Oyun sektorunun gunumuzde geldiği noktada oyun oynamak artık bir hobiden ziyade meslek olarak gorulmeye başlandı. Oyle ki oynadıkları oyunu YouTube ve Twitch gibi platformlar uzerinden yayınlayan binlerce icerik ureticisi var. Bu yayıncıların bazıları izleyicilerine eğlenceli dakikalar sunarken bazılarıysa oyunların nasıl daha iyi oynanabileceğini ve oyunda yer alan puf noktaları gostermesiyle biliniyor.
İşte o yayıncılardan biri olan 18 yaşındaki YouTuber Nate 'Nexiph' Evans, yaklaşık 530 bin aboneli YouTube kanalında Fortnite temalı videolar cekiyor. İşin bizi ilgilendiren kısmıysa Evans ile yapılan bir roportaj zira YouTuber, oyundaki başarısının sırlarını ve daha pek coğunu bu roportajında anlattı. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan Nexiph ile yapılan bu roportaja daha yakından bakalım.
[h=2]Nexiph'in YouTube başarısının arkasında yatan sırlar:[/h]
S: YouTube ’a başlayalı uzun zaman oldu. Kanalda ilk ne zaman gercek bir buyume fark ettin?
2012 ’den bu yana birden cok kanal oldu, muhtemelen bu noktaya kadar 4 kanaldan gectim. Bununla birlikte 2015 ’in sonunda 350 abonesi olan ve video başına yaklaşık 100 goruntuleme alan bir YouTube kanalı kurdum. Daha sonrasında 'Rocket League' isimli yeni bir oyun oynamaya başladım ve ona aşık oldum. Bircok Rocket League videosu cektim ve 20.000 ’den fazla goruntulenmeye ulaşmam sadece 2 hafta surdu. Bir ay icinde 2.500 abonem vardı ve o zamandan beri bu işe bağlandım.
S: YouTube'un tam zamanlı bir iş hÂline gelebileceğini fark ettiğinizde an bu muydu?
Evet, devamlı bir şekilde video yayınladığım ve canlı yayın yaptığımdan beri sadık bir hayran kitlesi edindiğimi fark ettim. Daha cok zaman ayırmak ve en zor kısım olan pes etmemekle ilgiliydi. Coğu insan pes ediyor ama ben etmedim ve işte şimdi buradayım.
S: Aralarından secim yapabilecekleri cok ceşitli iceriğe sahip olan izleyicilerin ilgisini nasıl cekersiniz?
Bence herhangi bir video icin en onemli konu kucuk resim (thumbnail) cunku izleyiciler, ilgisini ceken bir kucuk resim gorurse tıklar ancak kucuk resim goze carpmazsa izleyici asla tıklamaz. YouTube ’a girmeyi ciddi olarak duşunen herkese fotoğraf duzenleme yazılımlarını oneririm. Super bir şeye ihtiyacınız yok, bircok alternatif var. Sadece biraz arama yapıp bulabilirsiniz.
Ayrıca artık birden fazla platformda olmak ve izleyici kazanmak icin en iyi zaman. İceriğinizi Twitter, Reddit ve Instagram ’da paylaşın. TikTok bile bu gunlerde takipci kazanmak icin cok zor bir platform değil.

S: İzleyici kazandıktan sonra onların ilgisini cekmeye nasıl devam edersiniz?
Acıkcası bu, iceriğin kalitesinden geciyor. İzleyicinin videoya tıklamasının her zaman bir nedeni vardır cunku merak uyandırır. Onları tutacak şeyse iceriğinizin ne kadar iyi olduğudur. Kendinizin şahsen izleyebileceği ve en onemlisi de eğlenceli olan bir icerik oluşturun. Cok fazla monotonlaşmayın, sesinize biraz enerji yukleyin yoksa izleyicileriniz horlamaya başlar.
S: Diyelim ki videolarda duzenleme yapmayı bilmiyorum, nasıl kaliteli bir icerik uretebilirim?
Fotoğraf duzenleme uygulamalarında olduğu gibi bircok ucretsiz video duzenleme uygulaması da mevcut. Yeterli araştırma yaparsanız iyi bir video kalitesi elde edebilirsiniz. Mac kullanıcıları iMovie ’yi kullanabilir, Windows kullanıcıları icinse secenekler cok daha fazla.
S: YouTube algoritması hakkında herhangi bir ipucu var mı?
Hic kimse YouTube algoritmasını tam olarak bilmiyor. Biz YouTuber'lar, yalnızca hangi videoların iyi olacağını tahmin edebiliriz. Deneme yanılma yolu sayesinde etkileşimin, hangi videolara en cok katkıda bulunacağından eminiz. Kitleyi elde tutma, izlenme suresi, beğeniler ve yorumların tumu hesaba katılır. Bu yuzden insanları yalnızca iceride tutacak değil, aynı zamanda onları teşvik edecek icerikler oluşturmak gerekiyor. Tum YouTuber'ların neden videoların başında surekli beğeni ve yorum istediğini hic merak ettiniz mi?

S: YouTube'da buyudukce kendiniz icin hedefleri nasıl belirliyorsunuz?
500.000 aboneye ulaştım ve bu harika. Bir sonraki hedefim 1 milyon fakat aynı zamanda hedeflerinizde gercekci olmanız gerektiğini de acıkca belirtmeliyim. Mantıksız bir hedef belirlemek, bir sure sonra motivasyonunuzu kaybetmenize neden olabilir. Ayrıca her zaman hedeflerimi yazarım, boylece nerede olmak istediğimi asla unutmam. Sizin de aynısını yapmanızı tavsiye ederim.
S: Belirli bir sure sonra video fikirleri bulmak artık zor olmuyor mu?
Evet, zinde kalmak ve daha fazla video fikri bulmak zor olabiliyor. YouTube ’daki benzer kanallardan icerik bakabilirsiniz ancak icerikleri kopyalamamanızı oneririm. Harika bir fikir bulursanız da bunu bir not defterine yazın ve nihayetinde bir suru fikriniz olacak.
S: ‘Kesinlikle bilmelisiniz ’ dediğin son bir ipucu var mı?
Kanalınızın markanız olduğunu bilin. Temiz bir profil resmi, banner (başlık gorseli) ve ilişkili diğer resimler olduğundan emin olun. Surekli bir şekilde video yayınladığınızdan emin olun; YouTube'da video cekmeye bir meslek gibi davranın. Pek cok insanın icerik oluşturmayı tam zamanlı bir işe donuşturememesinin bir nedeni var cunku gorunduğu kadar kolay değil.
Yazımızı noktalamadan once 18 yaşındaki bu YouTuber'ın kanalına bu bağlantıdan ulaşabileceğinizi de belirtelim. Son olarak sizlerin de YouTube'a dair bildiğiniz ipucları varsa yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.