Allah Kuran'ın bircok ayetinde "...duşunmez misiniz?" (Nahl Suresi, 17), "...duşunen bir topluluk icin deliller vardır" (Bakara Suresi, 164) ifadeleriyle duşunmenin onemini haber vermiş ve uzerinde duşunmemiz icin sayısız delil yaratmıştır. Gorduğumuz, farkına vardığımız herşey Allah'ın bir tecellisi ve delilidir. Bu nedenle goklerde, yerde ve bunların arasında bulunan herşey insanın duşunmesi icin birer vesiledir. Bir ayette şoyle buyrulur:

“Onunla sizin icin ekin, zeytin, hurmalıklar, uzumler ve meyvelerin her turlusunden bitirir. Şuphesiz bunda, duşunebilen bir topluluk icin ayetler vardır.” (Nahl Suresi, 11)



Peygamber Efendimiz (sav)’in “Bir saat tefekkur, bin yıl nafile ibadetten hayırlıdır." hadis-i şerifinde onemini vurguladığı tefekkurle ilgili uzerinde durulması gereken onemli bir nokta vardır: Samimi bir şekilde tefekkur etmek, bir mumine hem dunyada hem de ahirette pek cok hayır ve hikmet kazandırır. Cunku iman eden kişiler etraflarında olan bitenler hakkında surekli duşunurler; cevrelerindeki varlıkları inceler ve onlardaki yaratılış delillerini gorurler. Bu da kişinin uzerindeki gaflet perdesinin aralanmasında ve samimi bir şekilde Allah'a yonelmesinde son derece etkili olur.

Bu nedenle Allah’a daha yakın olmak isteyen her insanın, tefekkur etmesini engelleyen nedenleri ortadan kaldırarak, samimi ve icten bir şekilde Allah'ın yarattığı her olay ve her varlık uzerinde duşunmesi, duşunduklerinden kendisi icin bir oğut ve ders cıkarması gerekir.

İslam alimlerimizden Mehmet Zahit Kotku tefekkurun bir insan uzerindeki olumlu etkilerini son derece samimi ve hikmetli bir şekilde şoyle ozetlemektedir:

"Tefekkur gonulde bir kandildir. Hayır ve şerri fark etmekte, akıl ona muhtactır. Tefekkur, gonulde olan marifeti hazır edip gosterir. Kalbi gaflet deryasına duşmekten kurtarır. Tefekkur gonullerin tasfiyesidir. Murakabelerin başlangıcıdır. Tefekkur hakikat bahcelerinin emsalsiz ağacları, cicekleri, gulleridir. En ince hadiseleri pek aşikar surette gosteren nurdur. Tefekkur, aynı zamanda eşyanın hakikatini gosteren bir aynadır. İnce manaların mizanıdır. Tefekkur hikmet kaynaklarından bir kaynaktır; cevahir gibi ve diğer kıymetli, madenleri bilmek gibidir. Tefekkur, hikmetleri yakalamak icin bir ağ gibidir. İbret nazarlarına melekedir."


Duşunen insan;

•Allah'ın yaratış sırlarını, dunya hayatının gerceğini, cennet ve cehennemin varlığını, olayların ic yuzunu kavrar.

•Allah'ın razı olduğu bir kul olmanın onemini daha iyi anlar, din ahlakını gereği gibi yaşar.

•Gorduğu herşeyde Allah'ın sıfatlarını tanır, insanların buyuk coğunluğu gibi değil, Allah'ın emrettiği şekilde duşunmeye başlar. Bunun sonucu olarak da hem guzelliklerden herkesten cok daha fazla zevk alır, hem de gereksiz kuruntulara, dunyaya yonelik hırslara kapılarak kendini sıkıntıya sokmaz.

•Her an Allah’ı yanında hisseder. Bu nedenle tefekkur eden bir kişinin Allah'a olan bağlılığının derecesi, Allah korkusu, sorumluluk hissi ve şevki gun gectikce artar.

Bunlar, duşunen bir insanın dunyada kazanacağı guzelliklerden sadece birkacıdır. Dunya hayatında duşunerek gercekleri gormekten kacınan insanların ise duşunecekleri, hem de "derin ve iyiden iyiye" duşunecekleri ve gercekleri tum acıklığı ile gorecekleri bir gun mutlaka gelecektir. Ancak o gunku duşunmeleri onlara hicbir yarar sağlamayacaktır.

Facebook-Mucizeler Zinciri (Radyo Programı)
__________________