Belediyeden yapılan yazılı acıklamaya gore, 2023 Turkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı doğrultusunda, KOBİ’lerin finansmana erişimi ve yararlanabilecekleri kaynak alternatiflerini artırmak icin Finansal Kurumlar Birliği ve Antalya Buyukşehir Belediyesinin desteğiyle duzenlenen "KOBİ’lerle Guclu ve Guvenli Yarınlara" paneli, Antalya Kultur Merkezi’nde (AKM) gercekleştirildi.
''KONUT SATIŞINDA ANTALYA TURKİYE DORDUNCUSU''
Panelde konuşan Antalya Buyukşehir Belediye Başkanı Menderes Turel, Antalya’nın Turkiye ekonomisinin en onemli carklarından biri olduğunu belirtti. Kentin ekonomi ve ticarette guclu olduğunu, KOBİ’lerin canlılığında Buyukşehir Belediyesi yatırımlarının da cok onemli rol oynadığını ifade eden Turel, Turkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceklerini kaydetti.
Antalya’nın nufus itibarıyla beşinci olmasına karşın, ekonomik verilere bakıldığında daha ust sıralarda yer aldığının gorulduğunu vurgulayan Turel, "Konut satışında Antalya Turkiye dorduncusu. Turizmde ise Turkiye’de kayıtlı 3 milyona yakın bir tuccar, esnaf var. Bunun 133 bini Antalya’da. Bunların aslında tamamı KOBİ’dir de diyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Antalya’nın turizmin ve tarımın başkenti olduğuna dikkati ceken Turel, şoyle devam etti:
"Şu anda otellerimizde ekim ayı doluluk oranları ağustos ayı kadar yoğun. Kasım ayının da boyle gececeği soyleniyor. Bu yıl Avrupa’daki tur operatorlerinin satışlarını mart ayına cektikleri bilgisini aldık. Boylelikle Antalya’nın yaklaşık 8 aylık bir turizm sezonuna kavuştuğunu goruyoruz.
''20 MİLYON TURİSTE HİZMET VEREBİLECEĞİZ''
Tabii bu da ekonominin canlı bir şekilde devam etmesi acısından onemli. Turizmin onemini ekonomi icerisinde cok basit bir rakamla ifade edersek ağustos ayında 3 milyon 600 bin kişi Turkiye’ye gelmiş ve bunun 2 milyonu Antalya’da. Bu misafirler aşağı yukarı 14 milyon geceleme yapmışlar Turkiye’de, bunun 10 milyonu da Antalya’da olmuş.
Bunların hepsi muthiş rakamlar. Ağustosta Turk turizminin yuzde 71’i Antalya’da gercekleşmiş. Gecen sene ortalaması yuzde 64’tu." Antalya’nın sahip olduğu yatak kapasitesiyle sezonun 12 aya cıkarılması halinde bile 20 milyon turiste rahatlıkla hizmet verebileceğini vurgulayan Turel, "Butun derdimiz urun ceşitliliğimizi artırıp sezonu 12 aya yaymak." değerlendirmesinde bulundu.
''RAYLI SİSTEMİN UCUNCU ETABINI YAPIYORUZ''
Belediye yatırımları hakkında da bilgi veren Turel, şunları aktardı: "2007’de yaşanan kuresel ekonomik kriz, bizi teğet gecmişti. Raylı sistem inşaatımızın birinci etabını yapıyorduk. Antalya’ya aşağı yukarı 400 milyon lira civarında bir yatırım katma değer girmişti. Bunun yuzde 80’i yerli ve milli dediğimiz tedarikcilere verilen bir bedel. Bugun 700 milyon liralık raylı sistemin ucuncu etabını yapıyoruz.
Bununla beraber kruvaziyer limanlar, yat limanları, sahil projeleri, cadde duzenlemeleri, bunların hepsi Antalya’nın ekonomisini canlandıran belediye yatırımları." Panele katılan Finansal Kurumlar Birliği Yonetim Kurulu Başkanı Adem Duman, FKB Yonetim Kurulu Başkan Vekili Cağatay Baydar, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yonetim Kurulu Başkanı Davut Cetin, Antalya Ticaret Borsası Yonetim Kurulu Başkanı Ali Candır ve Batı Akdeniz İhracatcılar Birliği Yonetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar da goruşlerini aktardı.
AA