Sosyal medyanın son zamanlarda başka kişi ve kurumları karalamak amacıyla da kullanıldığı sıklıkla goruluyor. Bu kişilerin en yaygın kullandığı argumanlar arasında sucladıkları kişi ve kurumları "Vatan haini" ya da "terorist" ilan etmek de var. Bu tur suclamalar arttıkca ithamda bulunan kişilere yonelik davalarda da bir artış var. Bu davalardan birinde, sosyal medya uzerinden bir firmaya, "Vatana, millette zarar veriyor" diye paylaşımda bulunan şahıs 20 bin lira tazminat odemek zorunda kaldı.
Independent Turkce'nin haberine gore; Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 2019/5267 sayılı kararı bu konuda ornek teşkil ederken, karar metnine gore olayın gelişimi şoyle anlatıldı.
[h=3]"ELİMDE BELGELER VAR DEDİ, İSPATLAYAMADI"[/h] Diyarbakır'da buyuk bir GSM şirketine bağlı olan bayiliği iptal edilen kişi, Twitter hesabı uzerinden ceşitli resmi kurumlarına ve medya kuruluşlarına ile basın mensuplarına "……….'nin Devlet'e ve Millet'e verdiği zararlarla ilgili belge ve calışmalarım var. Sesimi duyurmak icin yardımınızı rica ediyorum" şeklinde mesaj yazdı.
[h=3]ŞİRKET TAZMİNAT DAVASI ACTI[/h] Bunun uzerine GSM şirketi soz konusu kişiden 100 bin lira manevi, bin lirada maddi tazminat talebiyle davacı oldu.
Diyarbakır 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde gorulen davada 23 Mart 2016 gunu verilen kararda "……..'nin Devlet ve Millet'e verdiği zararın" nelerden ibaret olduğunu acıklayıp, delillerini gosteremediği, davalının mesaj yoluyla davacının faaliyetlerini, incitici beyanlarla kotulediği, gerekcesiyle20 bin lira manevi tazminat odemesine hukmedildi.
[h=3]YARGITAY KARARI ONADI[/h] Karar uzerine davacı taraf tazminat miktarının duşuk olduğunu iddia ederek, davalı taraf ise kararın tumden iptali amacıyla Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu.
Ancak Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, 2019/5267 sayılı kararı ile tarafların temyiz kararlarını reddederek mahkemenin kararını onayladı.
[h=3]"COĞU İNSAN DUŞUNMUYOR"[/h] Yargıtay'ın kararını değerlendiren "Sınırsız Yeni Dunyanın Sınırları Sosyal Medyada Hukuk" kitabının yazarı Avukat Rıdvan Yıldız, şoyle konuştu:
Sosyal medyanın insanların kolayca yaftalandığı ve karalandığı bir yer olduğunu gormekteyiz. Coğu insan sanal olarak algıladığı sosyal medyanın hukuki sonuclarının olacağını duşunmuyor. Burada karalama, yalan ve iftiraların yanına kalacaklarını duşunuyorlar.
[h=3]"BEN YAZMADIM" DEMEK KURTARMAYABİLİR[/h] Yıldız sozlerinin devamında onemli bir uyarıda bulundu:
"Ancak itibarları zarar goren kişi ve kurumların dava acma ve suc duyurusunda bulunmaları muhtemeldir. Gercekdışı her turlu yayına karşı bunun muhatapları dava acabilirler. Ayrıca sosyal medya paylaşımlarının kendisine ait olmadığı savunması durumunda da kurtulunduğu gibi yanlış bir bilgi dolaşıyor. Gelişen teknoloji ile sosyal medya hesap sahiplerinin tespit edildiğini goruyoruz. Yani ben yazmadım savunması da tazminat ve cezalardan kurtarmayabilir. Sosyal medya hesaplaşma, hak arama yeri değildir. Bu nedenle eleştiri sınırını aşmayan ve gercekliği bilinen paylaşımlarda bulunulmalı. Bunun dışında başkaları tarafından sunulan ve gercek dışı olan paylaşımları da yayınlamamak gerekmektedir."
[h=4]Haber Videosu[/h]: 'Vatana, millette zarar veriyor' dediği firmaya 20 bin lira tazminat odedi