Eğer kalbindeki Allah sevgisini oldurmek ve onu Allah'tan korkmaz bir insan haline getirmek istemiyorsanız cocuklarınızı bu şekilde korkutmayın
Anne-babaların, bağımsız ve kendi istekleri doğrultusunda hareket etmeye ozenen cocuklarını terbiye etmek icin, ''Anne sozu dinlemeyeni Allah taş yapar. Yemeğini tabağında bırakanı cehennemde yakar. Kotu laf soyleyeni dilsiz yapar.'' gibi uyarılarla Allah'la korkutması yanlıştır. Kimi ailelerde cocuğun vicdanî gelişmesi anne ve babanın ornek davranışlarıyla değil, Allah korkusu ve dinî baskılarla sağlanmaya calışılmakta ve Allah'ın, yapılan her hatayı gunah defterine yazdığından ve ahirette cekeceği işkencelerden bahsedilerek cocuk sindirilmektedir. Bu yola sık sık başvurulacak olursa cocuk kendisini suclu gorecek, aynı zamanda Allah'a karşı, korkuyla karışık bir ofke de geliştirecek, belki de Allah'tan nefret edecektir.
‘SENİ ALLAH SEVİYOR’ DEYİN
Araştırmalar sonucunda cocukların iki yaşından itibaren din ile karşılaştığı, uc-dort yaşından sonra "nasıl/neden?" sorularıyla her şeyin aslını ve bu arada yaratıcı gucun mahiyetini araştırdığı ortaya cıkmıştır.
Cocuklara Allah'ı anlatırken Allah'ın onu sevdiği ifade edilmeli ve Allah sevgisi uzerinde durulmalıdır. Annelerin cocukları Allah'la korkutmaları cocukların ruh sağlığı acısından zararlıdır. Cocuğa oncelikli olarak Allah'ı cezalandıran, azap veren biri olarak tanıtmak, İslam'a terstir. Bir diğer yanlış ise cocuğun, ''Allah baba kızar, seni cezalandırır.'' ifadesidir. Bu ifade tarzı Hristiyan teslis inancının bir taklididir ve yanlıştır.
İŞTE AİLELERE KOTU ORNEKLER
Bir gun bir baba, uc-dort yaşlarındaki kızına, dinî konularda bilgi vermek ister. En cok her şeyi yaratan Allah'ı; sonra da bize iyi ve guzel davranış şekillerini oğreten Peygamberimizi sevmemiz gerektiğini soyleyince cocuk, ''Ben Peygamber'i Allah'tan daha cok seviyorum.'' der. Babası şaşkınlıkta sebebini sorunca; ''Annem bana, 'Allah yalan soyleyeni cehennemde yakar.'' dedi. Allah'ın cehennemi varmış, Peygamberin cehennemi olmadığı icin ben onu daha seviyorum.'' cevabını verir.
Altı yaşlarında bir erkek cocuğu yaramazlık yaptığı zaman devamlı, ''Allah seni sevmez, cehennemde yakar.'' telkinleriyle vazgecirilmeye calışılmaktadır. Bir sabah kahvaltısında cocuk birdenbire, ''Baba, bizim koyde de Allah var mı?'' diye sorar. Cocuğun bu sorusunu merak eden babası, ''Oğlum Allah her yerde vardır; ama nicin soruyorsun?'' deyince cocuk, ''Eğer orada Allah yoksa, oraya gidecektim de...'' cevabını verir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cocukları Allah'la korkutmayın