Turkiye'de yaşayan bir Evliyanın gonlunden eşsiz goruntulu sohbetlere erişebileceğiniz, Kuran, Sunnet, Marifet sitesi...
Fatihayı hayatımızın her anında yaşamak Her gun 5 vakit namazlarımızda 40 sefer fatiha suresini okuyoruz.Ama sokağa cıkıp sorsak coğunluğumuzun fatiha suresinin manasını bilmediğimizi gormekteyiz.Acaba biz fatiha suresinde ne soyluyoruz?Allah bizden ne istiyor, biz Allah' dan ne istediğimizi biliyor muyuz?Resullah efendimiz buyuruyor ki ''Fatihasız namaz olmaz''Eğer fatihada ne soylediğimizi bilmiyor isek namazımız kabul olur mu? Buradan yola cıkarak Dinimizi Kendi kitabımızdan yani kuran-ı kerim' den oğrenmemiz gerekir.İlahi dinleri insanlar başka kitaplardan oğrenmemiştir.Herkes kendi dinini kendi kutsal kitabından oğrenmektedir.Allah kuran-ı kerimi butun alemlere gondermiştir.En cahiline de en alimine de gondermiştir.Herkes kuranı kerimi kendi gonul haline maneviyatına gore anlayabilir.Haşa Allah anlaşılmayan şifreli bir kitap gondermemiştir.Fatiha suresi kuran'ın ozudur.Herkes en azından 7 ayetlik Fatiha suresini oğrenebilir.Kuranın tamamını okuyup bilmesi zor olabilir.Fatiha’yı manasıyla bilip anlayan tefsiriyle beraber kuranı kerimi biliyorum diyebilir.Kuranı kerim zaten Fatiha suresini tefsir eder. Kuran-ı kerimi okuyup tefekkur ettiğimizde Allah bizim gonlumuze manasını indirir.Mesele kuranı kerime doğru bir bakışla bakıp Allah bu kitabı butunuyle benim icin gondermiş.Benim bu kitabı okuyup anlayıp Ayetlere iman etmem ve bunları Allah’ın resulunun yaşadığı gibi yaşamam lazım demeliyiz.Bu kitap benim hayat kaynağım yaratılışın gayesini anlamam icin manevi olarak buyuyup kamil insan olmam icin Allah’ a ve resulune aşık olmam icin beni yoktan yaratan rabbim benim icin gondermiş.Allahın kullarına karşı ustunluğu neyse Allah’ ın kelamının da kullarının sozlerine ustunluğu oyledir.Hic kimse Allah ve Resulunun sozunun ustune bir soz soyleyemez bir sozde cıkaramaz.
Fatiha suresini okuyup anlamak icin ilk once ;
1.‘’Euzubilllahimineşeytanirraciym Bismillahirrrahmanirrahiym’’ (kovulmuş olan şeytan dan rahman ve rahim olan Allah’ a sığınırım) diyoruz.Şeytandan Rahman olan Allah’ a nasıl sığınmalıyız ki bizim kuranı okuyup anlamamıza mani olmasın?Fatiha suresini okuduğumuz zaman şifa bulalım manevi olarak dirilelim manevi olarak guclenelim şeytan bize celme takıp bizi duşuremesin.Allah’ ın huzurunda mahşer gunu mahcup olmayalım.Allah ‘’kulum ben seni seviyorum, senden razıyım, sen guzel yaptın ve doğru yaptın desin’’ aksi takdirde Ebediyen cehennemlik olabiliriz.‘’Artık susun bir daha benimle konuşmayın’’ hitanıyla karşı karşıya kalıp ve ebediyen rabbimizi kaybetdebiliriz.Bundan daha elem verici, acı verici, ve husrana uğramak olmaz.Allah muhafaza boyle olmamak icin rabbimizi ciddiye alıp bizden ne istediğini iyi oğrenmemiz gerekiyor.Allah mahşer gunu ‘’sizi bu kitaptan sorumlu tutacağız’’ diyor.Ozellikle bu cok onemli bir mevzu hicbir kitap kuranın yerine konulamaz.Dinimizi kuran-ı Azimuşşan-ı okuyarak oğrenmemiz gerekir.
