Yapay zekÂ, bircok alanda insanların yardımına koşan bir teknoloji hÂline gelmiş durumda. Yapay zek kullanılan ve hayatımızı kolaylaştıran fikirlerin ardı arkası kesilmiyor. Bu fikirler; sadece sağlık, ulaşım, guvenlik gibi alanlarda değil sanat ve eğlence alanlarında da karşımıza cıkıyor. Şimdi bahsedeceğimiz calışma da sanatı icerisinde barındıran oldukca yaratıcı bir fikir.
İzlandalı sanatcı Bjork ve Microsoft, ortak bir calışma yuruterek yapay zekÂyla desteklenen ve hava durumu, Guneş ’in pozisyonu gibi faktorlere gore değişiklik gosteren bir muzik arşivi geliştirdi. Cevresel etkilere gore değişen muzik arşivi Kórsafn, New York ’ta bulunan ‘Sister City ’ adındaki bir otelin lobisinde kullanılacak.
[h=2]İşte Kórsafn'ın tanıtıldığı Microsoft videosu:[/h] [h=2]Kórsafn nasıl calışacak?[/h]
Calınan muzik, Microsoft ’un sağladığı yapay zek teknolojisi sayesinde Guneş'in doğup batışı, hava basıncındaki değişimler, hava durumu gibi faktorlere gore şekillenecek ve cevreye uyum sağlayacak. Yağmur, kar gibi olaylar otelin tepesinde bulunan kameradan takip edilecek. Butun bunları işleyen Microsoft destekli sistem; sonuc olarak surekli değişen bir muzik dinletisi sunacak.
Kórsafn projesi, Sister City otelinin Microsoft ’la ortak calışma yuruterek oluşturduğu ikinci muzik projesi olacak. İlk proje, sanatcı Julianna Barwick ’le yurutulmuş ve 2019 yılının nisan ayında otelde kullanılmıştı.
[h=2]Muzikleri toplama sureci:[/h] Adını İzlandaca dilinde ‘koro arşivi ’ anlamına gelen ‘kórsafn ’ sozcuğunden alan muzik arşivi, Bjork ’un 17 yıl boyunca yeni projeler icin derlemişolduğu kayıtlardan oluşturuldu. Kórsafn iceriğine aynı zamanda Bjork ’un de eskiden bir uyesi olduğu ve kendi tiyatro oyununda yer verdiği Hamrahlid korosunun da kayıtları eklendi.
Bjork konuyla ilgili yaptığı acıklamada “Onlara 17 yılda oluşturulan ve şimdi yapay zek sayesinde kuş gocleri, ucaklar, bulutlar ve barometre denen şeyle şekillenecek olan bir arşiv sundum” İfadelerini kullandı ve ekledi: “Manhattan ’ın gobeğindeki bir yapı beni bir yapay zek dansına kaldırdı ve ben de kabul ettim. Heyecanlı ve meraklı bir şekilde ortaya cıkacak sonucları beklemekteyim.”
Bjork ve Microsoft, Hava Durumuna Uygun Besteler Yapan Yapay Zek İcin Bir Araya Gel
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bjork ve Microsoft, Hava Durumuna Uygun Besteler Yapan Yapay Zek İcin Bir Araya Gel