İsvecli iki milletvekili, aktivist Greta Thunberg ’u Nobel Barış Odulu icin aday gosterdi. Nobel Odul Komitesi kurallarına gore herhangi bir ulusal meclisin ya da hukûmetin uyesi ile devlet başkanları, birini aday gosterme hakkına sahip.
Gecen yıl da Norvecli vekiller tarafından aday gosterilen Thunberg, cevre konusundaki calışmalarıyla biliniyor. Thunberg ’un gectiğimiz yıl dunya liderlerine hitap ettiği konuşması, bilindiği uzere buyuk ilgi cekmiş ve dunya genelinde yankı uyandırmıştı.
[h=2]Nobel Odul Komitesi adayları acıklamıyor:[/h]
Nobel Odul Komitesi, oduller sahiplerini bulmadan once adayları acıklamıyor. Bir Norvecli yetkilinin odule Hong Kong protestocularını aday gosterdiği biliniyor. Cin hukûmetinin baskıcı politikalarına karşı cıkan Hong Kong halkı da gectiğimiz yıl oldukca dikkat cekmişti. Temsilci Guri Melby, “2020 Nobel Barış Odulu ’ne temel demokrasi ve ifade ozgurluğu icin her gun canlarını ve guvenliklerini riske atan Hong Kong halkını odule aday gosterdim. Bunun #StandWithHongKong hareketi icin cesaret vereceğini umuyorum” demişti.
Holm ve Svenneling ise Associated Press ’e yaptıkları acıklamada, Thunberg ’un politikacıların iklim krizi konusunda gozunu acmak icin cok calıştığını ve karbon salınımımızı azaltmamızın yanı sıra Paris Anlaşması'na uymamız icin barış adına hareket ettiğini soylediler.
[h=2]Thunberg, cevre eylemlerinin yuzu olmuştu:[/h]
Greta Thunberg, eylemlerine bundan 3 yıl once İsvec Parlamentosu onunde başlamıştı. Daha sonra genc aktivistin eylemleri dunya capında milyonlarca kişiye ilham verdi. Thunberg ’un protestoları daha geniş caplı kuresel ısınma eylemine on ayak olmuştu.
Thunberg, aynı zamanda Fridays For Future adlı bir hareketin de kurucusu oldu ve dunya capında pek cok genc oğrencinin katıldığı eylemler duzenlendi. Gencler, yetişkinlerin ve politikacıların cok yavaş hareket ettiğini savunuyor.
Gectiğimiz yılın eylul ayında Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Toplantısı ’nda “Butun bunlar yanlış. Ben burada dikiliyor olmamalıydım. Okyanusun oteki tarafındaki okuluma donmuş olmalıydım. Yine de hepiniz benden umut bekliyorsunuz? Nasıl curet edersiniz! Boş sozlerinizle benim hayallerimi ve cocukluğumu caldınız ama buna rağmen şanslılardanım. İnsanlar acı cekiyor. İnsanlar oluyor. Butun ekosistem cokuyor. Kitlesel bir yok oluşun başlangıcındayız ve butun konuştuğunuz para ve ekonomik buyume masalları. Nasıl curet edersiniz?” şeklinde ifadelerin dikkat cektiği bir acıklama yapmıştı.
Greta Thunberg ’un hareketleri cok tartışılmıştı. Genc aktivistin adaylığı konusunda siz ne duşunuyorsunuz? Sizce Greta Thunberg odulu hak ediyor mu?