Boeing; Amerika Birleşik Devletleri ’nin Washington eyaletinde yer alan Boeing montaj hattının, şirketin en cok satan ucağı Boeing 737 Max tipi ucaklarının uretimine son verdiğini resmen acıkladı. Şirket, ucağın uretimini belirsiz bir sure boyunca durduracaklarını gectiğimiz ay acıklamıştı. Fakat ucağın uretiminin tamamen son bulacağına dair herhangi bir tarih dile getirilmemişti.
Boeing, ucağın uretiminin durdurulmasından dolayı calışanlarını işten cıkarmayacağını belirtti ancak bu kararın, tedarik zincirinde buyuk sıkıntılar yaratacağı ve ABD ekonomisinin buyumesini olumsuz etkileyeceği soylenebilir. Şirket, ucağın tekrar ucabileceğine dair izin almayı başarsa bile uretim surecini yeniden başlatmak ve yaşanan krizin ustesinden gelmek oldukca acılı bir surec olacak gibi gorunuyor.
[h=2]ABD ’nin ekonomisi, Boeing 737 Max uretiminin son bulmasıyla kayda değer bir zarar yaşayabilir:[/h]
Boeing ’in en cok satan ucağı 737 Max ’ın, mart ayında meydana gelen ve 346 yolcunun hayatını kaybetmesine yol acan iki korkunc kazanın ardından ucuş yapması yasaklandı. Şirket, ucak satışlarını gercekleştirememesine karşın 737 Max uretimlerine devam etti. Uretim hızını duşuren şirket, 1 ayda 42 ucak uretti ve şu anda Washington ve Texas ’ta, dunyanın dort bir koşesindeki hava limanlarında gorev yapmak icin hazır durumda 400 ucak bulunuyor. Fakat şirket, urettiği ucakların satışını gercekleştiremediği ve kÂr sağlayamadığı icin uretim icin harcanan maliyetin altından kalkamayacağına karar verdi ve uretimi durdurdu.
Boeing, ucağın uretiminde kac kişinin gorev yaptığına dair herhangi bir sayı paylaşmadı ancak şirket, uretimin durdurulduğu sure boyunca calışanlarını başka gorevlere atayacağını ve işten cıkarmayacağını acıkladı. Boeing 737 Max tipi ucakların uretiminin son bulmasının, ABD ekonomisini de ciddi bir şekilde etkileyeceği on goruluyor ve 2020 yılının ilk ceyreğinde ABD ’nin gayrisafi yurtici hasılasında kayda değer bir duşuş gercekleşebilir.