Steven Teknoloji Enstitusu ’nde yapılan bir calışma, yemek yeme şeklinin yemek tuketim miktarına olan etkisini gosterdi. Steven Teknoloji Enstitusu ’nde duyusal pazarlama araştırmacısı olan Adriana Madzharov, elle yemek yemenin yiyecek algısını ve yiyecek tuketimini nasıl değiştirdiğini araştırdı.
Adriana Madzharov ’un calışmasının sonucları gectiğimiz gunlerde Journal of Retailing ’de yayınlandı. Madzharov, yemek yeme şeklinin yiyecek algısına etkisini olcmek icin 4 farklı deney gercekleştirdi.
Gercekleştirilen calışmada, yemek yeme konusunda yuksek ozdenetim sahibi insanların catal, kaşık gibi araclar yerine elle yemek yediklerinde yuksek duzeyde yiyecek tukettikleri belirlendi. Deneye katılan katılımcılar, yiyecekleri elleriyle yediklerinde onemli olcude daha fazla yemek arzu ettiler.
[h=2]Elle yemek yediğimizde, daha fazla yemek arzu ediyoruz[/h]
Madzharov tarafından gercekleştirilen calışmanın sonucları sadece yemek konusunda ozdenetimi yuksek insanları kapsıyor. Yiyecek tuketimi konusunda duşuk ozdenetime sahip insanların yeme alışkanlıkları, arac kullanmak ya da elle yemek gibi farklı şekillerde herhangi birdeğişiklikgostermiyor. Yani bir tabak patates kızartmasını yemeyi planlıyorsanız, elle ya da catalla yemek sizin icin bir şey değiştirmez.
Yemek yemek konusunda iki farklı insan grubunun alışkanlıklarının değişimi konusunda acıklama yapan Madzharov, “Bu iki grubun duyusal bilgilerinin aynı şekilde işlemediği goruluyor. Sonuclarımız, duzenli olarak gıda tuketimini kontrol eden insanlar icin doğrudan dokunmanın gelişmiş bir duyusal tepkiyi tetikleyerek yiyecekleri daha cazip ve cekici hale getirdiğini gosteriyor” dedi.
Gercekleştirilen calışmada uygulanan deneylerden biri, yuksek ve duşuk ozdenetimli olan insanlar arasındaki farkı ortaya cıkarmak icin yapıldı. 145 kişiden oluşan katılımcılar iki gruba ayrıldı. İlk gruba dikkatli beslenme, diyet ve zindelik hakkında bir konuşma yapılırken, diğer gruba hayatın zevklerinden faydalanmaları ve kilolarından endişe etmemeleri soylendi.

Daha sonra iki gruba da yiyecekler sunuldu. Ozdenetimi yuksek olanlar, dokunarak yedikleri yiyecekler icin ozdenetimi duşuk olan insanlara gore daha buyuk birilgi duydular. Bu deney, yemeğe dokunmanın duyusal etkisinin ozellikle daha fazla ozdenetimi olan insanlarda gıda algısını değiştirdiğini duşundurdu.
Adriana Madzharov, calışmasının sonuclarının ozellikle perakende gıda pazarında bir satış stratejisi olarak kullanılabileceğini duşunuyor. Ayrıca catering şirketleri de muşteri memnuniyetini artırmak icin sundukları mezelerin servislerinde calışmanın sonuclarından faydalanabilirler.
Calışma sonucları piyasada kullanılabileceği gibi obeziteye karşı mucadelede de bir kamu politikası olarak kullanılabilir. Madzharov, “Bulgularımız, doğrudan dokunmanın tuketim hacmini kontrol etmeye calışan tuketicilerin cabalarını zayıflatabileceğini ve bu nedenle bu tuketiciler icin olumsuz sağlık sonuclarına yol acabileceğini gosteriyor” dedi.