Turkiye, Doğu Akdeniz uzerindeki egemenlik haklarından yararlanarak, soz konusu bolgede sondaj faaliyetleri yurutuyor. Uc boyutlu sismik tarama yapan Barbaros Hayrettin Paşa, ultra derinsu sondaj gemileri Fatih ve Yavuz ’a rehberlik ediyor. Her iki gemi de, Temmuz 2011 ’de Hyundai Heavy Industries tarafından Guney Kore ’de uretilmişti.
10 Şubat ’ta duzenlenecek olan Turkiye Petrol Endustrilerinde Milli Teknolojiler Calıştayı (PEMT) ile petrol arama ve işleme sureclerinin yerlileştirme cabaları ele alınacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez ’in katılımı ve Turkiye Petrolleri ’nin (TPAO) ev sahipliğinde İstanbul ’da gercekleşecek olan calıştay, sektorun onde gelen isimlerini ve firmalarını bir araya getirecek. Soz konusu calıştay kapsamında sondaj gemileri Fatih ve Yavuz ’a yerli teknolojiler kazandırılması amaclanıyor.
[h=2]Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, Doğu Akdeniz'de uc boyutlu sismik tarama yapıyor[/h]
Turkiye, 2020 yılı icerisinde Fatih ve Yavuz ile beş yeni derin deniz sondajı daha yapacak. 2019 ’da gunluk 50 bin varil petrol uretim hedefini aşan TPAO, son 20 yılın yurt ici uretim rekorunu kırmıştı. Gecen yıl enerji alanındaki cari farkın bir onceki yıla gore yaklaşık yuzde 12 azalarak, 33,9 milyar dolara gerilediğini soyleyen Turkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, azalan petrol fiyatları, yerli kaynaklara yonelim ve yenilenebilir cozumlerin artırılması gibi hamlelerin bunda etkili olduğunu belirtti.