* Eski arkadaşlarından ayrılmaya calışmalı
* Kul hakkı varsa, helalleşmeye calışmalı,
* Murşit yanında yeniden tovbe etmeli, icinden,
yalvararak, şuurlu olarak tovbe etmeli. Tovbe yaptığı gece kendisine verilen tovbe talimatını muhakkak yapmalı, tovbe gecesinin talimatı yapılmazsa Murşidin yardımı ona gelemez, tovbesinde duramaz.
Tovbe eden, gunahından dolayı kendini kusurlu, suclu gormemelidir. Gunahının sucunu, kaderimi Allah boyle yazmış diyerek kadere ve Allah'a yuklemeye calışmamalıdır. Adem Aleyhisselam, cennette yasaklanan meyveyi yiyince tovbe etti ve gunahını nefsinden bildi. Allah da tovbesini kabul etti. Fakat şeytan kendi nefsini cok beğendiği icin nefsinde bir suc gormedi. Sucunu kaderinin uzerine ve dolayısı ile Allah'a yuklemek istedi. Tovbesi kabul olunmadı, nefsini cok beğenmek, kusursuz gormek kibre ve ebedi lanete uğramasına sebeb oldu.
Tovbe eden, kendisini aciz bir kimse olduğunu kabul edipte Murşit vasıtası ile Allah'a elini acıp tovbe etse kabul olur.
Bir defa tovbe edipte, tovbesinde duramayana artık tovbe kapısı kapanmış değildir. Tovbesinde durabilinceye kadar sayısız tovbeler yapmak hakkına sahiptir.
Hadis: "Istihfar eden kişi, birgunde yetmiş kere tovbe ederek tovbesini bozsa ve gunah işlese o gunah onun uzerine payidar (devamlı kalıcı) değildir." Hadis: 'Tovbe etmek istedikleri halde, tovbe edemeyenler helak oldular."
Hadis: "Hayatım elinde olan Allah'a yemin ederimki, siz gunah işlememiş olsaydınız, Allah sizi giderir, yerinize gunahkar bir kavmi getirirde onlar mağfiret (affolunmak) dilerler. Allah da onları mağfiret eder."
Bir gun Hazreti Ali (Kerramallahu Veche hu) nin huzuruna birisi gelip sordu:
* Ya Ali, ben bir gunah işledim, Ne yapayım?
-Tovbe et buyurdu.
* Tovbe ettim, ama tovbemi bozdum.
* Yine tovbe et buyurdu.
* Ne zamana kadar tovbe edeyim?
* Şeytan yenilinceye kadar buyurdular.
Suleyman Peygamber Aleyhisselamın Asaf adındaki bir veziri bir gunah işledi, tovbe etti. Yine tovbe etti. Boylece tovbesinde duramadığı icin 70 kere tovbe etti ve tovbesini bozdu.
En sonunda, gitti boynuna bir demir takdirdi. Suleyman Aleyhisselam' ın huzurunada demirli girerek cıkardı. Bir gun Cebrail Aleyhisselam geldi. Hak Teala Hazretlerinden Suleyman Aleyhisselama selam getirdi. Dedi ki:
- Hak Teala sana Selam eder, buyurur ki: Asaf kuluma boynundan o demiri cıkarmasını soylesin. Zira, Benim tovbe eden kullarıma karşı rahmetim coktur, yine tovbe etsin, gunahlarını affediyorum.
Demek ki insan tovbesinde durabilinceye kadar sayısız defa tovbe etmek hakkına sahiptir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Tovbesinde Duramayanlar Ne Yapmalı