Her yaştan insan, sabun kopuklerinden oluşturulan baloncukları sever. Baloncuklar ne kadar buyuk olursa, o kadar buyuk bir heyecan yaratır. Physical Review Fluids ’ta yayınlanan yeni bir araştırma, baloncukların buyukluklerini ceşitli uzunluktaki polimerlerin belirlediğini ortaya cıkardı. Araştırmada, patlamadan devasa boyutlara varabilen baloncuklar uretecek bir sabun bileşimi de uretildi.
Sabun baloncukları uzerinde uzun bir zamandır calışma yapılıyor. 1800 ’lu yıllarda Belcikalı fizikci Joseph Plateau, sabun baloncuklarının yapısını belirleyen dort temel yuzey gerilimi yasası ortaya cıkardı. Yuzey gerilimi, baloncukların kure şeklinde olmasının nedenidir. Zamanla bu kure şekli, yercekiminin sıvıyı aşağı cekmesi nedeniyle ideal bir kure şeklinden bozulur.
2016 yılında Fransız fizikciler, hava jetlerinin sabun baloncuğu oluşturacak yuzeye carptıklarında baloncuğun nasıl oluşacağına dair teorik bir model uzerinde calıştılar. Fizikciler, calışmalarında sadece belirli bir hızın uzerinde baloncukların oluştuğunu buldular.

2018 yılında New York Universitesi ’nden matematikciler, sabun baloncuğu oluşturmak adına ideal ufleme yonteminibelirlemek icin bir calışma yaptılar. Yapılan calışmanın sonucunda yaklaşık 3.80 cm cevre olculerine sahip bir cemberin 6.9cm/s hızla uflenmesinin en iyi sonucu verdiği ortaya cıktı.
Şimdi de Emory Universitesi ’nden araştırmacılar, devasa boyutlardasabunbaloncuklarıicin yeni bir calışma gercekleştirdiler. Emory Universitesi ’nden akışkanlar dinamiği uzerinde uzman fizikci Justin Burton ve ekibi, dev boyutlarda sabun baloncuklarını nasıl oluşturabileceklerini keşfetmek icin bir calışma gercekleştirdiler.
Araştırmacılar ozellikle sabun baloncuğunun uzerindeki değişikrenklerdeki gokkuşağı goruntusu ile ilgilendiler. Bu gokkuşağı goruntusu; baloncuğa gelen ışık, iki yuzeyde de yansıdığı icin oluşan girişim deseninden meydana geliyor. Bu goruntu aynı zamanda baloncuğun kalınlığı ile de ilgili.

Justin Burton, sabun kopuğu oluşturmak icin kullanılan bileşimlerin coğunun polimerlerden oluştuğunu fark etti. Temel olarak bu bileşimlerden yola cıkan araştırmacılar, baloncuklar yapmaya ve onları patlatmaya başladılar. Bu şekilde surecin hızı ve dinamikleri araştırmacılar tarafından kayıt altına alındı.
Burton ve ekibini nihai hedefi, dev baloncuklar uretmek icin mukemmel bileşim oranını belirlemekti. Deneylerde araştırmacılar, ceşitli su ve sabun kopuğubileşimleri kullandılar. Bu şekilde en uzun zincirli polimer elde edilmeye calışıldı.
100 metre kupluk baloncuklar oluşturabilmek icin fizikciler, pamuk ipi kullandı. Oluşturulan baloncuğun kalınlığını olcmek icin ise kızılotesi ışınlar kullanıldı. Kalınlık olcumu ile beraber baloncukların omru de olculdu.

Yapılan calışmaların sonucunda Justin Burton ve ekibi, devboyutlardasabunbaloncuklarıoluşturmanın yolunun uzun zincirli polimerler oluşturmaktan gectiğini belirlediler. Ekip, polimer iplikciklerinin uzunluklarının değiştirilmesinin daha sağlam sabun kopuğu oluşturmak ile sonuclandığını keşfettiler. Burton, “Farklı boyutlardaki polimerler, tek boyutlu polimerlere gore sabun kopuğu yuzeyinin esnekliğini guclendiriyor. Bu temel bir fizik keşfi” acıklamasını yaptı.