Sivas Ataturk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motor Bolumunde bir suredir yurutulen calışmalar, yerli otomobilin tanıtılmasının ardından ortaya atılan, "Bu otomobillerin bakım ve tamirini kim yapacak?" sorusuna cevap niteliğinde oldu. Turkiye'de otomobil tamircilerinin yerli otomobilin sahip olduğu teknolojiye hazır olmadığı iddia edilse de bu okulda yurutulen calışmalar iddiaları curutecek turden.
[h=3]OTOMOBİLLER YURUYEN BİLGİSAYARLARA DONUŞTU[/h] Okul Motorlu Araclar Teknolojisi Alan Şefi Cevdet Citfci, gelişen teknoloji ile otomobillerin yuruyen bilgisayarlara donuştuğunu belirterek, "Bu laboratuvarımızda 8 oğrencimize ozel bir eğitim veriyoruz. Uzmanlık alanı olarak otomobil elektro mekaniğini secmiş bulunuyoruz. Bu alanda aracların temel yakıt enjeksiyon sistemleri, mekanik sistemleri uzerinde eğitimler vermekteyiz. Bizim burada verdiğimiz eğitim sadece saf bir mekanik eğitim değil. Artık teknolojinin değişmesi ile birlikte otomobiller yuruyen birer bilgisayara donuştu. Bu nedenle oğrencilerimize temel elektrik ve elektronik eğitimi veriyoruz. Elektrik sensorleri nasıl calışır, bu araclar nasıl kumanda edilir, sinyal sistemlerinin işleyişi nasıldır. Bu tarz eğitimleri de oğrencilerimize vermekteyiz" dedi.
[h=3]ELEKTRİKLİ OTOMOBİL EĞİTİMİ VERİLİYOR[/h] Ciftci, okullarında elektrikli otomobiller uzerine uygulamalı eğitim verdiklerini belirterek, "Bir elektrikli otomobil sadece elektrik sistemlerinden oluşmuyor. Bununla birlikte bir cok mekanik aksamı da iceriyor. Dış aksamların bildiğimiz normal otomobillerden cok da farkı yoktur. Vermiş olduğumuz temel elektromekanik eğitimi, bu elektrikli otomobillerin alt yapısını oluşturan eğitimlerdir. Biz burada oğrencilerimize elektrikli otomobillerin yazılımlarının nasıl calıştığını, sensor sistemlerinin nasıl calıştığını anlatıyoruz" diye konuştu.
[h=3]OĞRETMENLER DE EĞİTİM GORECEK[/h] Hazırladıkları bir proje kapsamında ilk etapta motor bolumu oğretmenlerine de elektrikli otomobiller uzerinde eğitim verilmesini hedeflerini kaydeden Ciftci, "Milli Eğitim Bakanlığımızın ortaya koyduğunu 2023 eğitim vizyonu kapmasında da yeni nesil mufredatların geliştirilmesi ile bu calışmalar bize hedef gosterilmişti. ORAN Kalkınma Ajansı, Mesleğim Geleceğim hibe programını hayata gecirdi. Bizde kamu kaynaklarının etkin ve verimli bicimde kullanılması noktasında, bu hibe programını fırsat bilerek bir proje hazırladık. Yerli ve milli otomobilimizin hazırlanmadan biz bu projemizi hazırladık. Şu anda değerlendirilmesini bekliyoruz. Bu projemiz kapsamında oğretmenlerimizin de elektrikli otomobiller konusunda eğitim almasını sağlayacağız. Eğitim alan oğretmenlerimiz diğer motor oğretmenlerimize de aldıkları bilgileri aktaracak. Normal motorlu araclar uzerinde eğitim alan tum oğrencilerimizin, elektrikli araclarında nasıl tamir edileceği, bakımlarının nasıl yapılacağı noktasında hicbir eğitim eksikliği kalkmayacak" şeklinde konuştu.

Yerli otomobilin merakla beklenen mobilite ozelliği tanıtıldı Yerli otomobil arıza yaparsa uzaktan mudahale edilebilecek Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Yerli otomobilin teknikerleri Sivas'ta yetişiyor