İstanbul Teknik Universitesi (İTU) Meteoroloji Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Huseyin Toros, "Model sonuclarına dayanarak tahminim bilhassa perşembe ve cumartesi gunu İstanbul'da kar yağışını goreceğiz. Yani İstanbul beyaza burunecek diye tahmin ediyorum. Belli noktalarda daha yoğun olabilir ama genel anlamda en azından 3-4 santimlik kar yağışı gorunuyor. Bazı noktalarda 10 santim de olabilir ama bircok noktada ortalama 5 santimlik bir kar yağacak gibi gorunuyor" dedi.
[h=3]"BİRCOK NOKTADA ORTALAMA 5 SANTİM KAR GORECEĞİZ"[/h] Meteoroloji Genel Mudurluğu'nun tahminlerine ve uzmanlara gore, İstanbul'da beklenen kar yağışı perşembe gunu başlayacak.
Perşembe gunu İstanbul'un beyaza buruneceğini ifade eden Toros, "Bir İstanbullu olarak ben de artık sabırsızlıkla kar yağışını bekliyorum. Cunku artık kar hayatımızda vazgecilmez. Ve maalesef bu sene, bugun 4 Şubat olmasına rağmen hala kar yağmadı ama sistemler, atmosfer sayısal modellere gore, şu anda Turkiye uzerinden bilhassa Karadeniz'den gelen yağışlı sistem var, Balkanlar'dan gelen serin ve yağışlı bir sistem var. Yarın bol miktarda yağış bırakacak gorunuyor Marmara Bolgesi'nde, Lodos hakim ama carşambayı perşembeye bağlayan gece sistem biraz Karadeniz'e doğru ilerleyeceği icin artık poyraz gelmeye başlıyor ve sıcaklıklar Perşembe sabahı 1 derecelere duşecek gibi gorunuyor. Dolayısıyla, İstanbul icin 0-1 derece kar anlamına geliyor. Yani Perşembe gunu şu andaki atmosferik sayısal modellere gore ve Meteoroloji Genel Mudurluğu'nun tahminlerine gore kar bekliyoruz" şeklinde konuştu.
"Beklenen kar yağışı İstanbul'da beyaz ortu oluşturacak kadar kuvvetli olacak mı?" sorusuna ise Huseyin Toros, "Aslında bu kar cuma ve bilhassa cumartesi gunu de kendini gosterecek gibi gorunuyor. Dolayısıyla, benim model sonuclarına dayanarak tahminim bilhassa perşembe ve cumartesi gunu İstanbul'da kar yağışını goreceğiz. Yani İstanbul beyaza burunecek diye tahmin ediyorum. Belli noktalarda daha yoğun olabilir ama genel anlamda en azından 3-4 santimlik kar yağışı gorunuyor. Bazı noktalarda 10 santim de olabilir ama bircok noktada ortalama 5 santimlik bir kar yağacak gorunuyor" diye cevap verdi.
Prof. Dr. Huseyin Toros [h=3]"14-15 ŞUBAT'TA DA KAR YAĞIŞI OLABİLİR"[/h] Şubat ve mart aylarında kar yağışlarının olup olmayacağı ile ilgili ise Toros, "Meteorolojik tahminlerin 3 gunden sonra tutarlılığı azalmaktadır biliyorsunuz, tabii ki surekli sistemler geliyor. Aslında kar yağışı derken biz İstanbul'u konuşuyoruz ama Anadolu'da kar yağıyor. İstanbul icin konuşursak, yine sistem gelişleri var ama hep sınır değerlerde geliyor. Orneğin bir sonraki haftada yani ayın 14'u, 15'i gibi yine bir sistem gelişi var ama şu an kar gelir ya da gelmez demek cok erken olur" ifadelerini kullandı.
[h=3]"NEM OLACAĞI İCİN KAR YAĞIŞI OLACAK"[/h] Meteoroloji tahminlerine gore İstanbul'da yağması beklenen karın, neden bir turlu yağmadığını ise Toros, şu sozlerle acıkladı:
"Şehirlerde ısı adası etkisi vardır. Bir onceki kar yağışı beklentimizde havada yeterli nem yoktu. Gelen sistem ile beraber yeterli nem yoksa yağış bırakmayabilir. Perşembe gunu yeterli nem gorunuyor, nem olacağı icin kar yağışı olacak. Ama bununla beraber şehirlerde, şehir ısı adası dediğimiz binalardan dolayı, araclardan dolayı, yuzeyin yapısındaki değişimden dolayı orneğin asfalt olması, gun boyunca alınan ısının emilmesi ve şehrin, şehir olmayan bolgeye gore birkac derece daha sıcak olmasına yol acabilmektedir. Tabii bu da, ben sıfır derecelerden bahsediyorum ama birkac derece yukarıda olursa, oraya yağacak karın yağmura donuşmesine neden olur"
[h=3]"KURESEL ISINMANIN DA ETKİSİ VAR"[/h] Karın, mevsim normallerine gore gec kaldığını dile getiren Toros, "Bu sene biliyorsunuz 2019 yılı cok sıcak gecti ve 2020'nin ilk aylarındayız şu anda, bugun 4 Şubat ve ben uzerime herhangi bir şey almadan, rahatlıkla ceket giyinerek uşumeden dışarıda durabiliyorum. Yine dışarıda insanları da goruyorsunuzdur mont giyinmeden dışarıda olduklarını goreceksiniz. Gercekten sıcak bir donem yaşıyoruz. Ki onumuzdeki aylarda da bu sıcaklığı Mart bilhassa Nisan ayında goreceksiniz. Tahminlere gore Nisan ayında Turkiye genelinde sıcak bir hava bizleri bekliyor. İklimde salınımlar vardır, bazı yıllar sıcak bazı yıllar soğuk gecebilir. Gayet normaldir ancak bununla beraber bir gerceği de goz ardı etmemek gerekir. Biliyorsunuz 2000'li yılların sonrasındaki sıcaklıklar, 2000 yılı oncesine gore daha yuksek. 2019 yılı ulkemizde son 49 yılın en sıcak dorduncu yılıydı. Dunyada ise en sıcak ikinci yıl olarak kayıtlara gecti. Bunlar son derece onemli veriler. Kuresel ısınmanın da tabii ki bir etkisi vardır" dedi.
[h=4]Haber Videosu[/h]: Meteoroloji uzmanı: İstanbul icin beklenen kar yağışında ortalama 5 cm kar goreceğiz
Meteoroloji uzmanı: İstanbul icin beklenen kar yağışında ortalama 5 cm kar goreceğiz
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Meteoroloji uzmanı: İstanbul icin beklenen kar yağışında ortalama 5 cm kar goreceğiz