2.Elhamdulillahi rabbil alemiyn (Hamd ovme ve ovulme Alemlerin rabbi olan Allah’ a mahsusdur.) Butun alemlerden sana hamd ediyorum yarabbi, senin her işin her şeyin hamde layıktır yarabbi.Sen faili mutlaksın ( butun işlerin sahibi, yapıcısı sensin).Kadiri mutlak olan sensin.Suphan (eksik ve noksan sıfatlardan munezzehsin) olan sensin.Kamil sıfatlarla muttasıfsın.(hepsini icinde barındıran, kapsayansın)Butun kainat butun mevcudat yerde gokte her ne varsa hamd ile seni tesbih eder yarabbi, onların hamdiyle tesbihiyle seni tesbih ederim yarabbi.Seni zatında sıfatlarında isimlerinde kendi kendine hamd ettiğin gibi hamd ederim yarabbi.Resullah (S.A.V.) efendimizin hamdiyle sana hamd ediyorum yarabbi.Senin sevdiğin razı olduğun kullarının dostlarının aşıklarının hamdiyle sana hamd ediyorum yarabbi.Sana dilimle gonlumle halimle butun azalarımla butun zerremle nasıl bir hamd yapmamı istiyorsan sana oyle hamd ediyoruz yarabbi.Yarabbi bizler sana layıkıyla hamd edemiyoruz .Huzurunda mahbubuz, kalbimiz kırık gonlumuz buruk, bağrımız yanık Ya Rabbi hamdımızı şukrumuzu sana layık bir şekilde yapamıyoruz yarabbi maddi manevi vermiş olduğun nimetleri gorup şukredemiyoruz yarabbi.Nimetlerini saymakla bitiremiyoruz.sen samedsin hicbir şeye muhtac değilsin.Biz senden gelecek her şeye muhtacız.Hamid olan sensin yarabbi ‘’Sen ancak kendi kendine layığı ile hamd edebilirsin’’.
3.Errahmanirrahiym.(Rahman ve Rahim) Yarabbi sen rahmetini zatına farz kıldın.Her işin de ve fiilinde bize adaletinle değil rahmetinle muamele ediyorsun.Adaletinle muamele etsen biz perişan oluruz.Ve sen bize beni rahman ve rahim olarak tanıyın bilin ole iman edin dedin.Rahmetin gazabını gecmiştir yarabbi.Her mahlukata rahmetinle muamele edip herkesin rızkını verensin.Her turlu hata kusur gunah şirk işlememize rağmen bize rahmetinden dolayı sabredip muhlet verirsin.Her işinde rahmetin vardır yarabbi.Sen kullarına rahman ve rahim olarak muamele ediyorsun bizimde senin butun kullarına ve mahlukatına ole muamele etmemizi istiyorsun yarabbi.sen rahimsin seni seven sana abd(kul, aşık, dost) olan kullarını cok seversin.Mahşer gunu ozel mukafatlandıracak olansın.
4.Maliki yevmiddiyn.(Allah din gununun maliki ve melikidir.) Mahşer gunu hesabı gorecek olan Allah’ dır.Malikimiz (sahibi) ve Melikimiz(yoneticimiz) Allah’ tır.Hayatımızın her anı Din gunudur.Hayatımızın sahibi ve yonetici Allah’tır.Bizim nefsimizde hukmeden Allah’tır.Ben kendi nefsime Allah’ ın hukumleriyle hukmediyorum.Her şeyin gercek sahibi Allah’ tır.Hayatımızın, malımızın, mulkumuzun, eşimizin cocuklarımızın, bedenimizin ve ruhumuzun sahibi Allah’ tır.Herşey bize bir emanettir.Emanete ihanet etmiyorum yarabbi, nasıl yapmamı istiyorsan ole yapıyorum.Seni hayatımın her anına mudahil olarak kabul ediyorum.Her anı seninle, senin lutfu kereminle yaşıyorum, senin icin yaşıyorum.
