2016 yılında yururluğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na gore otellerin kimlik fotokopisi, kasiyerlerin cep telefonu numarası, spor salonlarının parmak izi, iş verenlerin ise din ve ırk gibi bilgileri isteme yetkisi bulunmuyor. Kişi isterse bu bilgileri paylaşabilir. İşletme, kişilerin paylaştığı bu bilgilerin ucuncu kişilerin eline gecmesinden sorumlu ve bu bilgileri guvenli şekilde saklamak zorunda.
[h=3]İŞLETME SAKLAMAK ZORUNDA[/h] Turizm kenti Antalya'da 5 yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar bircok işletme, otele giriş yapan tum misafirlerinin kimlik bilgilerini alıyor. Alınan kimlik bilgileri otel kırsal bolgedeyse jandarmaya, değilse polise bildiriliyor. Boylece otelde konaklayan misafirler kolluk kuvvetleri tarafından da gorulebiliyor ve kayıt altına alınıyor. Otele gelen misafirin kimliğinin fotokopisinin cekilmesiyle ilgili ise bazı muşteriler izin vermezken, bazıları ise guvendiği icin musaade ediyor.
[h=3]6 AY UZATILDI[/h] POYD Başkanı Ulkay Atmaca, otele gelen tum misafirlerin kimlik bilgilerini almak ve sistemlerine işlemek zorunda olduklarını soyledi. 1 Ocak 2020'den itibaren kanunla ilgili hazırlıklarını yaptıklarını, ancak surenin 6 ay uzatıldığını oğrendiklerini belirten Atmaca, "Butun tesis yoneticileri bu konuyla ilgili hazırlıklarını yaptı. Ne yapmamız gerekiyorsa, ona gore hareket edeceğiz. Cok hassas ve buyuk cezaların olduğu bir konu. Biz muşterinin bilgilerini alıp, belli bir sure saklayıp sonra da imha ederiz" dedi.
[h=3]"FOTOKOPİYİ İŞLEMLER HIZLI OLSUN DİYE ALIYORUZ"[/h] Kimlik bilgilerini alıp sisteme işlerken zaten tum bilgileri aldıklarını anlatan Başkan Atmaca, kayıt yaptırılırken de misafirden bilgilerinin alındığına dair bir onay evrakı imzalatıldığını soyledi. Fotokopiyi almalarındaki amaclarının pratiklik olduğunu da kaydeden Atmaca, "Bilgileri aldıktan sonra fotokopiye ihtiyac yok. Sıra olmasın, misafirimiz cok fazla beklemesin diye fotokopi alıyoruz ve arka planda arkadaşlarımız sistemimize bilgileri giriyor. Misafirimizin bir an once tatile başlaması icin coğu zaman fotokopi alıyoruz. İşlemler tamamlandıktan sonra bu fotokopiler imha ediliyor. Pratiklik sağlıyor" diye konuştu.
[h=3]''GUVENLİ ŞEKİLDE SAKLIYORUZ''[/h] Otel gorevlisi Davut Hıracı ise misafirlerin bilgilerini en guvenli şekilde, paylaşılmayacak şekilde saklamak zorunda olduklarını soyledi. Zaman zaman bazı misafirlerin kimlik bilgilerini vermek istemediğini de anlatan Hıracı, gerekli acıklamayı yaptıktan sonra kimlik bilgilerini alıp sisteme işlediklerini ifade etti.
[h=3]İTİRAZ EDEN OTEL MİSAFİRİ İKNA OLDU[/h] Ote yandan, otele giriş yaparken kimliğinin fotokopisinin neden cekildiğini soran Oğuz Altıkardeşler'e (33) otel gorevlisi gerekli acıklamayı yaparak bilgilerin kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gerektiği ve sisteme işleyeceğini anlattı. İkna olan Altıkardeşler, "Yasa gereği vermem gerektiği anlatıldı. Burada bir form var, orada da yazıyormuş. İzin verdim, kimliğimin fotokopisini cekebilirler. Guveniyorum, otele gerekli işlemleri yapabilirler" diye konuştu.
[h=3]''OTELLERİ ZORLAYAN BİR UYGULAMA''[/h] Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkan Yardımcısı Dincer Sarıkaya ise Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kimlik fotokopisi alınmamasına yonelik kararın, otellere toplu girişlerde sıkıntı yaratacağını soyledi. Bin kişinin giriş cıkış yaptığı bir ortamda, muşterilerden kimlik fotokopisi almadan işlem yapmanın cok ciddi zaman kaybına ve kuyruklara neden olduğunu anlatan Başkan Sarıkaya, "Polis ve jandarma, giriş yapan her muşterinin bilgilerinin yarım saat icinde guvenlik gerekcesiyle kendilerine bildirilmesini istiyor. Aynı şekilde cıkış yapan kişinin de yarım saat icerisinde bildirilmesini istiyor. Bizim gibi yuksek muşteri potansiyeli olan otellerin fotokopi almadan işlem yapması cok zor" ifadelerini kullandı.
Tatil icin Kemer'e gelen Leyla Dilki (22) de, "Otele giriş yaptım. Resepsiyondaki gorevliye kimliği ilk başta vermek istemedim. Ancak gorevli kayıt icin istediğini soyledi. Bilgilerimiz polis ve jandarmaya da bildiriliyor. Bu nedenle alması gerektiğini, sadece T.C. kimlik numarasının yeterli olmadığını belirtti. Sistem girilen tum bilgilerimiz daha sonra siliniyormuş. Gelmeden once oteli araştırmıştım. Guvendiğimiz icin kimliğimi verdim" dedi.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Bir donem sona eriyor! Oteller artık kimlik fotokopisi almayacak