2018 yılında Facebook pek cok guvenlik acığı ve skandal ile boğuşmuş, bu durum 2019 yılında da azalmasına rağmen devam etmişti. Facebook ’un bu sorunları yan şirketlerine de sirayet etmiş gibi gozukuyor.
Firmanın sahibi olduğu dunyanın en populer mesajlaşma uygulaması WhatsApp ’ın oldukca ciddi bir guvenlik acığına sahip olduğu ve bu acığın yakın zamanda kapatıldığı belirtildi. Bu acık, kullanıcıların bilgisayarlarındaki dosyalarını tehlikeye atıyordu.
[h=2]Tek mesajla bilgisayardaki tum dosyalara erişim veren acık[/h]
Uygulamadaki acık, bir bağlantı onizlemesi gibi gozuken bir link uzerinden calışıyordu. Bu linke tıklayan kullanıcıların bilgisayarlarındaki butun dosyalar da bilgisayar korsanlarının erişimine acılıyordu. Bu da pek cok kullanıcının kolayca duşebileceği bir hata.
Bu acık herkesi tehdit etmiyordu. WhatsApp ’ı bir iOS cihaz ile eşleştirilmiş bilgisayarlar ve MacOS cihazlar risk altındaydı. Yani hackerler iOS akıllı telefon kullanıcılarını hedef alıyordu.
Facebook hata raporuna gore WhatsApp Masaustu ile eşleştirilen WhatsApp for iPhone arasında siteler arasındaki kod ve yerel dosya okuma farkları hackerlara bu avantajı sağlıyordu. Kurbanların linke tıklaması durumunda hackerlar da amacına ulaşmış oluyordu.
[h=2]WhatsApp ’a ağır suclama[/h]
4 Şubat ’ta acığı bulan ve kapatma surecini de acıklayan guvenlik araştırmacısı Gal Weizman, “Yıl olmuş 2020. Hicbir urun dosya sisteminden tamamen okumaya ve potansiyel uzaktan kodla calışabilme ozelliğini tek bir mesajla kullanmaya izin vermemeli” diye konuştu.
Facebook, konuyla ilgili goruş almak ve bu acıktan etkilenen varsa etkilenen kişi sayısını oğrenmek icin iletişime gecen basın kuruluşlarına bir acıklama yapmadı. Konuyla ilgili henuz Facebook kanadından gelen bir bilgi yok.
WhatsApp ’ın sorunları en son Amazon CEO ’su Jeff Bezos ’un iPhone ’unun hacklenmesine neden olmuştu. Ote yandan firma yonetimi o vakada sucu tamamen ustlenmemiş ve sorunun asıl kaynağı olarak Apple ’ı gostermişti.