Google tarafından geliştirilen ve piyasaya surulen Android işletim sistemi her sene yeni versiyonlarıyla karşımıza cıkıyor ve bu versiyonlarında yepyeni ozellikleri kullanıcılara sunuyor. Gectiğimiz senenin eylul ayında cıkan son Android surumu Android 10 ile birlikte sistem bazlı karanlık mod ve yeni hareketli navigasyon hareketleri gibi bircok yenilik akıllı telefonlara gelmişti. Android 10 işletim sistemini alan bircok cihaz olsa da 2018 ve 2019 yılında cıkmasına rağmen hala yeni Android 10 surumunu almamış olan telefonlar bulunuyor.
Daha yeni sayılabilecek olmasına rağmen Android 10 işletim sistemini almayan cihazlar piyasada bulunuyor olsa da yeni Android surumu gozler onune cıkmaya başladı. Yeni Android surumu olacak olan Android 11 R, oldukca eski bir akıllı telefon modelinde calışır halde goruntulendi. Bundan yaklaşık 3 sene once piyasaya surulen ve o zamanların iyi telefonlarından biri olan Google Pixel 2XL ’in Android 11 R işletim sistemini calıştırdığı goruldu.
[h=2]Android 11 R ’nin onizleme surumunun cıkmasına tahmini iki ay var[/h]
Akıllara gelen ilk soru, henuz Android 11 R işletim sisteminin geliştirici onizleme surumunun yayınlanmasına iki ay olmasına rağmen nasıl uc yaşında bir telefonun bu işletim sistemini calıştırdığı oldu. Gectiğimiz sene yayınlanan Android 10 ’un geliştirici onizleme surumu mart ayında yayınlanmıştı. Aynı şekilde ondan bir onceki işletim sistemi Android 9 Pie ’ın da geliştirici onizleme surumu 2018 ’in mart ayında erişilebilir hale getirilmişti.
Tahminlere gore internette yayınlanan bu goruntunun Android 11 R icin erken bir GSI (Generic System Image) olduğu soyleniyor. GSI, Android işletim sisteminin en saf halidir ve genellikle geliştiriciler icin yayınlanır. Bu şekilde geliştiriciler herhangi bir emulatore veya başka bir şeye ihtiyac duymadan cihazlarını Android ’in yeni surumune yukseltebilir ve bu surum icin uygulamalar uretebilirler.
Yayınlanan bu goruntu, Google Pixel 2XL modelinin Android 11 işletim sistemini alacağını etkili bir şekilde doğruluyor. Android Oreo işletim sistemi ile piyasaya surulen ve piyasaya surulmesinin uzerinden uc sene gecmiş olmasına rağmen hala guncelleme alan Pixel 2XL ’ın son guncellemesi muhtemelen bu olacak. Android 11 ’in kesin olarak geleceği diğer telefonlar hakkında henuz fazla bir bilgi bulunmuyor.