Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Kasım 2018 tarihinde yururluğe girecek olan "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi" (U-ETDS) hakkında TURSAB Genel Merkezi’nde seyahat acentalarının katıldığı bilgilendirme toplantısı duzenlendi. Toplantıya kaılan bakanlık yetkilileri, U-ETDS'nin uygulanması surecinde turizme zarar verilmeyeceğini belirtti.





Yaklaşık 500 seyahat acentasının katıldığı toplantıda, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı adına Karayolu Duzenleme Genel Muduru Mahmut Gurses, Daire Başkanı Kerim Cicioğlu ve İstanbul Bolge Mudur Yardımcısı Yalcın Doğan ile TURSAB adına Karayolu Ulaştırma İhtisas Başkanı Taşkın Arık soruları yanıtladı.



U-ETDS'NİN ACENTELERE ETKİSİ MASAYA YATIRILDI

Sistem, seyahat acentalarının tur ve transferler başlamadan 1 saat oncesine kadar turistlerin T.C. kimlik, pasaport, koltuk ve bagaj numaralarını, U-ETDS’ye girmeyi zorunlu hale getirecek. Seyahat acentalarının işleyişinde tıkanmalara neden olacağı ve yurt dışından gelen turistlere sıkıntı yaratacağı yonundeki konu başlıkları, TURSAB Karayolları Ulaştırma İhtisas Başkanlığı’nın katkılarıyla duzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

BAĞLIKAYA: SİSTEMİN UYGULANABİLİR HALE GELMESİ İCİN CALIŞIYORUZ

TURSAB Yonetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, acılış konuşmasında; “U-ETDS’nin bizi ilgilendiren kısmı, turistik taşımacılıkla ilgili maddeleri. Ancak seyahat acentalarından istenen bazı şeylerin uygulanması mumkun değil. O nedenle bu sistemin uygulanabilir bir yonetmelik haline gelmesi icin Bakanlıkla koordineli bir calışma yurutuyoruz. Acentaların şikayet ve onerilerini Bakanlıkta yaptığımız toplantılarda dile getiriyoruz. Onumuzdeki hafta bakanlıkta bir toplantı daha yapacağız” dedi. Bağlıkaya, sistemin seyahat acentaları icin uyum sağlanabilir hale gelinceye kadar bir muddet daha askıda kalacağı bilgisini de verdi.



GURSES: TURİZMİ BALTALAMAYACAĞIZ

Karayolu Duzenleme Genel Muduru Mahmut Gurses; U-ETDS ile korsan taşımacılığın onune gecmeyi, karayollarında yolcu, kargo ve eşya taşımacılığının takip altına alınmasının amaclandığını belirtti. Gurses, sisteme uyum surecinde seyahat acentalarına nefes alma imkanı tanınacağını ancak sistemden kacış olmayacağını belirterek; “Temel amacımız ulusal guvenlik ve taşıma, turizmi baltalamayacağız. Veri transferini İcişleri Bakanlığı ile cozmeye calışacağız. 1 Kasım’da yururluğe girecek olan U-ETDS’nin yaptırımlarını, turizm faaliyetini engellemeyecek hale gelinceye kadar erteleyeceğiz” dedi.

CİCİOĞLU: A GRUBU SEYAHAT ACENTELERİNİN ARACLARI DURDURULMAYACAK

Karayolu Duzenleme Daire Başkanı Kerim Cicioğlu, Turkiye’de gunde 7 milyon kargo taşındığını, kayıtlı 530 bin lisanlı taşıma firması olduğunu, 1 milyon 350 bin kayıtlı taşıt olduğunu belirtti. Cicioğlu; “Turkiye’de taşımacılığı kayıt altına almak kolay değil. Şu ana kadar 35 milyon denetim yapıldı. Sektorun yuzde 95’i kayıt altına alındı. Yuzde 5’ini de almak icin calışıyoruz. Bu taşıtlarda hangi yukun ve kişilerin taşındığını kayıt altına alarak hem guvenlik acıkları kapatılacak hem de kayıtsız taşımacılığın onune gecilecek” dedi. Cicioğlu, sisteme doğru bilgi girişi yapan firmaların aldıkları uyarı cezalarının silinerek odullendirileceği, A grubu firma statusu alan firmaların araclarının yol denetimlerinde durdurulmayacağının bilgisini de verdi.



U-ETDS'NİN YAPTIRIMLARI TURİZM İCİN KALDIRILDI

Karayolu Duzenleme Genel Muduru Mahmut Gurses ise toplantının devamında acentaların sistemde eksik gordukleri noktalarla ilgili sorularını yanıtladı. TURSAB Başkanı Bağlıkaya, U-ETDS’nin yaptırımlarının turizm sektoru icin ertelenmesi ile ilgili desteklerinden dolayı Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kultur ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Yatırım ve İşletmeler Genel Muduru Murat Demiroren, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Duzenleme Genel Muduru Mahmut Gurses, Daire Başkanı Kerim Cicioğlu ve İstanbul Bolge Mudur Yardımcısı Yalcın Doğan ile birlikte emeği gecen tum bakanlık burokratlarına teşekkur etti.



TurizmGuncel

__________________