Tıp literaturunde Alveoler Mikrolitiazis olarak bilinen rahatsızlık, akciğerlerdeki hava keselerinin icinde kalsiyum ve fosfordan oluşan kucuk taşların birikmesine neden oluyor. Bu taşların capı 1 milimetreden kucuk ancak akciğerlere dolan bu kucuk binlerce ‘cakıl taşının ’ tam olarak neden oluştuğu hala gizemini koruyor.
Araştırmalar, 30-40 yaşlarındaki insanların bu hastalığa yakalanma oranının yuksek olduğunu gosteriyor fakat hastalarda coğunlukla şikayet olmadığı icin, Alveoler Mikrolitiazis olarak bilinen bu akciğer hastalığının daha erken yaşlarda da kendini gosterebileceği belirtiliyor.
[h=2]Alveoler Mikrolitiazis nedir?[/h]
Bu hastalığı ilginc kılan şeylerden birisi de, dunyada bildirilen vakaların neredeyse yarısının Turkiye ’de olması. Turk Toraks Derneği ’ne gore Alveoler Mikrolitiazis ’in en acık belirtileri oksuruk ve nefes darlığı. Bazen kucuk kanamalara ve goğus ağrısına da neden olabilen bu sinsi hastalık, cok yavaş ilerliyor. Bu nedenle hastalar, 30 ’lu yaşlara geldiklerinde solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği sorunlarıyla mucadele etmek zorunda kalıyor.
Dernek, hastalığın akciğer grafisinde cok tipik bir gorunumu olduğu icin teşhisin cok kolay bir şekilde koyulabileceğine dikkat cekiyor. Gunumuzde hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını belirten Turk Toraks Derneği, yapılan araştırmalarda akciğerlerin yıkanmasının ve kortizon tedavisinin işe yaramadığının belirlendiğini ifade ediyor. Son yıllarda uygulanan disodium etdironat tedavisi ile elde edilen sonucların umut verici olduğunu belirten dernek, nadiren de olsa bazı durumlarda akciğer naklinin gerekebileceğine dikkat cekiyor.
Dunyada En Cok Turkiye’de Gorulen Hastalık: Alveoler Mikrolitiazis
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Dunyada En Cok Turkiye’de Gorulen Hastalık: Alveoler Mikrolitiazis