Super bilgisayarlar, hayatımıza yeni yeni girmeye başlamış cihazlar. Şu an icin fazlasıyla buyuk butceler aracılığıyla oluşturulabilen super bilgisayarlar, normal bir bilgisayarın kısa surede yapamayacağı hesaplamaları saniyeler icerisinde cozumleyebiliyor. Ancak şimdi, teknoloji devi Toshiba tarafından yeni bir algoritma geliştirildi ve bu algoritma, normal bilgisayarları super bilgisayardan daha da hızlı hale getiriyor.
Toshiba'nın yeni algoritmasınınbaşında, şirketin deneyimli muhendislerinden Hayato Goto bulunuyor. Goto, bu algoritma fikrini ilk kez 2015 yılında ortaya atmıştı. Ancak yapılması gereken calışmalar ve sistemin oturması gunumuze kadar surdu ve artık nihayet Toshiba, "Simule Edilmiş Catallanma Algoritması"nı resmen duyurdu.
[h=2]Toshiba, standart PC'leri super bilgisayar seviyesinde hızlandırıyor[/h]
Hayato Goto, bu algoritmanın geliştirilmesinde yine Toshiba'nın onemli bir başka ismi olan Kosuke Tatsumura ile birlikte calıştı. Bilgisayar sektorune adeta yıldırım gibi duşen bu algoritma, hem tek bir bilgisayar hem de bir sunucu aracılığıyla kullanılabiliyor. Ustelik Tatsumura, bu algoritmanın sunucular aracılığıyla herhangi ozel bir soğutma sistemi olmadan kullanılabileceğini soyluyor.
Simule Edilmiş Catallanma Algoritması, "FPGA" olarak isimlendirilen devreleri kullanıyor. "Alanda programlanabilir kapı dizileri" olarak isimlendirilen bu yapılar, programlanabilir mantık blokları ve bu bloklar arasındaki bağlantıları bir araya getiren devrelerden oluşuyor. Algoritma, FPGA devrelerini kullanırken lazer tabanlı kuantum bilgisayarlardan daha iyi bir performans sunuyor.

Soz konusu algoritmanın temel mantığı, şirketin kendi kuantum bilgisayar teorisinden turetilmiş durumda. Oyle ki bu sistem, 2.000 parcacığın hareketi ve 2.000 tam bağlantılı değişkenle birlikte calışıyor ve kuantum bilgisayarların sahip olduğu problem cozme yeteneğine sahip hale geliyor. Ayrıca sistem, hesaplama surecinde de fazlasıyla hassas davranıyor ve neredeyse hata yapmıyor.
Toshiba şimdi, geliştirdiği algoritmayı ticari olarak pazarlamayı planlıyor. Şirketin hedef kitlesi ise sosyal ağlar, borsa kuruluşları ve imalat şirketleri. Boylelikle Toshiba, hem sektordeki onemli bir boşluğu doldurmuş olacak hem de pek cok şirket kuantum bilgisayarlardan cok daha duşuk maliyetlerle onemli bir guce sahip bilgisayarlara kavuşmuş olacak.