Bilim insanlarının yaptığı uzay hava durumu tahminlerine gore, bugun (6 Şubat) Dunya, Guneş ruzgÂrlarına maruz kalacak. Guneş'ten kaynaklanan parcacıklar Dunya'yı bombardımana tutarken gezegenimizin kuzey bolgelerinde auroralar (kutup ışıkları) oluşabilir.
Kozmik hava tahmin sitesi Space Weather, beklendiği gibi bugun itibarıyla Dunya'nın Guneş ruzgÂrları akıntısına girdiğini, ancak akıntının kucuk olması nedeniyle jeomanyetik fırtınaların beklenmediğini acıkladı. Bununla birlikte, kutup bolgelerindeki auroralarda onumuzdeki 24 saat icerisinde artış beklendiği belirtiliyor.
[h=2]GPS'te ve cep telefonu sinyallerinde kesintiler olabilir[/h]
Aurora borealis isimli kuzey ışıklarından ve aurora australis adı verilen guney ışıklarından oluşan auroralar, Guneş'ten gelen parcacıkların atmosfere carpması sonucu meydana geliyor. Guneş ruzgÂrları manyetosferi bombardımana tabi tuttukca, atmosferin bu katmanının parcacıkların yonunu değiştirmesi nedeniyle nefes kesici mavi ışıklar oluşabilir.
Bununla birlikte araştırmacılar, Guneş ruzgÂrlarının sonuclarının kuzey ve guney ışıklarından ibaret olmayabileceğine dikkat cekiyorlar. Dunya'nın manyetik alanı, Guneş lekeleri kaynaklı radyasyona karşı baraj oluşturarak Dunya'nın buyuk kısmında insanları koruyor. Ancak Guneş fırtınaları, uydu temelli teknolojilere zarar verebiliyor. Yine Guneş ruzgÂrları, Dunya'nın dış atmosferini ısıtarak atmosferin genişlemesine neden oluyor. Guneş ruzgÂrları, bunun yanı sıra yorungedeki uydulara etki ederek GPS navigasyonunda, cep telefonu sinyallerinde ve uydu televizyonlarında kesintilere yol acabilir.
Artan parcacık sayısı manyotesferde yuksek dalgalara neden olabilir. Bu da, enerji nakil hatlarında normalde olandan daha yuksek elektriğe ve elektrik transformatorleriyle elektrik santrallerinde patlamalara neden olarak elektrik kesintilerine yol acabilir. Tum bunlara rağmen bu tip enerji kayıplarına nadiren rastlanıyor. 1859 yılında yaşanan ve 'Carrington Olayı' adı verilen olayda, elektrik artışı nedeniyle tum Avrupa capında telgraf sistemleri cokmuştu. Yine eski bazı haberlerde, elektrik artışı nedeniyle bazı binalarda yangın cıktığı belirtiliyor.
Yakın zamanda yapılan bir araştırmanın da gosterdiği gibi, bu Guneş fırtınaları ortalama 25 yılda bir yaşanıyor. Araştırmaya gore şiddetli manyetik fırtınalar son 150 yılda 42 kez, dev super fırtınalarsa son 150 yılda 6 kez yaşandı. Bilim insanlarına gore bu tip bir fırtına Dunya'yı vursaydı gezegenimizdeki teknolojiyi cokertmiş olabilirdi.
Dunya, Guneş RuzgÂrı 'Bombardımanına' Maruz Kalacak
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Dunya, Guneş RuzgÂrı 'Bombardımanına' Maruz Kalacak