"Kim İslam milletinden – yani, İslam dininin yemin şeklinden başka bir yemin şekliyle yemin ederse – soylediği o din sahibi gibidir." BUHARİ : 14.C.6533.S

"Şuphesiz ki Allah TeÂl atalarınız adına yemîn etmenizi size yasaklar. Kim, yemîn etmek isterse, Allah'ın adına yemîn etsin ya da sussun.
"BuhÂrî; "Edeb", hadis no: 5757. Muslim; "EymÂn", hadis no: 1646. Tirmizî; "Nuzûr ve EymÂn", hadis no: 1535. Ebu DÂvud; "EymÂn ve Nuzûr", hadis no: 3251. 0bn-i MÂce; "KeffÂrÂt", hadis no: 2094. Ahmed; 2/69. MÂlik; "Nuzûr ve EymÂn", hadis no: 1037.NesÂî; DÂrimî; "Nuzûr ve EymÂn", hadis no: 2341.

İbni Omer, bir adamın “Kabe hakkı icin hayır“ dediğini işitince şoyle dedi: "Allah'dan başkası adına yemin edilmez“ ben Rasulullah s.a.v’den işittim şoyle buyurmuşlardır : "Allah'dan başkası adına yemin eden kafir ya da muşrik olmuştur." TİRMİZİ : 3.C.1574.N – AHMED : 2 / 125 – HAKİM : 1 / 65 – BEĞAVİ Ş.SUNNE : 10 / 7

"Ne babalarınız, ne anneleriniz ve ne de (şirk koşulan) ortaklar adına yemin edin. Ancak Allah adına yemin edin. Ve ancak doğru soylediğinizde Allah adına yemin edin." EBU DAVUD

" … Sa'd ibni Ebi VakkÂs radıyallahu anh şunu rivayet eder : " Bazı konuları konuşuyorduk. Ben, cahiliyyeden yeni donmuştum. LÂt ve Uzza adına yemin ettim. Rasulullah s.a.v'in sahabileri bana şoyle dedi :
"Ne kotu soz soyledin. Rasulullah s.a.v'e git ve O'na bunu haber ver. Cunku biz senin kafir olduğunu goruyoruz “Ben de Rasulullah s.a.v'e gittim ve durumu ona haber verdim. Bana şoyle dedi: "Uc kez, "L ilahe illallahu vahdehu l şerike lehu – Yani, Allah'dan başka ilah yoktur, O tektir ve ortağı yoktur" de...

Konunun Acıklaması:

Yaratılan bir seyin adına yemîn etmek, ona tazim gostermektir. Bu sebeple Allah'tan
baskası adına yemîn etmek, cÂiz degildir. Nitekim Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-,
Allah'tan baskası adına yemîn etmeyi, sirk saymıstır. Cunku -lafızla da olsa-, Allah'tan
baskası adına yemîn etmek, tazimde Allah'tan baskasını, Allah'a denk tutmayı icerir.
Dolayısıyla bundan sakınmak ve bunu soyleyeni ikÂz etmek gerekir.

Konudan Cıkarılan Hukumler:

1 - Allah'tan baskası adına yemîn etmek, haramdır ve en buyuk gunah sayılan sirkin kucugudur.
2 - Peygamber,KÂbe, seref ve hayat gibi yaratılanlar uzerine yemîn etmek, haramdır.
3 - Allah'tan veya O'nun isimlerinden veyahut da O'nun sıfatlarından baska sey uzerine yemîn etmek, cÂiz degildir.