ABD merkezli teknoloji devi AMD, son birkac yıldır bilgisayar sektorunun en populer ismi haline geldi. Şirket, ozellikle urettiği Ryzen serisi işlemcilerle tuketicilerin dikkatini uzerine cekmeyi başardı. Hatta işlemci sektorunu yıllardır elinde tutan Intel'i bile gecmeyi başaran AMD, urunleriyle tam not almayı başardı. Daha da onemlisi AMD, sektore damga vurmaya devam edecekmiş gibi gorunuyor.
Bilgisayar sektorunde ekran kartları, en az işlemciler kadar onemli bir yere sahip. AMD, bugune dek pek cok ekran kartı uretti ancak bu ekran kartları, sektorun parlayan yıldızı olan Nvidia'nın daima gerisinde kaldı. Ancak şimdi, AMD'nin urettiği iddia edilen gizemli bir ekran kartı, Nvidia'nın en onemli urunlerinden bir tanesini geride bırakmayı başardı.
[h=2]Gizemli 'AMD' ekran kartı, kafaları karıştır[/h]
Nvidia, Eylul 2018'de duyurdu GeForce RTX2080 Ti modeli ile piyasanın en guclusu olduğunu ispatladı. Ancak şimdi "OpenVR Benchmark" isimli bir platformda, Nvidia'nın GeForce RTX 2080 Ti modeli, AMD tarafından alt edildi. Platform uzerinde yapılan bir testte, GeForce RTX 2080 Ti'nin 80 fps alırken AMD'nin gizemli ekran kartı, tam 103.3 fps alabiliyor. Bu istatistik, AMD'nin en azından kağıt uzerinde Nvidia'nın onune gectiğini gosteriyor.
Testlere gore AMD, gercekten de Radeon serisine yeni bir ekran kartı uzerinde calışıyor olabilir. Ancak OpenVR testinde kafa karıştıran bazı noktalar var ve bu noktalar, yapılan testlerde bir hata olabileceğini, soz konusu ekran kartının AMD'ye ait olmayabileceğini duşunduruyor. Ayrıca Nvidia'nın gecmiş donemlerdeki stratejisi duşunulduğunde, bu ekran kartının Nvidia'ya ait olma olasılığı biraz daha yukseliyor gibi gorunuyor.

Soz konusu OpenVR testi, bu ekran kartını bir AMD "Ryzen 7 4800H" işlemciyle bağdaştırıyor. Yani bu ekran kartının kullanıldığı bilgisayar, AMD'nin yeni nesil işlemcilerinden guc alıyor. Buraya kadar her şeyin olağan olduğunu ifade edebiliriz. Ancak AMD, bugune kadar urettiği tum harici ekran kartlarını "AMD Radeon RX" olarak tanımlıyordu. Ancak gizemli ekran kartında boyle bir durum yok. Bu da AMD'nin gizemli ekran kartının, dahili bir model olabileceğini duşunduruyor.
Not: Dahili ekran kartları, daha cok dizustu bilgisayarların anakartına yerleştirilmiş olan varyantlar olarak duşunulebilir. Ancak harici ekran kartları, bugun pek cok masaustu bilgisayara hayat veren ve buyuk boyutlara sahip olan modelleri ifade etmektedir. AMD'nin Ryzen 7 4800H modeli, bir mobil işlemci ve henuz piyasaya surulmedi. Ancak ilerleyen donemlerde bu işlemcinin kullanıldığı dizustu bilgisayarlar, tuketicilerle buluşmaya başlayacak. Peki AMD bu denli guclu bir ekran kartı urettiyse, bu kartı neden dizustu bilgisayar gibi sınırlı bir guc altında test ediyor? Ayrıca AMD neden her iki yeni urununu aynı anda test ederek sonuclardaki hata olasılığını biraz daha yukseltiyor?

Bu gizemli ekran kartına Nvidia cephesinden yaklaştığımız zaman, şirketin gectiğimiz donemlerde de benzer bir taktik uyguladığını, piyasaya surmediği ekran kartlarını benchmark testleri ile ortaya cıkardığını zaten biliyoruz. Ayrıca AMD, pek cok iş ortağına yeni nesil Ryzen 7 4800H orneği gonderdi ve bilgisayar ureticileri, bu işlemciyi test etmeye başladılar. İşte bu ekran kartının Nvidia'ya ait olabileceğini duşunduren ana neden de bu.
Nvidia cephesinde yaşananlar bunlarla da sınırlı değil. Kısa bir sure once Asus, Nvidia tarafından uretilmiş olan gizemli bir ekran kartını test etti. Ayrıca teknoloji ureticileri, piyasaya surmeden once test ettikleri urunlerin kimlik bilgilerini gizleyebiliyorlar. Hal boyle olunca da soz konusu urunler, benchmark testleri tarafından doğru algılanamayabiliyor. Dolayısıyla boyle bir durum da bu gizemli ekran kartıyla ilgili sırrı acıklıyor olabilir.

Tum bu parcalar birleştirildiğinde, soz konusu gizemli ekran kartının Nvidia'ya ait olma ihtimalinin daha yuksek olduğunu goruyoruz. Ancak elbette bu durumun bir beyin fırtınası olduğunu, soz konusu ekran kartının kağıt uzerinde AMD'ye ait olarak gorunduğunu ifade etmek gerekiyor. Her ne olursa olsun 2020 yılı, Nvidia GeForce RTX 2080 Ti'den daha guclu bir ekran kartının piyasaya suruleceği bir yıl olacak.