Embriyonik kurbağalardan alınan kok hucreler, başka canlılarda doğal gelişim gosterebilselerdi, yaşayan, nefes alan bir deri ve kalp dokusuna donuşebilirlerdi. Ancak bilim insanları, bu hucreleri algoritmalarla tasarlanan robotlarla birleştirerek, dunyada bir ilki gercekleştirdi ve tamamen canlı hucrelerden oluşan ilk robotları yaptı.
Bilim insanları, bu robotlara xenobot diyorlar. Xenobot'lar bugune kadar uretilen canlı organizmaların veya organların aksine; milimetrik boyutların altında, kendi kendini organize edebilen ve 500 ila 1000 hucre iceren kucuk yapılar olarak oluşturuldu. Bu robotların ilac kullanımından cevresel iyileştirmelere kadar cok ceşitli amaclar icin kullanılması planlanıyor.

Vermont Universitesi'nde bilgisayar ve robot bilimcisi olan Joshua Bongard "Bunlar yeni canlı makineler. Onlar ne sıradan bir robot ne de bilinen bir hayvan turu. Bu yeni bir insan yapımı sınıf: yaşayan, programlanabilir bir organizma." dedi. Xenobot'ları tasarlamak icin bir super bilgisayar ve birkac yuz kurbağa kalp ve deri hucresini farklı konfigurasyonlarda bir araya getirebilen ve sonucları simule edebilen bir algoritma kullanılması gerekiyordu.
Araştırma ekibi, embriyonik Afrika penceli kurbağalarından (Xenopus laevis) alınan hucrelerden oluşan robotları yaratmak icin en umut verici tasarımları secti. Bir araya getirildiklerinde, robotlar simulasyonlara gore hareket edebiliyordu. Deri hucreleri her şeyi bir arada tutma gorevi gorurken, kalp hucreleri kaslarının kasılmalarını ve robotların hareket etmelerini sağladı.

Bu makineler, lipitler ve proteinlerle guclendirilmiş ek besinlere ihtiyac duymadan 1 haftaya kadar sulu bir ortamda hareket edebildi. Ekip onları 'canlı' olarak nitelendirse de, xenobot'lar kendi başlarına evrimleşemezler, ureme organları yok ve doğal olarak coğalamazlar. Hucrelerin besinleri bittiğinde, kucuk bir olu hucre kumesi haline geliyorlar.
Araştırmalar bilim insanlarına hucrelerin nasıl iletişim kurdukları ve birlikte nasıl calıştıkları hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Xenobot'lar şu anda nispeten zararsız olsa da, gelecekte sinir sistemi hucreleriyle birleştirilme veya biyolojik silahlarda geliştirilme potansiyel kullanım alanları da var. Araştırma alanı buyudukce, duzenlemeler ve etik kurallar değişecektir.
[h=2]Canlı hucrelerle inşa edilen robotların oluşturulma evrelerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:[/h]