ABD ile Cin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret savaşlarının en onemli hedeflerinden olan Huawei'nin de aralarında bulunduğu 4 Cinli telefon devi onemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Xiaomi, Huawei, Oppo ve Vivo, Cin dışındaki geliştiriciler icin uygulamalarını eş zamanlı olarak yukleyebilecekleri bir platform oluşturacak. Uzmanlar, bu adımın Google Play Store'ın egemenliğine meydan okuyacağını duşunuyor.
Dort şirket de Global Developer Service Alliance (GDSA - Kursel Geliştirici Hizmet Birliği) adı verilen platform konusundaki puruzleri giderdi. GDSA'nın, oyun, muzik, sinema ve diğer uygulamaların geliştiricilerine, uygulamalarını yurtdışı piyasalarda pazarlamayı kolaylaştıracak. GDSA'nın mart ayında hizmete gecmesinin hedeflendiği belirtiliyor ancak Corona virus salgınının bu tarihe etki edip etmeyeceği bilinmiyor.
[h=2]Google, Play Store'dan 8,8 milyar dolar kazandı[/h]
Platformun ilk etapta, icinde Hindistan, Endonezya ve Rusya'nın da bulunduğu 9 bolgeyi kapsayacağı belirtiliyor. Huawei, Xiaomi ve BBK Electronics'in sahibi olduğu Oppo ve Vivo'dan yetkililer Reuters'a konu hakkında acıklama yapmaktan kacındı.
Sensor Tower analistlerinden Katie Williams'a gore Cin Halk Cumhuriyeti'nde hizmetleri yasaklı olan Google, Play Store'dan kuresel olarak 2019 yılında 8,8 milyar dolar elde etti. Google Play Store aynı zamanda oyun, muzik ve film de satıyor ve bu satışlardan yuzde 30 komisyon alıyor. Google da haber hakkında goruş bildirmedi.
Canalys'te Dolaşım Başkan Yardımcısı Nicole Peng, dort şirketten her birinin diğerlerinin guclu olduğu bolgeleri kaldırac olarak kullanmak istediğini belirtiyor. Buna gore Xiaomi Hindistan'da, Vivo ve Oppo Guneydoğu Asya'da, Huawei ise Avrupa'da guclu bir kullanıcı pazarına sahip. Peng ayrıca, platform sayesinde Google'a karşı muzakere gucunun de artacağını belirtiyor.
[h=2]Dort şirketin 2019'un son ceyreğindeki payı yuzde 40[/h]
Bu dort şirket, 2019 yılının dorduncu ceyreğinde kuresel telefon sevkiyatının yuzde 40,1'ini oluşturuyor. Huawei, ABD-Cin ticaret savaşları nedeniyle Google hizmetlerinden mahrum kalırken Xiaomi, Oppo ve Vivo'nun Google hizmetlerine erişimi devam ediyor.
IDC'de akıllı telefon analisti olan Will Wong'a gore, Cinli şirketler telefon satışlarının yavaşlamasının yarattığı acığı yazılım ve hizmet alanında kapatmak istiyor. Huawei, Google'a olan bağımlılığını kendisine ait Harmony OS işletim sistemini geliştirerek de azaltmayı hedefliyor.
GDSA'nın internet sitesinde Hong Kong merkezli Android ekosistem platformu Wanka Online'ın da logosu yer alıyor. Wanka Online platforma dahil olduğu iddialarına yanıt vermedi.

GDSA'nın bazı uygulama geliştiricileri icin cekici olabileceği duşunuluyor. Google Play Store'un cok kalabalık oluşu, teşhiri kolaylaştırabilir. Aynı zamanda yeni platformun daha iyi parasal teşvikler sağlayabileceği duşunuluyor. Bununla birlikte, 4'lu birlikte hangi şirketin ağırlığının ne olacağına dair sorunların, platformun yonetilmesini zorlaştırabileceği duşunuluyor.