Bilgisayar kullanırken pek cok ekstra program kurabiliyoruz. İşimiz gereği ya da bir meraktan dolayı kurduğumuz bu programlar, yer yer ihtiyac halinde olmaktan cıkıyor. Onları bir şekilde dosyayı bilgisayardan her detayı ile silmek istiyoruz.
İşte bu tarz durumlarda ya denetim masasına giderek programı kaldırma seceneğine ulaşıyoruz ya da farklı ucunu parti uygulamalar denemek zorunda kalıyoruz. Peki ama ozellikle IObit Uninstaller gibi yazılımlarla program kaldırmak istersek? İşte burası biraz karışık. Cunku programın uretilme amacı herkese kolaylık sağlamak ve programları tertemiz bir şekilde kaldırmak. Bunu yaparken de geride hicbir şekilde iz bırakmamak. İş boyle olunca program işini guzel yapmış oluyor.

Her şeye rağmen hÂl bu konuya dair soru işaretleri bulunuyor. Cunku denetim masası dururken neden IObit Uninstaller tarzı bir programa ihtiyac duyulsun ki? Bazı ekstra ozelliklerini saymazsak yine yaptığı işlem aynı diye duşunuyor olabilirsiniz. Tabii işin biraz da yazılım faktoru var. Bazı yazılımların "uninstall" dosyası olmayabiliyor. Bu durumda da haliyle denetim masası uzerinden programı kaldıramıyoruz.
Coğu bilgisayardaki ana hafıza birimini ifade eden C klasorune (ya da programın kurulu olduğu bir başka klasore) giderek, oradan yazılımın kaldırma dosyasını bulmaya calışıyoruz ya da alternatif programların arayışına girerek sorunumuzu onlarla cozmeye calışıyoruz. İşte burada da kaşımıza yine IObit Uninstaller cıkıyor. Peki bu tarz uygulamaların sırf titiz insanlar olduğumuz icin bilgisayara verdikleri zararı nasıl anlayabiliriz, nelere dikkat etmeliyiz?
[h=2]Program silmek icin ucuncu parti araclar kullanmak guvenli mi?[/h]
Program silmek icin ucuncu parti araclar kullanmak yerine gore guvenli, yerine gore guvenli değil. Her programın kendi amacı ve misyonu var. Bazı ucuncu parti araclar sadece program silmek icin değil, aynı zamanda bilgisayardaki "driver" guncellemelerini yapmak icin de calışıyor. Bu yuzden de otomatik olarak bilgisayarınızın eski yazılımlarını guncelliyor.
Ucuncu parti yazılımlar uretim amacına bakarsak guvenli. Yani teoride her şey tamam da pratikte biraz savsaklayabiliyor. Bunun da sebebi IObit Uninstaller gibi programların cok net olması. Bir dosya silerken o dosyanın ismiyle ilgili butun gecmişi ve farklı dosyaları da silebildiği icin (ki bu hep olmuyor -ama ihtimal dahilinde-) bilgisayarınızda yer yer karışıklıklar ve ufak dosya kayıpları yaşanabiliyor.
Bunu başta anlamıyorsunuz ama bir sure sonra bilgisayarınızın acılmasında ya da kapanmasında sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ki bu durumlar da zaten IObit Uninstaller tarzı uygulamaların neden sorunlu olabileceğini gozler onune seriyor. Burada guvenli mi sorusunun net bir cevabı yok o yuzden. Evet guvenli diyebiliriz ama yine de bu riskleri ve oluşabilecek sorunları goze almanız gerekiyor.
[h=2]IObit Uninstaller gibi yazılımların Denetim Masası ’ndan ne farkı var?[/h]
Denetim masasında doğrudan uygulamanın kendi "uninstal" dosyası uzerinden bir komut calıştığı icin en doğru anahtardır diyebiliriz. Boylece programı doğrudan kendi kaldırma biciminde kaldırıyoruz. Pek cok program, kaldırmak icin sadece denetim masasını onerdiği icin bu yontemde hic bir sorun yok.
Bazı uygulamaları bilgisayardan kaldırırken bir şekilde hata ile karşılaşıyoruz ya da program kaldırılamıyor. Mutlaka başınıza gelmiştir. İşte boyle durumlar da devreye IObit Uninstaller gibi yazılımlar giriyor. IObit Uninstaller ne işe yarar sorusu da burada karşımıza cıkıyor. Kaldırma dosyasında sorun olan, bir şekilde bilgisayardan kaldıramadığımız yazılımlar icin care ne yazık ki IObit Uninstaller gibi yazılımlar oluyor.
Bu yazılımlar kaldırmak istediğiniz dosyaya dair her şeyi kaldırdığı icin soz konusu programı hemen temizliyor. Bu yuzden de kolaylıkla istemediğimiz yazılımlardan kurtulabiliyorsunuz. Buraya kadar hic bir sorun yok. IObit Uninstaller gibi yazılımların farkını da bu şekilde anlatabiliriz.
[h=2]IObit Uninstaller ile sildiğiniz program dosyaları bilgisayarda sorun yaratabilir mi?[/h]
IObit Uninstaller tarzı programların bilgasayarlarda sorun yaratması gayet olağan olabiliyor. Cunku soz konusu programın bilgisayardan tamamen kalkması icin o isimle bulunan her dosya siliniyor ve belki de geri donuşu olmayan birkac farklı dosya da gidebiliyor. Bu esnada da bilgisayarınızı actığınız zaman ya da yeniden başlattığınız zaman bazı hatalar alabiliyorsunuz.
Bilgisayarınızı kullanamayacağınız kadar buyuk sorunlarla karşılaşmazsınız belki ama yine de ufak tefek can sıkıcı durumlar olabilir. Dosya silme konusuda daha once IObit Uninstaller tarzı programlar kullanarak, bazı demirbaş dosyaların bilgisayardan silinmesi suretiyle format atan pek cok kişi var. Bu yuzden bu programların kullanımında biraz da deneyim gerekebiliyor. Bu deneyimi de ancak zaman icerisinde kazanabiliyoruz.

O yuzden tercihlerinizde tamamen uygulamaların yorumlarına ve kullanıcı deneyimine bakarak karar verebilirsiniz. IObit Uninstaller programını indirmek isteyenlerin ya da alternatif dosya silme yazılımlarını indirmek isteyen arkadaşlarımız en azından bu konuda farklı yorumlar araştırabilir.
Geneli itibariyle sorun yaşatmayan bu tarz programlar, olası bir şekilde size surpriz yapabilir. Zorunlu kaldığınız durumlarda deneyimleyebilir ve sizler de bir sonraki surec icin kullanıp kullanmayacağınız konusunda kararlar verebilirsiniz.