5.İyyake Nabudu ve İyyake Nestain.(Yalnız sana Abd(kul, aşık, dost) oluyoruz ve yalnız seni istiyoruz. Yarabbi sana senin dilinle seninle, Abd larınla dua ediyorum ve senden seni istiyorum, gercek bir abd gercek bir aşık gercek bir dost, En kamil manada Resulallah (S.A.V.) efendimiz gibi sana kul olmak istiyorum.Senin sevdiğin gibi yarabbi, senin razı olduğun gibi, sana aşık olmak istiyorum.Paradan, maldan, mevkiden, makamdan, canımdan daha cok seni sevmek istiyorum.Kamil iman sahibi olmak istiyorum.Resulallah (S.A.V.) efendimiz buyuruyor ‘’Allah’ı ve resulunu her şeyden daha cok sevmediğiniz surece iman etmiş olmazsınız.’’Allah’ ı ve Resulunu her şeyden daha cok sevmek icin ne yapmam gerekiyorsa hazırım yarabbi.Sana Fatiha suresinde dua ediyor senden istiyorum yarabbi gercek imanı bana ikram et, bunun karşılığında nasıl bir bedel istiyorsan odemeye hazırım yarabbi.Benim tek bir istediğim var o da sensin yarabbi.Abdlığımız(kulluğumuz) sanadır yarabbi, şeytana ve nefsime (hevama) abd olmuyorum yarabbi.Hicbir şeyi sana şirk koşmuyorum yarabbi.Sen her şeyin onunde ve ustundesin.Senin rızanı kazanmak sana dost olmak icin her turlu fedakarlığı yapmaya hazırım yarabbi.Benim rabbim sensin beni terkip eden terbiye eden kendine dost yapan beni yeryuzune halife kılarak izzet ve şeref veren sensin.Şerefimi sana abd oluşumdan alıyorum.Sana kul olmak en buyuk şereftir yarabbi.Sana tapıyorum yarabbi.Aşkının bir zerresi icin yarabbi her şeyi yapmaya hazırım.Senin aşkın derdime devadır yarabbi.Aşk sensin yarabbi, aşık sensin, maşuk sensin yarabbi.Geceler boyu rağbetimiz sanadır yarabbi, ağlamamız, gozyaşlarımız, namazımız, kurbanımız, olumumuz ve hayatımız senin icindir.Aşkına duşen pervaneyiz yarabbi.Biz kapının kolesiyiz yarabbi.Seni sevmeyen sevemeyen seni bilmeyen seni tanımayanlar sonsuz caresizlikler icindedir yarabbi.Aşkı veren sensin yarabbi.Butun isteklerimiz seni kendimizden razı etmek, gercek bir abd(aşık) olup seni yeryuzunde temsil etmek icindir.Kamil insan olup varlığının tadına varmak icin, seni isimlerinde ve sıfatlarında kendi uzerimizde tadıp tanımak icindir.Ben senin icinim yarabbi.
6.İhdinas siratel mustakiym.(yarabbi bizi sıratel mustekime(dosdoğru yola) hidayet et) Yarabbi sana dua ediyoruz ve senden istiyoruz, bizi dosdoğru yola (Allah’ a ve resulune cıkan yola) hidayet et.Peki neyle?Tabi ki bir hidayetciyle Allah kullarına hidayetini, imanı verir.Kul Allah’ tan isterde Allah vermez mi?Haşa Allah’ a vermemek yakışır mı?Tabi ki kul ne istediğini bilerek isterse Allah kuluna imanı peygamberi, resulleri uzerinden ikram eder.Allah onları vesile kılar.Bu sıratı mustakiym(dosdoğru yol) tekdir bunun dışında ki butun yollar Şeytana cıkar.Allah birdir.Resullah efendimizin sahabesiyle yuruduğu, en kestirme ve tehlikesiz yol sıratı mustakiym dir.Bundan başka yol olmaz.Kuran-ı kerim-i en iyi şekilde anlayan yaşayan yaşatan Resulullah (S.A.V.) efendimizdir.Hic kimse onun cizdiği yoldan başka bir yol cizemez.Allah ve resulunden kıl kadar ayrılan cahiliye olumu uzerine olur, yani imansız gider.Yarabbi senin hidayetcilerinle olmak istiyorum.Resulullah (S.A.V.) efendimizle ve onun varisleriyle olmak istiyorum.Onlarla beraber senin hidayetini almak yaşamak tatmak butun zerrelerimde hissetmek istiyorum.Eğer sıratı mustakim de değilsem bana yardım et bana dosdoğru yolu goster.
