00
Kimseye yuk olmamak

Sual: Dost ve arkadaşlarla nasıl gecinmeli? İnsanlara yuk olmak uygun mudur?
CEVAP
Arkadaşla iyi gecinmek icin ona yuk olmamak gerekir. İmkan dahilinde ihtiyacları ondan gizlemeli, yardım talebinde bulunmamaya gayret etmelidir! Mal, para gibi şeyler de istememelidir! Bir makama gecmek icin ondan yardım talebinde de bulunmamalıdır!

Fazla hurmet, ikram ve luzumsuz hizmetlerle ona ağırlık vermemelidir! Kendisinin yapmak istemediği bir şeyi arkadaşından beklemek, ona zulmetmek demektir. Arkadaşa bir iş yapma teklifinde bulunmayan fazilet gostermiş olur. Âlimler buyuruyor ki:

Dostların kotusu, senin icin kulfete giren, seni ozur dilemeye mecbur bırakandır. (Hazret-i Ali)

İki arkadaşın aralarının acılması, fuzuli kulfetler yuzundendir. Ziyaretine gittiği arkadaşı, luzumsuz bir suru zahmete, kulfete girince, insan bir daha ziyaretine gitmez. (Fudayl bin Iyad)

İki arkadaştan birinin diğerinden cekinmesi, mutlaka birinin kusurundandır. (Cuneyd-i Bağdadi)

Arkadaşlarından bana en cok ağırlık vereni benim icin kulfet ve zahmete giren ve bu suretle kendisinden cekindiğim kimsedir. Yalnız iken nasılsam, onunla beraber bulunduğum zaman da davranışımı değiştirmediğim kimseyi ise cok severim. (İmam-ı Cafer-i Sadık)

Ceşitli zahmetlere giren bir kimse, arkadaşına ağırlık vermiş olur. Bu suretle kendisinden cekinilir. Yalnız iken nasıl hareket ediyorsa, arkadaşı varken de oyle hareket eden kimse ile arkadaşlık kolay olur. Yanımızda ev kıyafeti ile duramayan arkadaş bizden cekiniyor demektir. Bu ise samimi olamamanın alametidir. İki arkadaştan biri diğerinden cekiniyorsa, biri kusurlu demektir.

Ulfetin şartı, kulfeti terk etmektir. Kulfeti olmayanın ulfeti ve sevgisi artar. Hadis-i şerifte, (Kendine reva gorduğunu, sana reva gormeyenin arkadaşlığında hayır yoktur) buyuruldu. (İ. Adiy)

Arkadaşlarla iyi gecinmek, sadece onlara yuk olmamak, onlara sıkıntı vermemek değil, onlardan gelecek sıkıntılara da katlanmak demektir. Allahu teÂlÂ, Musa aleyhisselama, (Beni seven, arkadaşının eziyetine katlanır) diye vahyetti. (İmam-ı Gazali)

İhtiyaclarımızı gorecek, sıkıntılarımıza katlanacak arkadaş arıyorsak, arkadaş değil, bir hizmetci arıyoruz demektir. İhtiyaclarına koşacağımız, eziyetlerine katlanacağımız, dertlerine ortak olacağımız insanlarla Allah icin arkadaş olmalıyız. Hazret-i Âişe validemiz, (Mumin, muminin kardeşidir, onu ne ganimet bilir, ne de ondan cekinir) buyurdu. Luzumsuz tekliflerde bulunarak arkadaşa yuk olmamalıdır! Mumkun mertebe ihtiyacını arkadaştan gizlemelidir! Ondan mal ve mevki istememelidir!

Hazret-i Ebu Bekir, deve ile giderken, yular duştu, inip yuları aldı. Oradakiler, (Bize izin verseydin de biz alıp sana verseydik) dediler. Hazret-i Ebu Bekir dedi ki: (Resulullah "Halktan bir şey isteme" buyurdu.)

Eshab-ı kiramdan Hazret-i Sevbanın, deve uzerinde iken kırbacı yere duşerdi de hic kimseye, (Şunu bana verir misiniz) demez, deveden iner, kendisi alırdı. [Deveye inip binmek cok zahmetlidir.] Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Salihler, iyiler, kulfet ve zahmet vermez.) [Dare Kutni]

(Halktan bir şey istemeyeceğine soz verenin Cennete girmesine kefilim.) [Nesai]

(Sakın kimseden bir şey isteme! Kırbacın duşse bile, başkasından isteme, inip kendin al! Emanet bir şey de almamaya gayret et!) [İ. Ahmed]

(Veren el, alan elden ustundur.) [Buhari]

İyi bir arkadaş olmak icin, arkadaşımız, gunah işleyince bizim istiğfar etmemiz, hata edince bizim ozur dilememiz, sıkıntılı anlarında yardımına koşmamız ve hicbir surette ona yuk olmamamız lazımdır
.
Arkadaşımıza daima iyi haber vermeli, uzucu olanları soylememeliyiz!
0

http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1252