Bildiğiniz uzere gercekte var olmayan ve bilgisayar ortamında yapılmış bir goruntu, ses veya videoyu acıklamak icin kullanılan 'deepfake' ifadesi, son zamanlarda ciddi anlamda tartışma konusu olmuştu. Teknoloji cağının en buyuk problemlerinden olan ‘deepfake ’ teknolojisi sayesinde uretilen sentetik ve manipule edilmiş icerikler, bir ulkenin secim sonuclarını dÂhi etkileyebilecek bir potansiyele sahip.
HÂl boyle olunca Twitter ve Facebook gibi pek cok teknoloji devi, kullanıcılarının yanlış bilgilendirilmesinden kacınmak icin bu tarz iceriklerle mucadele ediyor. Gectiğimiz aylarda ‘deepfake ’ ile nasıl mucadele edeceklerini acıklayan Twitter ’ın ardından şimdi de bir Facebook yetkilisi, manipule edilmiş iceriklerle mucadele planlarını acıkladı.
[h=2]Facebook yetkilisi, ‘deepfake ’ icerikleriyle nasıl mucadele edeceklerini acıkladı:[/h]
Konu hakkında acıklamalarda bulunan Facebook Kuresel Politika Yonetimi Başkan Yardımcısı Monika Bickert, bu tarz sentetik ve manipulasyon iceren paylaşımlarla mucadele iş birliğinin onemini vurguluyor. Bickert, yaptığı acıklamalarda bu konudaki politikalarını geliştirmek ve bu tarz iceriklerle mucadele edebilmek icin 50 ’den fazla kuresel uzmanla goruştuklerinin de soyluyor. Bickert ’e gore bu ortaklıklar neticesinde Facebook, belli kriterlere uymayan videoları platformdan kaldıracak.
Bickert ’in acıklamalarından dikkat ceken kısımlar ise şu şekilde: "Manipule edilmiş iceriklere yonelik yeni politikamız, parodi veya mizah amacıyla duzenlenmiş videoları etkilemeyecek. Secmene baskı yapmak ya da nefret soylemi gibi standartlarımızı ihlal eden icerikler, deepfake olsun ya da olmasın Facebook'tan kaldırılacak. Kriterlerimize uygun olmayan bu videoların tespit edilmesi aşamasındaysa 40'dan fazla dilde 50'nin uzerinde ucuncu parti 'bilgi doğrulayıcı' partneriyle calışmalarımızı yurutuyoruz. Eğer bir video ya da fotoğraf partnerlerimiz tarafından 'sahte' olarak işaretlenirse, biz bu iceriğin yayılmasının onune gecmek amacıyla kullanıcılarımızı uyarıyoruz.”
Ote yandan sahte iceriklerin onlenmesi icin gecen yıl Microsoft ve MIT gibi kurumların da destek sağladığı ‘Deep Fake Detection Challenge ’ projesini duyurduklarını belirten Bickert, bunun yanı sıra deepfake ve manipulatif iceriklerin belirlenmesi noktasında medya calışanlarını bilgilendiren online eğitim kursları duzenlediklerinin de altını ciziyor.