7.Siratelleziyne Anemte aleyhim. Gayril mağdubi aleyhim veleddaliyn (kendisine nimet verdiğin kullarının yoluna). (Gazaba uğrayanların ve Delalette kalanların yoluna değil.) Amin.(bizde istiyoruz.) Duamıza devam ediyoruz yarabbi bizi kendisine nimet verdiğin kulların yoluna ilet.Bu nimet verilen kulların aldığı bu nimet neden bu kadar değerli ki Allah iste diyor.Allah kuran-ı kerimde ayette acıklıyor ‘’İşte Allahın nimet verdikleri peygamberler, sıdıklar, şehitler ve Salihlerdir.’’ Buyuruyor.Allah’ın peygamberleri bellidir zaten.Sıddıklar; Hz.Ebubekir gibi sadaketle resullahın yanında yer almış Resullah’ a kayıtsız ve şartsız teslimiyet gostermiş her şeyini o uğurda feda etmiş Allah ve resulunun ovgusune mazhar olmuş kişiler her devirde ve zamanda sıddıklar vardır.Şehidler; canını Allah yolunda feda edecek kadar onu sevip o uğurda canını feda edendir.Şahadet mertebesine ermiş Allahın cemaline şahit olmuş zatlar.Salihler; ameli işi fiilleri Salih olan kişiler, Salih amel işleyerek nefsini selamete erdirmiş, gonlu cennet olmuş, herkesin kurtuluşunu isteyen, Elinden ve dilinden emin olunan zatlardır.bu kişi Salih amel işleyecek, hakkı tavsiye edecek, sabrı tavsiye edecek bunları kendi uzerinde gosterecek.Salih zatlarla beraber olduğun zaman gonlun huzur dolacak sana Allah’ı hatırlatacak, sohbetleri manevi olarak gonlune şifa olacak, manevi olarak seni Allah’ a vasıl edecek kemalata sahip zatlar.Murşidi kamiller sıdıklardan ve Salihlerden olabilir.Murşidi kamil kimdir?Murşidi kamil Allah’ a vasıl olmuş geldiğin yoldan kullarını bana getir emirini almış Allah dostlarıdır.Ruşdune ermiş kemalat sahibi, Allah’ ın Ahlakıyla ahlaklanmış, Allahın sevdiği razı olduğu ornek onder rehber insanlardır.Cunku sıratı mustakiym bilmediğimiz cok uzun inişli cıkışlı tehlikeleri olan bir yoldur.Bu yolu tek başımıza yuruyemeceğimizi bildiği icin Allah daha once bu yolu gitmiş geriye donmuş işi bilen dostlarıyla beraber yurumemizi istemektedir.Yarabbi senden gelen her şey benim icin bir nimettir.Senin bana bahşettiğin en buyuk nimetlerden biri ruhtur.Kendi nurundan resulullah (S.A.V.) efendimizin nurunu yaratmışsın.Butun ruhları onun nurundan yaratmışsın.hakikati muhammediye (Resullah efendimizin nuru ) den bana ruh vermişsin.Ben senden ayrı ve gayri değilim.Senin nimetin sayesinde bir mecnun değilim.Ben senin dostlarınla olarak bu ruhumun nurunu artırmak istiyorum.Bu nimetlere hamd edip şukretmek istiyorum.Nimetlerini takdir ediyorum.Değerli ve kıymetli olarak biliyorum cunku nimetin sahibi sensin yarabbi.Yarabbi sen nimetini isteyene veriyorsun ne istediğini bilene veriyorsun gercek samimi bir şekilde fiili olarak duasını yapana veriyorsun yarabbi.Sen şanına yakışır bir şekilde muamele ediyorsun. Yarabbi gazaba uğrayan ve delalette kalan gibi olmak istemiyorum.Gazabından korkup rahmetine sığınıyorum.Gazaba uğrayanlar Yahudilerdir.Delalette kalanlarsa Hristiyanlardır.Gazaba uğrayanlar kendi peygamberlerini sıradan bir insan gibi gorup yoksaydılar ve oldurduler.Manevi olarak da kendi peygamberimizi eğer sıradan bir insan gibi bakarsak onun risaletini yok sayarak onu oldurmuş oluruz ki gazaba uğramış oluruz zaten.Bu bugun ben muslumanım diyen insanların icine duştuğu bir durumdur.Musluman olduğumuzu soyluyoruz ama Yahudi ve hristiyan zihniyetine sahibiz.Delalette kalmak nasıldır peki?O peygamberdir kim onun gibi yapabilir, o erişilmez, eskidendi o şimdi zaman değişti diyip peygamberi ornek ve rehber olmaktan cıkaran bir zihniyet.Hıristiyanlar kendi din adamlarını ilah edindiler.Ruhbanlık sınıfı diye bir şey ortaya koydular.Bizde bu kitap sanki alimlere gelmiş gibi bir mantık izledik.Hic araştırıp bakmadık atalarımızdan nasıl oğrendiysek ole devam ettik hic sorgulamadık aklımızı kullanmadık!Seni ciddiye almadık onemsemedik!Sana ve senin resullerine karşı kibirlendik, ben biliyorum dedik, senin resulune boyun bukmedik dolayısıyla ya gazaba uğradık ya delalette kaldık.Senin cehennemini hak ettik.Amin diyoruz yarabbi bizde bu Fatiha da senin istediğin gibi senden istiyorum.duamı sana Fatiha suresiyle yapıyorum.Ve ısrarla senden istiyorum.