Gokbilimciler, Mayıs 2018 ’de Jupiter ’in en buyuk dort uydusundan en kucuğu olan Europa ’da su aktivitesi olduğuna dair bazı kanıtlar buldular. Galileo uzay sondası tarafından elde edilen verilerin guncellenmesiyle ulaşılan bu kanıt, Europa ’nın dunya dışı yaşama ev sahipliği yapıyor olma ihtimalini bir hayli artırıyor.
Jupiter ’in dunya dışı yaşama elverişlilik konusunda en cok dikkat ceken uydusu olan Europa ’nın yuzeyi tamamen kalın bir buz tabakasıyla kaplı. Ancak bilim insanları, bu yuzeyin altında cok geniş bir okyanusun var olabileceğini soyluyor. Ayrıca uydunun tamamen buzla kaplı olan yuzeyi, Europa ’yı Guneş Sistemi ’nde ışığı en cok yansıtan obje haline getiriyor.
NASA, ağustos ayında yaptığı acıklamada Europa ’yı araştırmak icin Europa Clipper adında bir uzay sondası oluşturacağını acıklamıştı. Avrupa Uzay Ajansı ise nisan ayında yaptığı acıklamada Jupiter Icy Moons Explorer ’ı 2029 yılına kadar yayınlayacağını duyurmuştu.
[h=2]Europa Clipper ’ın gorevi[/h]
Bilim insanları; insanlığın, Guneş Sistemi ’nde uzaylı yaşamın işaretlerini aramak icin muhtemel en iyi yerleri keşfetmenin eşiğinde olduğuna inanıyor. Araştırmacılar, Jupiter ’in buzla kaplı uydusu Europa ’nın da kuresel, tuzlu bir okyanusa sahip olduğunu duşunuyor.
NASA ’nın uzay aracı, Europa ’nın uzerinden 45 kere yakın geciş gercekleştirecek. Uzay aracı, her gecişinde farklı bir rota izleyecek ve boyle yuzeyi buzla kaplı uydunun tamamı taranabilmiş olacak. Uzay aracı, her gecişinden sonra topladığı verileri Dunya ’ya gonderecek.
NASA, Europa Clipper uzay aracını 2023 yılında, fırlatmaya hazır bir şekilde tamamlamayı planlıyor. NASA ’nın Jet Propulsion Laboratuvarı, Europa Clipper gorevinin geliştirmesini, John Hopkins Universitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ortaklığıyla gercekleştiriyor.
[h=2]Gizemli uydu[/h]
1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedilen, Jupiter ’in dort Galilean uydusundan en kucuğu olan Europa, silikat kayadan oluşuyor. Buz-su kabuğuna sahip olan uydu, oldukca ince bir atmosfere ve oksijene de sahip.
Gezegenimizin uydusu olan Ay ’dan biraz daha kucuk olan Europa, Guneş Sistemi ’nde bilinen katı objeler arasında en yumuşak yuzeye sahip olan nesne. Gezegenin yuzeyinin altında su okyanusu olduğu duşunuluyor ki bu da uzaylı yaşamı icin muhtemel bir aday olduğu anlamına geliyor.
Bilim insanları, yuzeyindeki buz tabakasının 20 ile 50 km kalınlığa sahip olduğunu ve yuzey altındaki okyanusun ise 100 km ’lik bir derinliğe sahip olduğunu duşunuyor. Bilim insanlarının bu tahminleri doğruysa, Europa ’da Dunya ’dakinden 2 ile 3 kat daha fazla su olduğu anlamına gelir.
Uydunun yuzeyinde yaşam olma ihtimali ise pek de muhtemel değil. Gezegenin ekvator bolgesinde sıcaklıklar -50 dereceye kadar ulaşabiliyor ve gunluk radyasyon seviyesi ortalama 5,4 Sv ki Dunya ’da deniz seviyesindeki yıllık ortalamadan tahmini 1.800 kat daha fazla.
Europa'ya Gonderilecek Sondalarla Birlikte Uzaylı Yaşamı Bulmak Kacınılmaz Olacak
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Europa'ya Gonderilecek Sondalarla Birlikte Uzaylı Yaşamı Bulmak Kacınılmaz Olacak