Japonya ’daki birkac universiteden bir araya gelen bilim insanları, evrenin yapısını ortaya cıkaracak bir yapay zeka geliştirdiler. Araştırmacılar, geliştirdikleri yapay zekaya “Dark Emulator” ismini verdiler.
Dark Emulator, devasa gokbilimi verilerini analiz ederek elde ettiği verilerle evrenin simulasyonlarını oluşturuyor. Yapay zeka, ozel teleskoplardan elde edilen verilerin depolandığı veritabanına ulaşabiliyor. Buradan elde edilen veriler, evrenin kokenini araştıran bilim insanlarının teorileriyle karşılaştırılıyor.
Yapay zekanın oluşturmaya calıştığı simulasyon temel olarak buyuk patlama teorisine ve daha sonra gercekleşmeye devam eden hızlı genişlemeye dayanarak, evrenin kenarları da dahil olmak uzere evrenin neye benzediğini gosterecek.
[h=2]Yapay zeka, oluşturduğu simulasyonla evrenin neye benzediğini gosterecek[/h]
Evrenin simulasyonunu oluşturacak yapay zeka calışmasının araştırmacılarından Tahahiro Nishimichi yaptığı acıklamada, “Super bilgisayar kullanarak olağanustu derecede buyuk bir veritabanı oluşturduk. Veritabanını tamamlamak uc yılımızı aldı. Ancak veritabanına şimdi birkac saniye icinde dizustu bilgisayarla ulaşabiliyoruz. Veritabanını kullanarak karanlık enerjinin ne olduğunu ortaya cıkarabileceğimizi umuyorum” dedi.
Bilim insanları, tum evrenin kozmolojisini anlayarak, karanlık maddenin nasıl işlediğine dair daha iyi teoriler elde etmeyi duşunuyorlar. Şu anda evrenin coğunun karanlık maddeden oluştuğunu varsayıyoruz. Bilim insanlarına gore uzay boşluğu, sanıldığı gibi tamamen boşluk değil, doğrudan gozlenemeyen karanlık enerjiyi de icinde barındırıyor.
Şu ana kadar yapılan calışmalar karanlıkmaddenin varlığını kanıtlayamadı. Bilim insanları, tum farklı teorileri kapsayan bir birleşik evren teorisi oluşturamıyor. Peki buyuk patlama, Heisenberg ’in Belirsizlik İlkesi, Einstein ’ın Goreliliği ve Newton ’un termodinamik yasaları, modern kuantum mekaniği ve karanlık enerji teorileri ile nasıl tek potada eritilebilir?

Japonya ’daki araştırmacılar, Dark Emulator ’den elde edilecek bilgilerle bu uzlaşmayı sağlamayı umuyorlar. Yapay zeka sadece verileri analiz etmiyor. Aynı zamanda her simulasyonda kendini geliştiriyor ve oğrenilen bilgiler daha sonraki simulasyonda kullanılıyor.
Geliştirilen yapay zeka, evreni anlamamıza yardımcı olabileceği gibi karanlıkmaddeve karanlık enerjinin nasıl calıştığını da ortaya cıkarabilir. Karanlık madde ve karanlık enerji hakkındaki bilgiler, uzay boşluğunun nasıl olduğunu da gozler onune serecektir.