Columbia Universitesi ’nde başkan yardımcısı ve cerrahi profesoru olan dunyaca unlu doktor Mehmet Oz, gectiğimiz gunlerde yaptığı ilginc bir acıklama ile gundemi bir hayli meşgul etmişti.
“Bence 2020'de yapılacak ilk şeylerden biri kahvaltıyı yasaklamak olmalı.” sozleriyle oldukca iddialı bir cıkış yapan Mehmet Oz, daha sonrasında sozlerinin yanlış anlaşıldığını belirtip neden boyle bir cumle kurduğuna acıklık getirmiş olsa da tartışmaların odak noktası olmaktan kurtulamadı.
Turk halkı olarak gorkemli kahvaltı sofralarına meraklı olduğumuzdan “kahvaltı yasaklanmalı” sozleri doğal olarak fazlasıyla dikkatimizi cekti. Dr. Mehmet Oz, “Ben sabah yemek yemeyin demiyorum. Ama 07.00 ’de uyanıyorsanız 11.00 ’de yiyin diyorum.” diyerek konunun hic kahvaltı yapmamak olmadığını belirtse de eleştiri okları bir kere uzerine yoneltilmişti.
[h=2]“Gune kahvaltıyla başlamanızı tavsiye ediyorum.”[/h]
Yukarıdaki alt başlıkta gormuş olduğunuz acıklama herhangi birine değil, gunlerdir “kahvaltı yasaklanmalı” sozleri yuzunden eleştirilen Dr. Mehmet Oz ’e ait. Ekim 2013 tarihinde Hurriyet.com.tr ’de “İşte sihirli kahvaltı formullerim” başlıklı bir yazı yayımlayan Dr. Oz, kahvaltı yapmanın kalp krizini onlediğini ortaya cıkaran bir calışmadan bahsediyor ve kahvaltı yapmanın neden onemli olduğunu acıklıyordu.
“Kahvaltı, vucudumuz icin tam anlamıyla bir uyandırma servisi. O yuzden her zaman ısrarla, gune kahvaltıyla başlamanızı tavsiye ediyorum.” cumleleriyle yazısına başlayan Dr. Oz, “Gece uykusundan sonra sabah uyandığınızda vucudunuz kalori ister. Sabah kalori almadan, vucudunuz bir daha ne zaman enerji alacağından emin olamaz. İşini sağlama almak icin de metabolizmasını yavaşlatır ve aclık moduna girerek bulabildiği her kaloriye sarılır. Ayrıca sabahları kendinizi ac bırakmak, gun icinde daha cok acıkmanıza neden olarak bulduğunuz cips veya cikolatalara direnmenizi zorlaştırır.” diyerek kahvaltı yapmanın onemine vurgu yapıyordu.
Dr. Mehmet Oz ’un yazısındaki asıl vurucu nokta ise bundan sonra geliyor: “İşte bu etkiler kahvaltıyı atlamanın kalp krizi riskini neden arttırdığının, sizi kilo almaya daha yatkın hale getirmesinin ve diyabete yakalanma riskini yuzde 21 arttırmasının temel nedeni. Yani uyandıktan sonra ne kadar cabuk bir şeyler yerseniz o kadar iyi.”
[h=2]"Uyandıktan sonra ne kadar cabuk bir şeyler yerseniz o kadar iyi."[/h]
Dr. Mehmet Oz ’un 27 Ekim 2013 tarihli yazısının tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Durust olmak gerekirse Dr. Oz ’un kahvaltının onemine vurgu yaptığı yazı ile kahvaltı yasaklanmalı dediği acıklamasının arasında 6 yıldan uzun bir sure var ve bu surecte binlerce yeni bilimsel araştırma gercekleştirdi.
Bu uzun sure icerisinde ortaya cıkarılan yeni bilimsel veriler, Dr. Oz ’un kahvaltı ile ilgili fikrini değiştirmiş olabilir. Yine de Dr. Oz ’un gecmişte “Uyandıktan sonra ne kadar cabuk bir şeyler yerseniz o kadar iyi.”, şimdi ise “07.00 ’de uyanıyorsanız 11.00 ’de yiyin.” diyor olması, konunun neden bu kadar tartışıldığını net bir şekilde acıklıyor. Bu konuda en net acıklamanın ise Dr. Ender Sarac ’tan geldiğini soyleyebiliriz: Kahvaltıyı kral gibi, oğlen yemeğini prens gibi, akşam yemeğini fakir gibi yiyin.
Kahvaltı Yasaklanmalı Diyen Dr. Mehmet Oz’un Kendisiyle Celişen Makalesi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Kahvaltı Yasaklanmalı Diyen Dr. Mehmet Oz’un Kendisiyle Celişen Makalesi