Cin ’in 56 milyon nufuslu Hubei eyaletinin başkenti Wuhan ’da ortaya cıkan yeni tip corona virusu, şimdiye dek 490 insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Cinli yetkililerin acıkladığı resmi verilere gore onaylanmış vaka sayısı ise 24.324 oldu. Uzmanlar, bu sayının bahar aylarına kadar 100 bine cıkmasından endişe ediyor.
Wuhan merkezli virus, dunya capında corona virusu olarak anılmasına rağmen, aslında bu isim, bağlı olduğu virus grubunu temsil ediyor. Genellikle zoonotik, yani hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olan corona virusu, ilk kez 1950 yıllarında gorulmuştu. Anlayacağız kokeni yarım asrı gecen bir virusten bahsediyoruz.
Dunya Sağlık Orgutu ’nun (WHO) kuresel capta acil durum ilan etmesine neden olan yeni tip corona virusu, bilimsel olarak 2019-nCoV ismi ile anılıyor; ancak bu, bilimsel bir ad olduğu icin toplum tarafından kanıksanması oldukca guc. '2019' virusun ortaya cıktığı yıl, 'n' new (yeni), 'CoV' da corona virusunun kısaltması anlamına geliyor.
Johns Hopkins hastanesinden Crystal Watson, oncelikle tedaviye odaklanıldığı icin viruse isim koyma surecinin ikinci plana atılmış olabileceğini soyluyor. Viruse bir an once isim vermenin onemli tarafları olduğuna dikkat ceken Watson, "Buradaki tehlike, insanların bunu adlandırırken, belli bir toplumu hedef yapabilecek şekilde, orneğin, "Cin Virusu" gibi isimler takması" diyor.
[h=2]Yeni tip viruse isim verirken herhangi bir hayvan, coğrafya ya da insanı hedef gostermekten kacınılıyor[/h]
Virusu isimlendirme sorumluluğuna sahip olan Uluslararası Virus Sınıflandırma Kurumu, henuz bu konuda bir adım atmış değil; ancak gecmişteki bazı kotu tecrubeler, bu surecin cok hassas bir şekilde yurutulmesi gerektiğini gosteriyor. Zira 2009 yılında patlak veren H1N1 virusunun ‘domuz gribi ’ olarak yayılması, dunyanın ceşitli noktalarında domuzların kitlesel olarak itlafına yol acmıştı.
Ayrıca 2012 ’de ortaya cıkan MERS salgını da ismi itibarıyla buyuk bir tartışmaya neden olmuştu. 858 kişinin hayatına mal olan virus, resmi olarak Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu) olarak adlandırılmıştı. Belirli bir coğrafyayı ve orada yaşayan insanları hedef alan bu isimlendirme, kamuoyunda tepki cekmişti.
Uzmanlar, yenitip corona virusune isim verirken, coğrafi bolge, insan ismi, hayvan ismi ya da yiyecek adı gibi oğeleri devre dışı bırakacak. Şu an 10 kişilik bir ekip, turlu turlu komplo teorilerine neden olan salgını isimlendirmek icin calışıyor. Hatta bir isim uzerinde karar kılındığı ve birkac gun icinde dunyaya acıklanacağı soyleniyor. SARS ile yuzde 80 oranında benzerlik gosteren yeni tip corona virusu 2019-nCoV, şu ana kadar enfekte olduğu 24,324 kişiden 490 ’ının hayatını kaybetmesine neden oldu.
500'e Yakın İnsanı Olduren Corona Tipi Viruse Neden Hala İsim Bulunamadı?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- 500'e Yakın İnsanı Olduren Corona Tipi Viruse Neden Hala İsim Bulunamadı?